temat z cyklu 1001 postow o niczym a i tak nikt nikogo nie przekona
czyli moja ulubiona grupa postow
Pytanie
czy MW to piro to takie samo pytanie jak
czy krowa to jedzenie siana.
Mozna sobie cytowac definicjie materialu wybucjowego czy pirotechniki i dowolnei nimi meiszac ale w wiekszosci wszystkie one zgadzaja sie one co do jednego :
MW - grupa zwiazkow, mieszanin, i innych cudow przejawiajacych pewne cechy fizyko chemiczne
Pirotechnika - raczej zbior metod i sposobow postepowania z rozmaitymi substancjami takze materialami wybuchowymi wcelu osiagniecia stosownego efektu widowiskowego
Czyli jak ktos sie pyta czy krowa to jedzenie siana to wiadomo ze cos nie tak z pytaniem
Owszem krowa jada siano i siano bywa w krowie ale krotko raczej.
A wracajac do pytania - skoro juz wiemy ze nie mozna porownywc pojec opisujacych zupelnie co innego to warto zauwazyc (na co niektorzy wogole nei zwracaja uwagi lub twierdza ze to niemozliwe) że wiekszosc produktów pirotechnicznych albo zawiera w sobie MW albo jest zdolna do wykazania cech charakterystycznych dla MW o ile tylko dac im ku temu sposobnosc (np metalowy korpusik. 100 kilo zamias 100 gram i inne radosne modyfikacje pirotechnikow tudziez nie przestrzeganie podstawowych zasad bezpieczenstwa), ktora to sposobnosc nader skwapliwie wykorzystuja czego przyklady mozna znalezc takze i na tym forum
Mozna twierdzic ze pirotechnika to dziedzina nauki chmmm mozna wiele rzeczy
Wydaje mi sie iz teoria MW wraz z teoria spalania zarowno od strony fizycznej jak i chemicznej w miare sensownei radzą sobie z zagadneiniami dotyczxącymi wyrobow pirotechnicznych.
O ile odrzucimy specyficzne metody badawcze i nazewnictwo a popatrzymy na zawartosc tych pojec to okaze sie ze jest to fascynujacy konglomerat wielu dziedzin chemii, fizyki i kalsycznych narzedzi matematycznych. I tu mozna wskazac dosyc wyrazne granice co do pojec o ktorych byla dyskusja.
Najpiekneijsze jest stwierdzenie typu "ja zajmuje sie piro a mw są beeeeeeeee"
chcesz czy nie chcesz i tak w wiekszosci przypadkow zajmujesz sie mw
Jak widac Tchemik mial racje
a ja pozwolilem sobie skrobnac co nie co nawet kontrowersyjnie moze sie wwatek rozwinie
A czy nie ma dziedzin nauki zajmujacych sie MW
? alez jest ich troche
)
A jak sie kto uprze to i pirotechnika zajmuje sie MW choc dziwne mi sie wydaje iz nauka o sianei zajmuje sie krową
taa botanika krowy to brzmi ciekawie
)