Odpowiedz w wątku  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Dodatki do żywności 
Autor Wiadomość
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 kwi 2007, o 23:15
Posty: 98
Lokalizacja: z serca
Post Dodatki do żywności
ostatnio z ciekawości oglądałem na wikiepdii listę E i było tam napisane że E513 to kwas siarkowy a E507 to kwas solny, gdzieś tam jeszcze były złoto, srebro, wodorotlenek potasu i sodu. Czy to tylko żart, a jeśli nie, to do czego dodają te związki?

_________________
Tyle siana ode mnie


19 lip 2007, o 14:00
Zobacz profil
***

Dołączył(a): 30 gru 2006, o 02:36
Posty: 428
Lokalizacja: Poznań
Post 
H2SO4, HCl, NaOH, KOH itd. to regulatory kwasowości. Służą osiągnięciu pH odpowiedniego dla danego produktu. Tak naprawdę jony H+ i OH- tych dodatków zostają zobojętnione w produkcie, więc nie ma co się martwić :D

Złoto (metaliczne) jest używane w lukrach, ale sporadycznie, ze względu na cenę.

_________________
Quod fuimus estes
Quod sumus fos erites
Mille anni passi sunt ...

forum biologiczno-chemiczne


19 lip 2007, o 14:23
Zobacz profil

Dołączył(a): 14 lip 2007, o 12:44
Posty: 302
Post 
Do wszystkiego pchają świństwa obojętnie jakie i tak trują ludzi, i zarabiają na ty tylko lekarze, którzy chcą jeszcze podwyżek.................
Myślisz że ci wszystko piszą co dodają.................. od benzoesanu po kwasy......


19 lip 2007, o 16:14
Zobacz profil
**
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 mar 2007, o 19:13
Posty: 454
Lokalizacja: [*]
Post 
znowu jakis antykonserwanciarz :lol:
dla Twojej szczupłej wiadomości to gdyby nie benzoesaniki to wiekszość produktów by miala termin przydatności do spożycia tylko kilka dni (jak nie mniej) wiec by zarcie nie opuscilo nawet magazynu/hurtowni a juz byloby popsute :wink:

tak na koniec multum razy mowione >>>wszystko jest trucizną, lecz to zależy od dawki czy coś nią jest<<< :wink:

P.S. to bylo do sharkera jakby co :lol:


19 lip 2007, o 16:30
Zobacz profil

Dołączył(a): 14 lip 2007, o 12:44
Posty: 302
Post 
Jasne ze niektóre składniki muszą być dodawane, ale np mięso w dodatku ze zawiera 50% wody to jeszcze pchają coś tam......(jakoś dawniej wytrzymywało tyle) pchają po to pewnie żeby woda szybko nie wyszła.........
Ja w tesco widziałem bagietkę z dwoma składnikami E !! drobna przesada......... najgorsze są te produkty słabych marek lub marketów tam to dają po kilka dla oszczędności..................
Miałem w szkole towaroznawstwo to wiem że są potrzebne, ale są granice.............


19 lip 2007, o 16:43
Zobacz profil
**
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 mar 2007, o 19:13
Posty: 454
Lokalizacja: [*]
Post 
to sie robi zakupy w malych skepach a nie w biedronkach tesco realach lidlach itp :lol:


19 lip 2007, o 17:20
Zobacz profil
***

Dołączył(a): 30 gru 2006, o 02:36
Posty: 428
Lokalizacja: Poznań
Post 
A jakimi składnikami E, Sharker??
Wiele "niewinnych" substancji ma swój symbol z E, np. E330 kwas cytrynowy, E300 kwas askorbinowy (witamina C), E290 CO2, E500a i E500b (odpowiednio Na2CO3 i NaHCO3),
E1510 etanol, E160c i d (odpowiednio ekstrakt z papryki i pomidorów), E170a CaCo3 itd. itd.....

Wykazujesz postawę "chemofoba", a powinieneś stać po drugiej stronie bariery: uświadamiać ludziom, że "chemia" to nie jest nauka o wytruwaniu ludzi (jak to moja babcia ujęła :D:D).

