Co do formowania szkla:
1. odpowiednia mieszanka szklarska do pieca (piasek, topniki, i skladniki dodatkowe)
2. topienie w piecu w wysokiej temperaturze
3. formowanie tzw. kropli
4. teraz sa rozne opcje obrobka reczna lub mechaniczna
- reczna - dmuchanie reczne podgrzewanej kropli, z formowaniem w goracej formie - tzn. wkladasz krople do formy i (...) tak aby miala ksztalt formy
- mechaniczna - podobnie jak recznie, z ta roznica ze mamy do dyspozycji sprezone powietrze, jest kilka metod formowania np. blow&blow, push&blow, etc.
chodzi o to, ze kropla wpada do formy i zajmuje w niej jakas obietosc, pozniej albo wchodzi w nia bolec i rozszesza robiac przy okazji otwor, a nastepnie rozdmuchiwana, badz tez po prostu jest od razu rozdmuchiwana
5. a pozniej uszlachetnianie na goraco, zimno, odprezanie... etc. etc.
a co do salego szkla
szkla labolatoryjne musi sie cechowac:
1. spora odpornosc na udezenia
2. trudno tlukace
3. bardzo duza odpornosc na duze amplitudy temperatur i skoski temperatur (szok termiczny)
4. i przedewszytkim odpornosc na dzialanie kwasow i zasad
niestety szklanka czy sloik nie ma takich wlasciwosci, poniewarz ma duzo wiecej dodatkow w swoim skladzie poza SiO2, a co za tym idzie jego wytrzymalosc spada wraz z iloscia dodatkow, ale dzieki temu jest to szklo tansze
ale i takie szklo nadaje sie czasem do labolatorium, a gdzie ? na pewno tam gdzie nie operujemy duzymi stezeniami r-ru, gdzie nie operujemy bardzo wysokimi temp. oraz bardzo niskimi temp. gdzie nie ammy wysokich skoskow temepartur, gdzie nie wytwarza sie spore cisnienie
wiec nadaja sie jak najbardziej do prostych zabaw z chemia i poczatkow do mieszania odczynnikow