jak juz anilinke otrzymuje sie poprzez nitrowanie/redukcje... natomiast nitrowanie aniliny raczej odpada (utlenianie/rozklad);) chociaz czytalem gdzies ze w odpowiednich warunkach da sie to zrobic choc fakt ze z marnymi wydajnosciami... ale wracajac do tematu :d zaczynamy od benzenu w poprzednim poscie pytalas o acetanilid wiec dlaczegoby go nie wykorzystac a wiec mamy acetanilid nitrujemy go (HNO3/H2SO4) mamy p-nitroacetanilid nastepnie hydroliza z HCl mamy sol dodajmy NaOH i otzymalismy p-nitroanilinke
3 cze 2007, o 12:52
patryk_ja
lub tudzież również nitrujemy podwójnie benzen sobie i wrzucamy wielosiarczek sodu i mamyp-nitroaniline bodajze... albo nitrujemy benzen do nitrobenzenu ---Fe,HCl--->anilina i dalej nitrowanie...
3 cze 2007, o 14:37
belzebub
patryk_ja napisał(a):
nitrujemy benzen do nitrobenzenu ---Fe,HCl--->anilina i dalej nitrowanie...
albo ja pisze zbyt malymi literkami, albo malo zrozumiale ale wyzej napisalem ze ten chytry plan z nitorwaniem anilinki to niewypal ekhm tzn papier wszystko przyjmie
z tym wielosiarczkiem to fakt selektywnie zredukuje jedna grupe tylko najpierw by trzeba bylo otrzymac 1,4 nitropodstawiony benzen
3 cze 2007, o 14:41
matey23
Zasłużony dla forum
Dołączył(a): 13 lis 2005, o 19:46 Posty: 457 Lokalizacja: Mielec
Nitrując podwójnie benzen nie otrzymać p-dinitrobenzenu tylko głównie m-dinitrobenzen i po redukcji wielosiarczkiem m-nitroaniline.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 21 gości