PS

Wiem co powiecie: jakby były niewinne, to nie podawali by ich symboli E tylko nazwy zwyczajowe :P

To ja odpowiem: nie wiedząc co to za substancje, nie może być rzeczowej dyskusji :D:D

_________________
Quod fuimus estes
Quod sumus fos erites
Mille anni passi sunt ...

forum biologiczno-chemiczne


19 lip 2007, o 17:30
Zobacz profil
@MODERATOR
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18 lut 2007, o 17:00
Posty: 1505
Lokalizacja: SRC
Post 
A ile ty masz lat Sharker? Bo gadasz tak jakbyś miał do 12 lat i nie wiesz co gadasz, albo powyżej 80 n tez nie wiesz co gadasz.

Możesz się wyrzec chemii, ale pamiętaj że chemia to wszystko to co nas otacza. Zwykła ekologiczna sałata najzdrowsza z możliwych tez jest chemiczna.

_________________
Obrazek


19 lip 2007, o 17:38
Zobacz profil

Dołączył(a): 14 lip 2007, o 12:44
Posty: 302
Post 
zrozumieliście mnie jako przeciwnika........ trochę z tematu zszedłem
Tu chodzi głównie o te sztuczne barwniki i polepszacze..........

oczywiście jestem za E jakie wymienia Karvon i inne bo bez nich dzisiaj było by ciężko i powinny być, ale tez jak napisał inventor nie kupować produktów marki "marketowej"......................

mało to słychać jak dość starsi ludzie mówią że dawniej jak kupiłeś chleb to trzymałeś go pół tygodnia i tylko lekko wysechł..........
albo kiełbasa jaki miała smak.............
aż ślinka cieknie jak to słyszę...
a teraz chleb po godzinie od zakupu robi się workowaty, jak guma..........
chyba sami wiecie............


Racja wszystko jest chemią nawet klawisze na których klikam :D


19 lip 2007, o 17:47
Zobacz profil
***

Dołączył(a): 30 gru 2006, o 02:36
Posty: 428
Lokalizacja: Poznań
Post 
Teraz też możesz kupić taki chleb jak za dawnych czasów.
Problemem jest tylko to, że jest ok. pięć razy droższy od zwykłego i nie wszędzie można go kupić :D
Tak samo sprawa się ma z wędlinami.

_________________
Quod fuimus estes
Quod sumus fos erites
Mille anni passi sunt ...

forum biologiczno-chemiczne


19 lip 2007, o 18:17
Zobacz profil
**
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 mar 2007, o 19:13
Posty: 454
Lokalizacja: [*]
Post 
jak sie wqrwisz i jestes zdeterminowany to i se sam zrobisz chleb i kielbase i to milion razy lepsza niz ze sklepu spiryt mozna samemu dżem masło fhooy wszystko sie da samemu wiec jak komus zarcie marketowe nei odpowiada to ma zawsze jakies wyjscie ;)


19 lip 2007, o 18:20
Zobacz profil

Dołączył(a): 14 lip 2007, o 12:44
Posty: 302
Post 
Najgorsze jest to ze to wszystko jest tylko dla zysku........... :x
Nie żeby konsument był zadowolony tylko żeby jak najwięcej kupił.........


19 lip 2007, o 18:25
Zobacz profil
@MODERATOR
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18 lut 2007, o 17:00
Posty: 1505
Lokalizacja: SRC
Post 
A kaj tam, byłbyś zadowolony jakby wędliny po 2 dniach były do wyrzucenia, soki owocowe po dniu skwaśniałe, jogurty, śmietana tak samo...
Możesz zapierniczać codziennie do rolnika po mleko, potem robić samemu masło. Warzywa i owoce możesz sobie posadzić w ogródku (i chodzić srać pod krzaczki żeby nie używać chemicznych nawozów), potem przetwory robić samemu.

A te wszystkie E są wymyślone po to żeby wprowadzić w błąd konsumentów!

_________________
Obrazek


19 lip 2007, o 19:07
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2 sty 2007, o 18:19
Posty: 85
Lokalizacja: z Polski
Post 
Bylo mowione o kwasach- w Pepsi znajduje sie kwas fosforowy, a w Coca- Coli kwas ortofosforowy, co to za roznica, czemu nie stasuja tego samego kwasu(produkty sa bardzo podobne do siebie)?


