Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ] 
Nierozpuszczalny salicylan 
Autor Wiadomość
@MODERATOR

Post Nierozpuszczalny salicylan
Szukam nierozpuszczalnej soli kwasu salicylowego. W internecie chyba z 2 godziny szukalem jakichs danych na temat rozpuszczlnosci salicylanow i znalazlem tylko salicylan bizmutu, ale to mi nie pasuje, bo i tak nie mam soli bizmutu. Problem w tym, ze chcialem sie pozbyc kwasu salicylowego i przeprowadzic go w jakas nierozpuszczalna sol. Wlasciwie to potrzebuje soli, ktora bylaby nierozpuszczalna zarowno w wodzie, jak i etanolu. Moze salicylan wapnia?

13 kwi 2007, o 16:23

Ostatnio edytowano 12 maja 2007, o 00:03 przez vauen0, łącznie edytowano 2 razy

13 kwi 2007, o 16:49

Chyba najrozsądniej będzie użyć CaO lub Ca(OH)2, ewentulanie CaCO3

:)

Obrazek
weź udział:

13 kwi 2007, o 17:50
@MODERATOR

Ja nie pije alkoholu! Po co mam sie sam zabijac?! Kiedys zlalem sobie troche spirytusu salicylowego do butelki, teraz mam juz nowy spirytus, a tamten chcialem zlikwidowac chociazby ze wzgledu na butelke, a przy okazji chcialem wejsc w posiadanie jakiejs soli tego kwasu.

Cytuj:
Chyba najrozsądniej będzie użyć CaO lub Ca(OH)2, ewentulanie CaCO3

Co masz na mysli? To salicylan wapnia wkoncu jest nierozpuszczalny?

13 kwi 2007, o 18:49

Ja nie pije alkoholu! Po co mam sie sam zabijac?!

ciekawe stwierdzenie :wink:

Ale wracając do tematu to nie widzę powodu, by był rozpuszczalny. Pozatym CaO reaguje z wodą, której w spirytusie salicylowym całkiem sporo, ale i tak trzeba będzie to destylować :)

Obrazek
weź udział:

13 kwi 2007, o 19:05
@MODERATOR

Ale ja chce otrzymac sol kwasu salicylowego, a nie etanol, wiec po co mam to destylowac? :roll:

13 kwi 2007, o 21:38
**

Jezeli masz taką możliwość to możesz przeprowadzić k. salicylowy w salicylan fenylu. Chyba, że koniecznie potrzebna jest ci sól a nie ester

13 kwi 2007, o 21:55

Ale ja chce otrzymac sol kwasu salicylowego, a nie etanol, wiec po co mam to destylowac? :roll:

Tylko dlaczego to ma być sól nierozpuszczalna od razu? :roll:

Przecież możesz sobie zrobić salicylan sodu czy potasu z KOH czy NaOH i poczekać aż wykrystalizuje, albo odparować na parownicy. Przecież salicylan wapnia możesz sobie potem w ramach doświadczeń wytrącić :)

Obrazek
weź udział:

13 kwi 2007, o 22:05
@MODERATOR

No, fakt, ale szybciej bedzie zrobic tak. Tymbardziej, ze nie mam dostepu do lodowki (rodzina nie chce miec zadnych chemikali w jedzeniu). Nie mam mozliwosci syntezy estrow narazie (chyba, ze estry etylowe)

14 kwi 2007, o 09:26
Myślę jak dolejemy heksanu, wytrąci to salicynian, a jeśli przed tym zakwasimy to może nawet czysty kwas salicylowy.
P.S.
Heksan z etanolem miesza się w dowolnych stosunkach.

