Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1 ] 
Określenie rodzaju tłuszczu z analizy widma 1H NMR 
Autor Wiadomość

Post Określenie rodzaju tłuszczu z analizy widma 1H NMR
Cześć mam wielka prośbę o pomoc :-) . Dostałam widmo 1H NMR i mam określić rodzaj tluszczu i niestety za każdym razem jak już wydaje mi się, że jest oki okazuje się że to nie ten tłuszcz :-( . Czy może ktoś mi pomóc określic co to za tłuszcz?? Ma on piki na widmie nastepujące: przy ok. 0,88 ppm jest multiplet i przy ok. 1 ppm jest kwas linolenowy, przy 1,25ppm jest wysoki bardzo singlet, 1,61ppm-multiplet, 2ppm-multiplet, 2,25ppm-tryplet, 3,80ppm-multiplet oraz piki pochodzące id gliceryny przy 4,05-4,4ppm-multiplet i przy ok. 5,3 ppm multiplet i singlet przy 7,21ppm.

A drugi problem z tym widmem mam taki, że mam obliczyć stopień przeestryfikowania gliceryny, a tego to już nie mam zielonego pojęcia jak obliczyć i niestety nie znalazlam tego nigdzie :-( . Udało mi się dogrzeba jedynie do informacji,że jeżeli przed pikami gliceryny znajduja się inne blisko niej to oznacza, że są jeszcze wolne grupy OH i oznacza to że gliceryna nie przeestryfikowała w 100%. Ale też nie wiem czy to jest dobrze???
Z góry dziekuje za jakokolwiej informacje.

20 sty 2008, o 15:09
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1 ]