19 lip 2007, o 19:47
Zobacz profil

Dołączył(a): 14 lip 2007, o 12:44
Posty: 302
Post 
jeden ci wyżera zęby szybko, a drugi jeszcze szybciej :lol:


19 lip 2007, o 19:52
Zobacz profil
**
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 mar 2007, o 19:13
Posty: 454
Lokalizacja: [*]
Post 
fak znowu ten koles .......

ja pije co pare dni pepsi albo coca cole od zawsze i nie mam ani jednej dziury i mam zęby i caly ryj zdrowy na sto dwa

ten kwas tam jest ale jako mini mini mini minimalny dodatek jako regulator kwasowości i jego jest na tyle ze daje same +++ a nie - - - .... ale to zalezy jak kto szanuje ząbki kochane ;]


19 lip 2007, o 20:00
Zobacz profil

Dołączył(a): 14 lip 2007, o 12:44
Posty: 302
Post 
prezes- the inventor napisał(a):
fak znowu ten koles .......


ta buźka oznaczała żart jak byś nie wiedział :evil:
Nie jestem taki tępy żeby pisać lub uważać że tego kwasu jest pół butelki....
Spokojnie koleś...................... :wink

ps dentysta musi być z ciebie dumny :lol:


Ostatnio edytowano 20 lip 2007, o 21:01 przez Sharker, łącznie edytowano 1 raz



19 lip 2007, o 20:05
Zobacz profil
***

Dołączył(a): 25 wrz 2004, o 17:32
Posty: 138
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Sharker napisał(a):
mało to słychać jak dość starsi ludzie mówią że dawniej jak kupiłeś chleb to trzymałeś go pół tygodnia i tylko lekko wysechł..........
albo kiełbasa jaki miała smak.............
aż ślinka cieknie jak to słyszę...
a teraz chleb po godzinie od zakupu robi się workowaty, jak guma..........
chyba sami wiecie............


No za czasów mojej babci to nie było złodziei gwałcicieli. Wszyscy się lubili i znali pomagali sobie. Przestępstw to praktycznie żadnych nie było. Każdy miał pracę i w ogóle było zaje***.A teraz to zupełnie inaczej wszyscy kradną a światem żydzi rządzą :wink: Trzeba często przymykać oko na to co mówią starsi, człowiek ma to w naturze że idealizuje przeszłość.
Nie wiem gdzie chleb kupujesz mój tam jest w porządku. A kiełbasa rzeczywiście musiała być pyszna i ten posmaczek wągrów i larw tasiemca a i jad kiełbasiany hmm delicje :D
Powiedz mi co jest gorsze. Trochę tych E które zostały uznane za trochę szkodliwe czy jad kiełbasiany ??

_________________
Obrazek


19 lip 2007, o 20:21
Zobacz profil
@MODERATOR
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 sty 2006, o 00:29
Posty: 703
Lokalizacja: behind enemy line
Post 
Sharker napisał(a):
Kwasy są do podwyższenia pH a zasady do obniżania i tyle..............


O kurde, a ja taki szmat czasu żyłem w nieświadomości, że jest odwrotnie.

_________________
Obrazek

Studentem jestem i nikt, kto ma wódkę, nie jest mi obcy.


19 lip 2007, o 21:13
Zobacz profil
******

Dołączył(a): 20 sie 2004, o 09:48
Posty: 1084
Lokalizacja: /dev/nul
Post 
Pasterz napisał(a):
Sharker napisał(a):
mało to słychać jak dość starsi ludzie mówią że dawniej jak kupiłeś chleb to trzymałeś go pół tygodnia i tylko lekko wysechł..........
albo kiełbasa jaki miała smak.............
aż ślinka cieknie jak to słyszę...
a teraz chleb po godzinie od zakupu robi się workowaty, jak guma..........
chyba sami wiecie............


No za czasów mojej babci to nie było złodziei gwałcicieli. Wszyscy się lubili i znali pomagali sobie. Przestępstw to praktycznie żadnych nie było. Każdy miał pracę i w ogóle było zaje***ście.A teraz to zupełnie inaczej wszyscy kradną a światem żydzi rządzą :wink: Trzeba często przymykać oko na to co mówią starsi, człowiek ma to w naturze że idealizuje przeszłość.
Nie wiem gdzie chleb kupujesz mój tam jest w porządku. A kiełbasa rzeczywiście musiała być pyszna i ten posmaczek wągrów i larw tasiemca a i jad kiełbasiany hmm delicje :D
Powiedz mi co jest gorsze. Trochę tych E które zostały uznane za trochę szkodliwe czy jad kiełbasiany ??


