Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ] 
ozonek potasu 
Autor Wiadomość
@MODERATOR

Post ozonek potasu
Witam. Pytam z czystej ciekawości jak będzie wyglądała budowa ozonku potasu (KO3)???

Studentem jestem i nikt, kto ma wódkę, nie jest mi obcy.

26 kwi 2006, o 15:22
Nie wiem nawet czy taki związek istnieje. Wiem natomiast, że alkeny dość łatwo reagują z ozonem pczy czym podwójne wiązanie ulega rozszczepieniu i powstają cykliczne pochodne nadtlenkowe. np:
Obrazek

26 kwi 2006, o 15:45
**

ozonek potasu jesli w ogule istnieje to na pewno nie bedzie miał takiego wzoru KO3 gdyz tlen z tego co zdarzyłem sie nauczyc jest raczej II-wartosciowy a potas I-wartosciowy, a za przyklad daje jedyny przyklad jaki znam tlenku potasu: K2O... sadze ze potas w ozonie powodowałby rozpad na tlen dwuatomowy O2:
2O3 -> 3O2
i tutaj by sie laczyl z potasem:
4K + O2 -> 2K2O
jesli sie myle to najlepiej skasujcie ten post... :oops: przepraszam za moj noobizm, lecz w necie nie poszukalem a gdy spytalem nauczycielke o zwiazki potasu z tlenem stwierdzila ze jest tylko K2O bo potas jest I-wartościowy, wiem ze szkoly maja ograniczenia, ale nauczyciele mogliby mowic ze wartosciowosc to nie wszystko... sorki... :oops: :oops: :oops:

Ostatnio edytowano 27 kwi 2006, o 18:45 przez Nuclear, łącznie edytowano 1 raz

26 kwi 2006, o 17:45
@ADMINISTRATOR

w nieorganice ozon chyba nie łączy sie. Za to w chemi organicznej tworzy zwiazki zwane ozonidkami. Dokaldniej wiaze sie ze zwiazkami nienasyconymi, w ktorych miedzy atomami węgla isnieja wiatania podwojne
Co do ich właściwosci to są gestymi olejami i są dosyć niebezpieczne gdyz maja sklonnosci do wybuchu :) Przy rozkładzie kauczku, który właśnie "kruszeje" pod wplywem ozonupowstają właśnie ozonidki.

26 kwi 2006, o 18:11

Dupa a nie wartościowość. Przecież pisane już było, że wartościowość nie ma sensu fizycznego, tak samo jak stopień utlenienia. Istnieją takie związki jak KO2 i KO3, wystepuje także jon KO3+.

http://eprints.soton.ac.uk/20847/

26 kwi 2006, o 19:16
@MODERATOR

KO3 istnieć musi bo mam takie coś w pytaniu z jakiejś tam książki.
Tak jak drag powiedział wartościowość jest dla licealistów (czyli dla mnie :lol: ) i gimnazjalistów żeby można było wyobrazić sobie jako tako budowe związków bo w nadtlenku potasu K2O2 (a nie jak mylnie tutaj pisano wcześniej KO2) tlen znajduje się na -I stopniu utlenienia więc wiadomo K-O-O-K

a budowa ozonku za chiny nie może mi wyjść..

26 kwi 2006, o 19:37
PROFESJONAŁ

Dupa a nie wartościowość. Przecież pisane już było, że wartościowość nie ma sensu fizycznego

Ludzie nie przeginajcie - wartościowość to po prostu model który opisuje nam budowę cząsteczek i naprawdę nie ma powodu żeby go nie używać. Tak jak wiele modeli jest może ułomny ale wygodny. Używając go trzeba mieć tylko tego świadomość.

26 kwi 2006, o 19:51
drag ? drag ? ćpać ? gdzie ? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: draQ ;p ni żebym sie czepial ;p

hę, a gdyby tak

__O
__||
O=K=O

or samfing lajk dat ?

PS. to podkreślenie z powodów techinczych..

26 kwi 2006, o 19:58

Ludzie nie przeginajcie - wartościowość to po prostu model który opisuje nam budowę cząsteczek i naprawdę nie ma powodu żeby go nie używać. Tak jak wiele modeli jest może ułomny ale wygodny. Używając go trzeba mieć tylko tego świadomość.

Chodziło mi o to, żeby nie myśleć kategoriami.. "no, uczono mnie w szkole że tlen jest 2-wartościowy, a wodór i potas 1-wartościowe, więc takie związki jak H2O2, KO2, KO3 nie mogą przecież istnieć!". O to mi chodzi. Wartościowość i stopień utlenienia to pomocne rzeczy, nie twierdzę inaczej! ;)

26 kwi 2006, o 20:12
@MODERATOR

i wyszło ci kompletne masło maślane szynszyl
potas nie może przyjąć więcej niż jeden elektron, chyba żeby tworzyło się wiązanie koordynacyjne

O---O
\ /
O
|
K
Ja myslałem o czymś taki ale wtedy ten tlen na dole byłby rodnikiem więc odpada.

