Jak nazywają się związki o budowie
R=CH-OH
Wiem, że nie są to alkohole, ponieważ w alkoholach grupa funkcyjna (hyroksylowa -OH) jest połączona z atomem węgla, przy którym występuje wiązanie jednokrotne.
29 lis 2007, o 22:43
$13rg1ej
@MODERATOR
Dołączył(a): 21 maja 2006, o 12:53 Posty: 497 Lokalizacja: Pułtusk/Warszawa
Jak tworzy się nazwy takich związków (enol metylowy?)
10 gru 2007, o 20:05
przemoj84
Dołączył(a): 24 gru 2007, o 11:50 Posty: 24 Lokalizacja: Wrocław
Enol ketonu, np. enol acetonu, lub enol kwasu karboksylowego, np. enol kwasu octowego.
27 gru 2007, o 02:25
jaozyrys
@MODERATOR
Ale w przypadku asymetrycznych ketonów jest to niejednoznaczne. lepiej jest normalnie systematycznie, czyli w stylu 2-en-3-ol, zwłaszcza ze niektóre enole są trwałe
27 gru 2007, o 02:30
rrozz
**
Dołączył(a): 17 maja 2007, o 20:46 Posty: 103 Lokalizacja: Kraków
Tez tak sadze. Nazwa systematyczna jest znacznie dokladniejsza. Masz juz połowę wiadomości o związku. Jednak... co za koleś wymyślił, zeby na amoniak mówić azan
_________________ Specializacja:Inżynieria Procesowa- Kinetyka Procesów Wymiany Masy i Ciepła Kierunek:Inżynieria Chemiczna i Procesowa Name:Rrozz
27 gru 2007, o 02:33
Karvon
Dołączył(a): 30 gru 2006, o 02:36 Posty: 428 Lokalizacja: Poznań
Azan powstał raczej w wyniku chęci ujednolicenia nomenklatury. Skoro istnieją nazwy: silan, stanan, plumban, sty(i?)ban itd., i są wygodne, to wyniku rozszerzenia na inne pierwiastki azot też dostał końcówkę -an dla swojego związku z wodorem.
I nie chodziło o wyparcie nazwy "amoniak", zwykłe przyklejanie etykietek.
Za to jeśli jakiś inny związek bedzie miał w nazwie: azo-, aza-, -azyna itp., to nie ma problemu z wydedukowaniem do czego się to odnosi
_________________ Quod fuimus estes
Quod sumus fos erites
Mille anni passi sunt ...
Dołączył(a): 17 maja 2007, o 20:46 Posty: 103 Lokalizacja: Kraków
Jasne. Z wszystkim tak robią, ale ja nei moge sie przyzwyczaić, po prostu strasznie mnie to drażni
_________________ Specializacja:Inżynieria Procesowa- Kinetyka Procesów Wymiany Masy i Ciepła Kierunek:Inżynieria Chemiczna i Procesowa Name:Rrozz
27 gru 2007, o 11:10
wojtex
Re: Nazwa związków
oliver napisał(a):
Jak nazywają się związki o budowie R=CH-OH Wiem, że nie są to alkohole, ponieważ w alkoholach grupa funkcyjna (hyroksylowa -OH) jest połączona z atomem węgla, przy którym występuje wiązanie jednokrotne.
Nie ma ograniczenia, co do krotności wiązania przy alifatycznym atomie węgla w nazewnictwie alkoholi. CH2=CH-OH, to jest alkohol winylowy, albo etenol. Problem jest inny, takie enole zazwyczaj nie są trwałe. Jest jednak sporo ketonów, które występują w przewadze, albo niemal całkowicie, w postaci enolowej... Czyli są raczej enolami niż ketonami.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 12 gości