Jak Ci taką kiełbasę robią to gratuluję...Chyba nigdy samoróbki nie jadłeś , że tak piszesz. IMO jest czystsza i lepsza niż ta kiełbasa ze sklepu..
Wiesz jak w masarni się pędzi kiełbasę ? (np jednej nocy 400kg ? ) Ja widziałem i dlatego nie jem sklepówki.To samo się tyczy innych wyrobów mięsopodobnych.

A co do Exxx. Mam je w pupie.


19 lip 2007, o 22:40
Zobacz profil
@MODERATOR
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 sty 2006, o 00:29
Posty: 703
Lokalizacja: behind enemy line
Post 
podobno kiedyś ze 100kg mięsa robiono 50kg kiełbasy, dzisiaj ze 100 kg mięsa robi się 150kg kiełbasy. :lol:

Mhmm, CTX taka domowa, wędzona polska kiełbasa. Mniami...

CTX// Poezja, nie?...

_________________
Obrazek

Studentem jestem i nikt, kto ma wódkę, nie jest mi obcy.


19 lip 2007, o 22:45
Zobacz profil
***

Dołączył(a): 25 wrz 2004, o 17:32
Posty: 138
Lokalizacja: Warszawa
Post 
No obecnie jest to chyba "prawie" (patrz niedawne zdarzenia na pomorzu) nie możliwe aby w wyrobach mięsnych znalazły się różne formy przetrwalnikowe pasożytów. Obecnie jak chcesz coś zrobić sobie w domu (nie wiem jak ze zwierzętami hodowlanymi ale pewny jestem co do dziczyzny) to musi ten materiał zostać wcześniej przebadany.
A jak sie robi tą kiełbasę bo aż mnie zaciekawiłeś ?? :)

_________________
Obrazek


19 lip 2007, o 23:26
Zobacz profil
@MODERATOR
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 maja 2006, o 12:53
Posty: 497
Lokalizacja: Pułtusk/Warszawa
Post 
odnośnie wędlin to najbardziej zanieczyszczone są DHMO :wink: jak się przeczyta skład to jest podana zawartość mięsa w mięsie - waha się miedzy 30-60 %:szok: :?

EDIT
@Pasterz - mogłem mieć okazje do spróbowania homemade kiełbasa ale, że wiem jak się robi to sobie odpusciłem, http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1178

czasem lepiej żyć w niewiedzy

_________________
Obrazek
Noł fjuczer!


20 lip 2007, o 00:10
Zobacz profil
PROFESJONAŁ
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 mar 2006, o 19:27
Posty: 176
Lokalizacja:
Post 
Jak spotkacie w hipermarkecie super naturalną polędwicę o średnicy 15 cm, to możecie byc pewni, że świnia musiała byc wielkości autobusu :lol: .
Zawartośc kiełbasy w kiełbasie z hipermarketu jest marginalna. Głównie to soja, woda i kupa świńst, które tę wodę zatrzymują w komórkach :evil: , wystarczy sprawdzic skład, lub popatrzec pod światło :lol: .
Prawdziwa kiełbasa nie ma prawa się zepsuc. Może się co najwyżej zeschnąc.
smacznego G.M.


20 lip 2007, o 02:05
Zobacz profil
**

Dołączył(a): 8 maja 2007, o 15:50
Posty: 175
Post 
No i co z tego że tyle syfów jest w tych kiełbasach :lol: Jakoś nikt jeszcze nie umarł, tak i tak wszyscy to jemy od 20 lat tylko jak przyjdzie co do czego to się gada jakie to trujące i be 8) Jak chcecie to nie musicie jeść wystarczy jechać na kromkach chleba do końca życia bo to "chyba" jeszcze nie jest "wspomagane" :)

Pozdrawiam


20 lip 2007, o 07:18
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Multumiri adresate phpBB.com & phpBB.ro..
Design creat de Florea Cosmin Ionut.
© 2011

..