Ale :idea:
Może tutaj będzie tak jak w przypadku NO2 które w przyrodzie występuje jako N2O4 i w tym przypadku biędziemy mieli K2O6. Co o tym sądzicie????

26 kwi 2006, o 20:20

http://www.pubmedcentral.gov/articleren ... tid=300616

pewnie będzie tego więcej, ale nie chce mi się szukać. Niech acetate się wypowie, bądź Tweenk.

A tutaj coś o otrzymywaniu
http://www.chemthes.com/rxn.php?side=RHS&entity=2446

26 kwi 2006, o 20:25
@MODERATOR

Tak,ozonek.Przypomnijcie sobie jak zbudowany jest ozon?Pierścień?Bardzo możliwe.A struktura podtlenku azotu N2O?Podwujne kreseczki w pireścieniu benzenu też nie oddają jego charakteru chcemicznego.jest kółko.W tablicach chemicznych podają że wartościowość tlenu wynosi
-1/3 w tym związku.
Może tak:
Kod:
  O---O
(  \ /  )-K
     O

To jest rodnik.tylko w szkołach uczą że O2 zapisuje się tak:O=O.
Właściwości chemiczne i fizyczne (paramagnetyzm charakterystyczny dla związków z niesparowanym elektronem jak np. -NO2) i inne przemawiają za taką strukturą tlenu *O-O*.Gdyby z tego złożyć ozon albo ozonek potasu to struktura tych związków staje się możliwa do przyjęcia.
Nie poterafie tego zapisac strzałkami.Ale jak niewierzycie to poszperajcie w nowszej literaturze.
A ozonek potasu otrzymuje sie przepuszczając ozon przez stężony wodny r-r KOH w temp. -15*C.Ma on czerwony kolor.Jest nietrwały.A tlen można zmusić do świecenia na czerwono.Do zasadowego r-r H2O2 wprowadza się chlor albo gazowy albo r-r w CCl4.wydziela się tlen w postaci O=O który przechodząc do niższego stanu (!) energetycznego wysyła kwant czerwonego światła...W ciemności widać jak świeci.Poza tym że to coś udowadnia mamy bardo pokazowe i łatwe doświadczenie.Tlen wcale nie jest takim beznadziejnie prostym pierwisatkiem a jego struktura nie jest potwierdzona.To co powiedziałem nie przedstawia wielu dowodów na słuszność tego co napisałem,ale to nie jest moja teoria.a nauczyciele nie mogą uczyć tak jak ona mówi.Bo nie.Bo O=O jest łatwiejsze do zrozumienia.A że ciekły tlen reaguje na pole magnetyczne?To przecież sie pomija.

dodalem [*code] zeby nie pytali sie ludzie co narysowales /// doz

24 sty 2008, o 16:34

Atomy tlenu w ozonie nie tworzą trójkąta równobocznego. Struktury mezomeryczne można znaleźć sobie w sieci, np, tu:
http://www.chemie.uni-muenchen.de/ac/kl ... istry.html
Ponieważ ozon jest cząsteczką obojętną, to pytanie, jak ma być związany potas? Jest kilka wersji, albo stworzy z ozonem kation KO3(+), wtedy musi być jakiś anion X(-), czyli w sumie taka sól. Albo potas będzie na stopniu utlenienia (0). Czyli potas jest rodnikiem i cała cząsteczka KO3 jest rodnikiem, albo O3 będzie miało ładunek ujemny i będziemy mieli K(+) O3(-), ale żeby to uzyskać, jakoś trzeba "dopchać" do ozonu jeden dodatkowy elektron.

25 sty 2008, o 17:12
@MODERATOR

tak,nie jest to trójkąt dlatego napisałem może.Ciekawe czy podobnymi metodami badali tlen i jakie są wyniki badań.W tych strukturach występują atomy obdarzone ładunkiem ujemnym.Może ten ładunek jest zabierany przez atom potasu?Ciekawe że związek jest trwalszy i to znacznie od ozonu.z tym jednym elektronem któraś struktura jest może jeszcze inna od tych podanych?Zainteresuje się tym.

26 sty 2008, o 01:01

K+ [O-O=O]- (przy czym są struktury rezonansowe, których mi się nie chce rozrysowywać.)
Myślę że po prostu cząsteczka ozonu przyjmuje elektron, którego ładunek zostaje rozproszony

26 sty 2008, o 21:20

Ja co prawda z moją wiedzą nie mam co gdybać nad formą tej "cząsteczki" (wszystko na co mógł bym wpaść i tak już napisaliście :P) ale gdzieś czytałem o czteroatomowym tlenie O4. Tu znalazłem teraz jakiś artykuł na biegu:
http://chemia.servis.pl/czetlen.php
ale ja to widziałem też gdzieś indziej. Może to nie jest wcale związek ozonu tylko tak naprawdę tego dziwacznego O4? :?

11 sie 2008, o 19:27
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 16 ]