Dołączył(a): 17 sty 2006, o 00:29 Posty: 703 Lokalizacja: behind enemy line
zależność gęstości od temp
Potrzebuje wykresy zależności gęstości od temperatury dla cieczy, ciał stałych i gazów...
Jak ktoś gdzieś ma to prosiłbym o zapodanie.
Z góry dzięks
10 lis 2007, o 17:17
palasz
Dołączył(a): 6 lut 2005, o 11:23 Posty: 380 Lokalizacja: Tarnobrzeg
Kolego, jakby chcieć wszystkie te dane zebrać w tablicach to powstałaby wieelka encyklopedia tablic gęstości. Nie łaska poszukać ? Google, na VmC chyba zależności gęstości były (dla kilku substancji), a chociażby książki do chemii szczególnie analitycznej, masz gęstości wody, niektócyh gazów, itp.
Poszukaj a znajdziesz. Najprościej jest napisać na forum, a nie lepiej włożyć nieco własnej pracy w wyszukanie?
_________________ gg: 1460353
10 lis 2007, o 17:53
Sulik
@MODERATOR
Dołączył(a): 11 cze 2006, o 21:37 Posty: 2574 Lokalizacja: Krakow
no z cieczami jest ten problem ze procz temperatury gestosc zmienia sie wraz ze skladem procentowym
sa tablice na vmc - zaleznosci gestosci od skladu procentowego roztworow w 20 st. C
podobnie jest w np. preparatyce nieorganicznej - supniewskiego
_________________ "Jak zobaczysz błysk nuklearny kucnij i zasłoń się."
10 lis 2007, o 17:59
blizzard
@MODERATOR
Szukałem już kolego nawet w Atkinsie...
Potrzebuję ogólny wykres, który nawet nie wiem czy istnieje...
10 lis 2007, o 17:59
palasz
Ale dla jakich substancji Ty potrzebujesz?
Gęstości wody w zależności od temperatury ja mam, opisane zostały w jednej ze starszych książek do analityki. Nie mam jej przy sobie, ale jak napiszesz mi na gg tak za jakis tydzien, będe po przeprowadzce z laboratorium, to Ci podam.
10 lis 2007, o 18:08
crazyuser
ogólny wykres ? powiedzmy ze raczej nei istnieje chocby przez glupia wode
gdyby cos takiego istnialo nie nylo by wieluset stron w kalendarzach chemiczznych i innych tego typu wydawnictwach.
Jesli sprecyzujesz problem to mzoe sie uda cos podpowiedziec.
Jesli chodzi ci o dane to oprocz tego co pisali koledzy warto wskazac na porcyjke (kalendarze, poradniki crc(!) i sporo innych danych dla rozmaitych rzeczy poczawszy od substancji czystych w rozmaitych stanach a skonczywszy na packowatych polimerach i ich roztworach
Warto pamiętać iz jedna wazniejszych (zalezy dla kogo:) ) termodynamicznych finkcji stanu jest objętość właściwa i jakei konsekwencje neisie to dla twojego pytania.
Warto takze zauwazyc iz w pewnej klasie zastosowan dla pewnych warunków zależność liniowa jest wystarczającym przybliżeniem.
Moze jak sprecyzujesz problem to uda sie cos podpowiedziec, bo na razie jest to pytanei o teorie wszystkiego a takowe nigdy nie istnieja choc pretendentow bez liku
_________________ posiadane odznaczenia i ordery :
snopeczek sianka z kokardką - dar od doznanie@MODERATOR
10 lis 2007, o 18:38
blizzard
@MODERATOR
Okej, no więc na laborkach chemii fizycznej wyznaczałem gęstość cieczy i ciał stałych.
Teraz przygotowuję raport i jedno pytanie do teorii brzmii:
Przedyskutuj zależność temperaturową gęstości dla substancji w trzech stanach skupienia. Naszkicować wykresy g = g(T). W zeszycie mam p, ale równie dobrze może to być q bo niewyraźnie piszę.
Nie wiem dokładnie jak ma to wyglądać. Trzy oddzielne wykresy czy jak??
10 lis 2007, o 18:48
Sulik
@MODERATOR
blizzard napisał(a):
Okej, no więc na laborkach chemii fizycznej wyznaczałem gęstość cieczy i ciał stałych.
