Autor |
Wiadomość |
eyeti
**
Dołączył(a): 5 sty 2007, o 23:44 Posty: 179 Lokalizacja: z Probówki xD
|
Zastanawiam się czy nie łatwiejsze jest wyprodukowanie FeSO4, dehydracja i jego piroliza (FeSO4 * H2O) i uzyskanie H2SO4....
|
15 sty 2008, o 20:25 |
|
|
Alchemik
**
Dołączył(a): 4 gru 2006, o 08:37 Posty: 611 Lokalizacja: Średniowiecze
|
Tą metodą bawili się średniowieczni alchemicy zachęcam do wypróbowania jako ciekawe doświadczenie. Efekty są całkiem przystępne, tylko wypadałoby mieć dobry sprzęt - ponoć mnóstwo alchemików zginęło podczas takich destylacji...
Pozdrawiam Alchemik
_________________ ALCHEMICZNA KRUCJATA
Sapentiam, prudentiam et scientiam.
Z rtęcią reaguje dusza...
Eksperyment prowadzi do poznania. Teoria do wiedzy. Synteza tej pary - mądrością staje się w głowach najwytrwalszych.
|
15 sty 2008, o 21:53 |
|
|
eyeti
**
Dołączył(a): 5 sty 2007, o 23:44 Posty: 179 Lokalizacja: z Probówki xD
|
Widzę, alchemik że widziałeś sporo w swoich czasach No oni raczej tego w szkle nie robili :pp a poza tym mamy do czynienie z H2SO4 o wysokiej temp... Czyli paluszki będą inne jak coś pójdzie nie tak, sam miałem zamiar w to się zabawić, ale jakoś nie znalazłem rurek :/ i nie było jak, ale w wakacje to już na 100% zrobię
|
15 sty 2008, o 22:32 |
|
|
Seth
**
|
Metoda tylko dla desperatów, wymaga sprzętu na szlify, siarczan musi być bezwodny a w ostatecznym rozrachunku i tak otrzymamy kwas zanieczyszczony. Mimo wszystko kwas siarkowy można kupić i to dosyć tanio.
|
16 sty 2008, o 09:04 |
|
|
Alchemik
**
|
Alchemicy w średniowieczu robili mnóstwo eksperymentów w szklanych naczyniach i sprzęcie Z tego, co mi wiadomo, na wielkich piecach pirolizowali siarczan normalnie - czyli długa rura szklana i i dzbanek z porcelany jako odbieralnik skoro otrzymywali kwas siarkowy, to musieli sobie nieźle radzić
Pozdrawiam Alchemik
Eksperyment prowadzi do poznania. Teoria do wiedzy. Synteza tej pary - mądrością staje się w głowach najwytrwalszych.
|
16 sty 2008, o 16:07 |
|
|
Kryształek
|
Z tego co wiem tym sposobem da się otrzymać max 68% odsyłam do Sękowskiego i apeluję o rozwagę
|
27 sty 2008, o 00:03 |
|
|
Vicodin
|
Ile?! 12 zł? Ja solny w Alchemie Torun kupuje za 5 zl cz.d.a. Chempur
12 zł to kosztował by sp.cz. (specjalnie czysty)
|
23 wrz 2008, o 13:02 |
|
|
velSiergiej
|
Ceny zależą od producenta marży i tego czy kupiłeś teraz czy 5 lat temu czy kupisz za pół roku...
A jak waszym zdaniem (teoretycznie się pytam, w temacie, bo H2SO4 nie brakuje ) ta metoda wygląda praktycznie??
Bo poza dowolnym rr H2SO4, i siarczanem (VI)/węglanem/wodorotlenkiem
sodu to raczej nic więcej nie jest potrzebne... no jeszcze tylko tygiel kwarcowy i retorta...
|
23 wrz 2008, o 15:12 |
|
|
raymundo
@MODERATOR
|
I po co się chwalisz.
i nie specjalnie tylko spektralnie.
|
23 wrz 2008, o 17:38 |
|
|
Vicodin
|
[/quote]
I po co się chwalisz.
i nie specjalnie tylko spektralnie.[/quote]
Chwalić to mogłaby się ta firma gdyby tak napisał jej kierownik. Ja tylko chciałem udowodnić jakie są różnice tych samych produktów w różnych miastach i sklepach. A co do tej czystości to różnie jest ujmowane. Czasami jest napisane że specjalnie kiedy indziej że spektralnie. Zresztą ten pierwszy zwrot jest bardziej zrozumiały. Ten kto jest zielony w te klocki pomyślał by że to odczynnik przeznaczony do spektometrii bo brzmi to podobnie.
|
24 wrz 2008, o 16:03 |
|
|
Dawifd
|
witam....
Czy mogę wiedziesz czy na stacjach benzynowych jest nadal dostępny owy kwas??
Kiedyś był, ale teraz z tym nowym pracwem, wiadomo :P
|
28 wrz 2008, o 16:02 |
|
|
Alchemik
**
|
Poszukaj w sklepach motoryzacyjnych. Teraz nastały czasy, że ponoć akumulatory do skuterów są sprzedawane PUSTE i z tego powodu niektóre w/w sklepy posiadają w sprzedaży siarkowca. Przy okazji warto spytać o wode destylowaną. Bo mają faktycznie destylowaną.
Pozdrawiam Alchemik
|
28 wrz 2008, o 19:42 |
|
|
Vicodin
|
Podejrzewam że jeśli zadajesz to pytanie to nie ma w pobliżu twojego domu sklepu chemicznego? Jeśli jest to w chemicznych kw. siarkowy akumulatorowy 96% (z czystości można porównać do techn.) kosztuje 3zł od litra. A jeśli chodzi o stacje benzynowe to lepiej już kupić w sklepach motoryzacyjnych - taniej.
|
4 paź 2008, o 21:59 |
|
|
Dawifd
|
Niestety, w pobliżu mojego domku nie ma chemika, no chyba że pobliże ma 80km, to może i się znajdzie :D w Poznaniu :D
|
5 paź 2008, o 07:08 |
|
|
Vicodin
|
Jest jeszcze sieć ale jeśli chodzi o stężony H2SO4 to można kupić w motoryzacyjnym 36% i zatężyć w sposób opisany w Moje Laboratorium cz.II P. Sękowskiego. Jak chcesz mogę to opisać
|
5 paź 2008, o 21:31 |
|
|