14 kwi 2007, o 13:43
@MODERATOR

Nie mam heksanu, ale temat i tak nieaktualny. Dzisiaj probowalem wytracic salicylan wapnia. Wzialem wiec spirytus i dodalem do niego wody wapiennej i choj! Nic sie nie stalo! Widocznie stezenia byly zbyt male, zeby cokolwiek sie wytracilo. Spirytu bylo ledwie moze 15ml, a i tak jego stezenie wynosi jakies 3%, wiec nawet jesli cos sie wytracilo to nie da sie tego wyizolowac. Calosc poszla do kibla - problem z glowy :)

14 kwi 2007, o 19:55
**

Nie lepiej hydroliza zasadowa ?? Ester się później robi w sól - wszyscy to znamy, więc spokojnie mógłbyś... ale jak już spuszczone w porcelanie, to trudno :wink:

Pozdrawiam Alchemik

Obrazek

Eksperyment prowadzi do poznania. Teoria do wiedzy. Synteza tej pary - mądrością staje się w głowach najwytrwalszych.

14 kwi 2007, o 20:32
Benzyna to prawie to samo co heksan z domieszkami.

P.S. Prawie robi wielką różnicę, ale do wtrącenia salicynianu to "prawie" prawie nie przeszkadza.
:) :)

20 kwi 2007, o 20:55

trochę odświeżę temat, nie ukrywam, że mam zamiar uzdatniać spir. salicylowy do celów konsupcyjnych. Jak do tej pory znalazłem że sama destylacja jest mało efektowna gdyż część kw. salicylowego przejdzie mimo wszytko do destylatu. Wiem że metoda uzdatniania była już opracowana, wielokrotnie stosowana i pewna. Czy ma ktoś z was jakieś informacje na ten temat ? próbowałem strącać sól Na wodorwęglanem, strąca się, ale nie wiem czy całkowicie. Prosiłbym o jakieś sugestie. czym strącić ?
pozdrawiam

25 kwi 2007, o 22:00

Ostatnio edytowano 12 maja 2007, o 00:02 przez vauen0, łącznie edytowano 1 raz

25 kwi 2007, o 23:53
**

Z chlorkiem żelaza (III) tworzy barwny kompleks, będziesz miał przy okazji atrament.

26 kwi 2007, o 13:43

niby prawda że sól nie powinna pójść w destylacie, ale nie mam pewności czy sól nie będzie sublimować. Pomiędzy spirytusem aptecznym, a spożywczym różnicy nie ma gdyż w aptekach korzysta się właśnie ze spożywczego, tylko apteki szpitalne mają skażony, ale apteki otwarte nie bawią się w to bo jest za dużo zachodu z akcyzą, lepiej jest kupić spożywczy i kasować pacjenta (nie ma refundacji na spożywczy :) a z tym przedgonem to chyba przesadzasz. Spirytus salicylowy sam w sobie już jest skażony i jest to skażenie z którym najłatwiej można sobie poradzić, wiele pokoleń studentów studiów medycznych radziło sobie z jego uzdatnieniem, dlatego zapytałem czy ma ktoś informacje w jaki sposób to robili. Reakcja z FeCl3 jest mi znana, jutro będę destylował po zadaniu wodorowęglanem i sprawdzę destylat na salicylany.
pozdrawiam

p.s. z drugiej strony to troche salicylanów w buzzie może być nawet wskazane, może kac będzie mniejszy ;)

26 kwi 2007, o 17:17
@MODERATOR

Moga wyjsc jakies skutki uboczne. Bo niby po co wymyslili aspiryne. Dlatego wlasnie, ze kwas salicylowy wywoluje skutki uboczne.

26 kwi 2007, o 18:50

wczoraj dodałem do spirytusu salicylowego wodorowęglanu sodu, z dużym nadmiarem, odczekałem jakiś czas i destylowałem. W kolbie po destylacji była jakaś pozostałość, destylat po odparowaniu nie zostawiał widocznych śladów, wydawać by się mogło, że czysty spiryt, ale... 1. śmierdział dynksem ; 2. dziś dodałem FeCl3 ---> atrament :/ widać ktoś zarzucając mi brak przygotowania sam miał niepełne...
pozdrawiam

ps. co do skutków ubocznych, przy tych stężeniach i nie za częstym spożyciu nie aż tak niebezpieczne, będzie to ilość w przybliżeniu podobna do tej jaka powstaje w organizmie po przyjęciu dużej dawki ASA.

27 kwi 2007, o 15:59
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 19 ]