Teraz przygotowuję raport i jedno pytanie do teorii brzmii: Przedyskutuj zależność temperaturową gęstości dla substancji w trzech stanach skupienia. Naszkicować wykresy g = g(T). W zeszycie mam p, ale równie dobrze może to być q bo niewyraźnie piszę.
Nie wiem dokładnie jak ma to wyglądać. Trzy oddzielne wykresy czy jak??
dyskusja ma sie opierac na wynikach Twoich pomiarow + wiedza teoretyczna typu: gestosc wody zmiejsza sie wraz ze wzrosetem temperatury, etc
10 lis 2007, o 18:57
palasz
...i dyskusja ma być w odniesieniu do Twoich badań, do Twoich próbek jakie badałeś. Jak badałeś dajmy na to gęstość PE, to co Ci po wykresie gęstości PTFE ?
AP.
10 lis 2007, o 19:37
blizzard
@MODERATOR
Ech, ta rozpiska jest tak nieprecyzyjna, że sam nie wiem co mam robić. Badałem gęstość NaCl i jakiś metalowych kulek.
Daruję sobie te wykresy...
10 lis 2007, o 19:40
Sulik
@MODERATOR
blizzard napisał(a):
Ech, ta rozpiska jest tak nieprecyzyjna, że sam nie wiem co mam robić. Badałem gęstość NaCl i jakiś metalowych kulek.
Daruję sobie te wykresy...
a masz wyniki w roznych temperaturach ? to masz i wykres
10 lis 2007, o 19:49
blizzard
@MODERATOR
w laboratorium panowała jedna stała temp....
gościówa kazała mi tego nie uwzględniać, to jest porypane...
10 lis 2007, o 19:52
crazyuser
trudno przewidziec o co chodzi kazdywykladowca robi pod siebie (bez skojarzen!!)
Z tego co piszesz wydaje mi sie iz pytanei o tycj zaleznosciach ma neiwiele wspolnego z wym doswiadczeniem a tylko ma psoluzyc szerszemu naswietleniu prolemu albo raczej jego znajomosci przez ciebie
Gdyby to bylo moje sprwozdanko to zauwazylbym ze bdajac zaleznosc od temperatury taknaprawde badamy wplyw temperatury na obejtosc danej masy. Poprzez zmiane objetosci nastepuje zmina gestosci (masa wredna bestia zostaje taka sama)
Nastepnie w zaleznosci od tego jaki kierunek i jaki rok zauwazylbym iz w przypadku cial stalych i cieczy mozna pomianc cisnienie (lub nie jak ambitna laborka na jakims perwersyjnym kierunku) i do dalszych rozwazan przyjaol np RS clap. (jak ambitny to jeszce wskazal inne) a przy cieczach i stalych skorzystal z rozszerzalnosci liniowej, Wziasc jakjies przyladowe wartosci i cos wyrysowac pi*drzwi i uogolnic wskazujac wyjatki np niesmeirtelna wode )
10 lis 2007, o 20:10
palasz
Prowadzący zajęcia najczęściej mają własne mysli z tyłu głowy, ale nie mówią ich i nie wiadomo o co chodzi. Jeżeli badałeś gęstość różnych materiałów, a jak mówisz, że NaCl i kulek stalowych, to można wyciągnąć wnioski z tego, iż w wyższej temperaturze objętość kulek ulegnie zmianie w wyniku rozszerzalności cieplnej, podobnie możnaby wnioskowac do do NaCl, a już całkiem co do roztworów NaCl o różnym stężeniu. Co do samych zmian gęstości to uważam troche Twoje zadanie od prowadzącego ćwiczenia za bezsensowne, bo po co określać teoretycznie krzywe wzrostu czy spadku gęstości w zależności od temperatury. Tak na dobrą sprawę, ciekaw jestem, bo oznaczenie gęstości też jest w pewien sposób znormalizowana i chociażby pomiar w pikometrze czy objętościomierzu LeChateliera też wymaga weryfikacji, gdyż są to naczynia kalibrowane najcześciej w stałej temperaturze wynoszącej 20°C lub 23°C z niewielką tolerancją. Określanie wówczas gęstości ciała sproszkowanego w temperaturach 5, 10, 15 i 20°C w dajmy na to 100 cm3 piknometrze kalibrowanym w 20°C wymaga również jego dodatkowego skalibrowania w tych temperaturach dla powiedzmy wody destylowanej i przy użyciu dobrej wagi. JA na codzień wykonuje analizy cieczy i ciał stałych pod kątem między innymi gęstości i próbuje zrozumieć cel Twojego zadania i przyczyne takiego zamotania problemu. W różnych temperaturach również warunki otoczenia wpływają na zmianę objętości chociażby pikonmetrów, które też (najcześciej szklane lub metalowe) ulegają rozszerzalności termicznej.
