Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
AcOH + NaHCO3 - endotermiczna ???!! 
Autor Wiadomość
***

Dołączył(a): 30 gru 2006, o 02:36
Posty: 428
Lokalizacja: Poznań
Post AcOH + NaHCO3 - endotermiczna ???!!
Witam!

Ostatnio postanowiłem sobie zrobić nieco octanu sodu. Procedura tak jak w temacie :D Ale roztwór dość silnie się ochłodził, może nawet o 5 lub więcej deg C. Spodziewałem się wręcz odwrotnego efektu... Czy ta reakcja z gruntu jest endotermiczna, czy też wydzielający się CO2 zwiększył znacznie powierzchnię parowania, tym samym parowanie a co za tym idzie roztwór się ochłódził? Jak to jest?

Czy wy także zauważyliście taki efekt?


3 lip 2007, o 18:23
Zobacz profil
**
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 mar 2007, o 19:13
Posty: 454
Lokalizacja: [*]
Post 
:lol: octan sodu z AcOH i NaHCO3 ? nieee chyba mnie oczy mylą :P


3 lip 2007, o 18:32
Zobacz profil
***
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 mar 2007, o 19:12
Posty: 81
Lokalizacja: Gliwice
Post 
http://en.wikipedia.org/wiki/AcOH

AcOH + NaHCO3 -> CH3COONa + CO2 + H2O

wiązania wodorowe octowego są dosyć mocne i do ich zerwania potrzebna jest znaczna ilość energii, więc temperatura spadła...
Może jakieś szczegóły? stężenia?
Poza tym stężony kwas octowy jest zwany lodowatym :wink:


3 lip 2007, o 19:44
Zobacz profil
***

Dołączył(a): 2 lut 2006, o 21:53
Posty: 179
Post 
stężony kwas octowy zwany jest lodowatym ze względu na metodę tworzenia (wymrażanie) a nie ze wzgl. na temperaturę!


3 lip 2007, o 19:49
Zobacz profil
**
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 mar 2007, o 19:13
Posty: 454
Lokalizacja: [*]
Post 
kurde pisac wzory normalnie !! CH3COOH anie AcOH . mnie to sie skojarzylo z wodorotlenkiem aktynu (Ac(OH)3).......


3 lip 2007, o 20:15
Zobacz profil
***
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 mar 2007, o 19:12
Posty: 81
Lokalizacja: Gliwice
Post 
Wikipedia napisał(a):
W skrajnych przypadkach, jeśli w pomieszczeniu jest bardzo wilgotno, a otwór butelki jest szeroki, stężony kwas octowy potrafi nawet zamarznąć po otwarciu. Wszystko to powoduje, że stężony kwas octowy jest czasami nazywany kwasem octowym lodowatym.

A ja myślałem że dlatego :roll:


3 lip 2007, o 20:47
Zobacz profil
***

Dołączył(a): 30 gru 2006, o 02:36
Posty: 428
Lokalizacja: Poznań
Post 
No faktycznie :D Zapomniałem, że on lubi dimeryzować :oops: . To powinno wszystko tłumaczyć. Dzięki wielkie!

Pogrzebałem trochę, no i faktycznie sama reakcja jest endotermiczna.

PS
Używałem octu 10%. A napisałem AcOH, bo jest znacznie krótszy i dzięki temu prawie cały temat był widoczny na głównej :D A sam skrót jest dość powszechnie używany.


3 lip 2007, o 21:23
Zobacz profil
@MODERATOR
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18 lut 2007, o 17:00
Posty: 1504
Lokalizacja: SRC
Post 
black_coder napisał(a):
stężony kwas octowy zwany jest lodowatym ze względu na metodę tworzenia (wymrażanie) a nie ze wzgl. na temperaturę!



chemik młody napisał(a):
Wikipedia napisał(a):
W skrajnych przypadkach, jeśli w pomieszczeniu jest bardzo wilgotno, a otwór butelki jest szeroki, stężony kwas octowy potrafi nawet zamarznąć po otwarciu. Wszystko to powoduje, że stężony kwas octowy jest czasami nazywany kwasem octowym lodowatym.

A ja myślałem że dlatego :roll:

Ja też tak zawsze myślałem. Przy otwieraniu butelki u jej wylotu pojawia się szron, ale... widzę black_coderze że raczej wierzysz w to co mówisz.

_________________
Obrazek


3 lip 2007, o 22:51
Zobacz profil
***

Dołączył(a): 2 lut 2006, o 21:53
Posty: 179
Post 
no macie rację :/


3 lip 2007, o 23:10
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 9 ] 

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Multumiri adresate phpBB.com & phpBB.ro..
Design creat de Florea Cosmin Ionut.
© 2011

..