Przemyślę sobie jeszcze Twój problem i spróbuje jakoś go wytłumaczyć, ale musisz mi przesłac jakieś dane z Twoich badan i opisać jak to badałeś. Napisz na PW lub maila lub gg.
Pozdrowienia,
A. Pałasz, Spektrochem R&D Centre
10 lis 2007, o 21:15
blizzard
@MODERATOR
1134292 to mój nr gg
należy wziąć poprawkę na to że laborantka mnie nie lubi
kierunek niezbyt nastosowany na chemie fizyczną bo farmacja, II rok
Ja w ogóle nie wiem co mam myśleć o tym przedmiocie bo za każde ćwiczenia można dostać 10pkt. Z tych 10pkt 2pkt otrzymujemy za tzw tuzinki, czyli 2 pytania które dostajemy do domu i mamy odp na nie.
No i ja dostałem pytanie z 4 odpowiedziami, uwaga cytuję:
" Wyrazić masę 4,5kg w gramach. A 450g B 4500g C 45 000g D 750g."
Jak narazie wacham się pomiędzy C i D
Tutaj zamieszczę pełne zadanie jakie mam do zrobienia w raporcie.
1. Wymień i krótko scharakteryzuj podst. jednostki w ukł. SI
2. Wspomniany wyżej wykres zależności temp od d.
3. Dlaczego ryby mogą przeżywać najtęższe zimy.
4. jakie podstawowe wielkości fizykochemicznestosuje się do charakterystyki subst. Zdefiniuj je i podaj jednostki SI
5. Za pomocą jakich metod można jeszcze wyznaczyć gęstość stałych, cieczy i gazów.
6. Od czego zalezy masa własna subst.
To jest w ogóle porypane na maxa. 1 i 4 pytanie jest takie samo. W 6 to ja w ogóle nie wiem co to jest masa własna, może chodzi o masę właściwą?? Jedynie 5 jako tako sensowne.
Przy okazji nakreslił mi się inny problem. Z moich danych wyznaczyłem gęstość r-r ale dziwnym trafem gęstość kilku metalowych kuleczek wykazuje mi 2000 gram na cm szescienny
Drugie przy okazji. Interpolacyjnie wykazałem że w badanych r-r o nieznanym stężeniu wynosi ok 0.5. W piknometrze 50ml mam natomiast 1,14 mola tej subst. Za nic nie mogę pojąć czemu te dwa wyniki się nie pokrywają
10 lis 2007, o 21:48
Sulik
@MODERATOR
co do tych 2kg/cm3 to musiales gdzies sie pomylic w jednostkach
a co do samych laborek z fizyki - moje sprawozdania zawsze pisywalem okolo 1-2 dni wiec sie nie zniechecahj tylko duzo szukaj i kombinuj, az wyjdzie
10 lis 2007, o 22:05
palasz
Blizzard, wiesz co, ... powiem Ci, że zaszokowało mnie to co napisałeś. Sam organizuje zajęcia dla studentów i prowadze różne praktyki w laboratoriach, ale żeby takie idiotyzmy zadawać na zajęciach - zgroza.
Powiem Ci, że troche dopatruje się niedokładności w Twoim liczeniu, stąd masz błędy.
Jeżeli chodzi o odpowiedzi na pytania, myślę, że znasz je i zbędne jest ich pisanie,
Co do samego przeprowadzenia sporządzania wykresu bez danych jakie uzyskałeś z oznaczeń nic nie poradzę.
AP.
10 lis 2007, o 22:35
blizzard
@MODERATOR
Cóż, studiuję w bydgoszczy <za>
Mam cichą nadzieję, że kierunki które są typowo farmaceutyczne jak TPL będą lepiej wyglądały.
Te pytania sa tylko tak dla wglądu, żebyście sobie popatrzyli. Mnie strasznie zażenowało to pytanie o zmianę kg na gramy Aż się zapytałem laborantki czy aby sie nie pomyliła....
A co do zadania z wyznaczaniem g to robię tak:
m kulek: 4,99923g
m piknometru z wodą: 74,08725g
m pik. z wodą i kulkami: 79,08866g
Muszę obliczyć objętość kulek, czyli objętość jaką wody jaką one wyparły.
79,08866 - (74,08725 + 4,99923) = 0,00218g - masa wody jaka została wyparta, dziele to przez gęstość wody czyli 1 i mam objętość wypartej wody w cm3 co się równa objętości kulek.
Teraz dzieląc mase kulek przez ich domniemaną objętość wychodzi mi ponad 2000 ....
Chyba ze mi dali superkulki, z superuranu czy cuś
10 lis 2007, o 22:48
palasz
Podaj mi jeszcze masę i objętość samego pikonmetru. Pamiętaj, że aby obliczyć gęstość musisz mieć również m0, a więc masę pustego piknometru.
AP.
10 lis 2007, o 23:17
crazyuser
masa pustego nei jest potrzebna znika przy odejmowaniu
Przy objętości kropli rowne 0.1 ml (za wikipedia) czyli 0.1 cm3 to objetosc wody rowna 0,0022 cm3 wskazywala by na to ze kulki musialy dodawac neizle wypasione dreso-dafnie )
pozatym
m kulek: 4,99923g
m piknometru z wodą: 74,08725g
m pik. z wodą i kulkami: 79,08866g
czyli
mamy pieknomierz z woda warzy 74,08725
dodajemy super pikne kulki w ilosci 4,99923
brzydka woda w ilosci x poszla w p...u
to co zostalo czyli pieknometr z woda i kulkami wazy 79,08866
to zbilansujmy
74,08725 + 4,99923 = 79,08866 + x
x = 74,08725 + 4,99923 - 79,08866
x = -0,0021800000
Twoj pieknomierz musial zdechnac od nadmiaru piekna kulek
antmaterialne miss kulki albo cos porypales
albo ja bo pozno juz ))
10 lis 2007, o 23:47
blizzard
@MODERATOR
eee, no nie gadaj...
ja musze ten raport na poniedziałek wyciągnąć a Ty mi tu mówisz że popełniłem błąd przy ważeniu??. Nawet jeśli to chyba nie aż taki żeby mi wyszło 2000 g/cm3
Cholera, niedobrze...
11 lis 2007, o 01:42
crazyuser
czy popelniles to nie wiem ale z tego co napisales to wynika ze albo cos jest nie tak albo juz jesem calkowicie padneity i mi sie pomeiszalo ;(
Albo ... jakas cyferka sie zle odczytala
Najprosciej dowiedz sie co to za kulki to sie reszte dorobii ))
wyglada tak jak by kulki nie wyparly wody
a tak optycznie ile tych kulek wrzuciles ? kilka ? pol piknometru ? 2/3 piknometru ?
11 lis 2007, o 02:44
palasz
Zależy też od tego właśnie jak duże miałeś kulki, ile ich wrzuciłeś i jak duży miałeś piknometr.
11 lis 2007, o 09:03
blizzard
@MODERATOR
to były małe kulki, takie jakby od łożyska
wrzuciłem ich z 5,6, ledwo ledwo wyparły wodę ale jak zamknąłem piknometr korkiem to jeszcze częśc wody uciekła...
cholera, może źle je zważyłem czy coś :/ sam nie wiem, bo kazdy pomiar powtarzałem 3x....
11 lis 2007, o 15:20
crazyuser
chmm dziwna miales instrukcje zazwyczaj daje sie tego sporo z roznych wzgledow (chocby zmniejszenie bledu zwiazanego z osuszaniem i wazeniem)
skoro nie wiadomo z czego to to zostalo ci tylko wysepic z innej grupy sprawozdanko i z lekka udoskonalic albo isc na calosc podac to co masz i wskazac przyczyny moze prowadzacy uzna
/me podsowa na pocieszenie kawalek pysznej szarlotki na kruchyn ciescie z prawdizwa skorka pomaranczowa i rodzyneczkami posypanej cukrem pudrem ktory utworzyl pyszna skorupke - jeszcze ciepla
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 30 gości