Odpowiedz w wątku  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Etanol w proszku (INSTANT) 
Autor Wiadomość
*

Jako ciekawostka - WÓDA W PROSZKU powstaje kiedy połączymy ten związek z jakimś bezwodnym kwasem jako neutralizator. Ktoś dysponujący sodem mógłby przeprowadzić badania nad tym związkiem :) Oczywiście wóda w proszku to mój kopyrajt prodżekt, ale niestety nie podparty żadnymi badaniami.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Etanolan_sodu

MAM CIĘ!

26 maja 2008, o 22:52

Jako ciekawostka - WÓDA W PROSZKU powstaje kiedy połączymy ten związek z jakimś bezwodnym kwasem jako neutralizator. Ktoś dysponujący sodem mógłby przeprowadzić badania nad tym związkiem :) Oczywiście wóda w proszku to mój kopyrajt prodżekt, ale niestety nie podparty żadnymi badaniami.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Etanolan_sodu

podobno niemcy podczas II wojny mieli taką "wódkę w proszku" czyli etanolan sodu, który po dodaniu jakiegoś średnio słabego kwasu oddwarzał etanol np: Et-ONa + R-COOH -> EtOH + R-COONa (strzałko w obie strony bodajże)

26 maja 2008, o 23:00
SianoPIS!

strzałka w jedną stronę w tą co jest a poza tym wystarczy woda żeby zaszła hydroliza

a do czego Niemcy to wykorzystywali bo raczej nie do picia

26 maja 2008, o 23:17

Tyle że bez kwasu to wyjdzie kret a z HCl i smarem coś w rodzaju tequili...

27 maja 2008, o 08:53
@MODERATOR

dosyc stezony ten r-r soli wyjdzie wiec rzyganko gwarantowane, bez destylacji to nie do wypicia, ale z cytrynowym to kto wie.. ;) tylko że dużo sodu to niezdrowo

27 maja 2008, o 19:04
@MODERATOR

a np. kwas benzoesowy - da benzoesan sodu czyli odrazu zakonesrwuje :P [tylko trzeba coś z rozpuszczalnością wymyślić] bo 3.4g/L to jednak nie dużo...

można też pokombinować z jakimiś słodzikami bo wiele z nich to własnie sole sodu - sacharynian, cyklaminian - tylko jak to przereaguje :roll:

27 maja 2008, o 23:54

To może etanolan wapnia, a jako neutralizator np. kwas szczawiowy. Tylko trochę zabawy z odsączaniem/dekantacją; poza tym trzeba odpwiednio dobrać proporcje , by się nie struć :D

forum biologiczno-chemiczne

28 maja 2008, o 03:00

Uszkodźmy sobie nerki. Bo po co komu zdrowe.

28 maja 2008, o 07:09

dosyc stezony ten r-r soli wyjdzie wiec rzyganko gwarantowane, bez destylacji to nie do wypicia, ale z cytrynowym to kto wie.. ;) tylko że dużo sodu to niezdrowo

Oczywiście się z Tobą zgadzam, chodziło mi o to że alkoholany po hydrolizie mocno zalkalizują środowisko tego "cudu techniki".
Ale z drugiej strony, gwarantowany "zwrot do adresata" :lol: zminimalizuje ew zatrucie alkoholem...

W sumie alkoholan wapnia (czy baru) + r-r H2SO4 (stechiometrycznie rzecz jasna :roll: ) i mamy osad gipsu + alkohol praktycznie bez takich dodatków...
(BaSO4 toksyczne nie jest wcale a wcale, a gips do chleba sypią w niektórych piekarniach..)

28 maja 2008, o 12:12

Brawo, kwas szczawiowy.

Kompotu z rabarbaru nie piłeś :D? Zupy szczawiowej też nie?

Szczawian wapnia jest słabiutko rozpuszczalny w wodzie, w alkoholu tym bardziej. Ilość szczawianu dobrana tak, by zminimalizować jego stężenie w końcowym roztworze. Poza tym chodzi o doraźne użycie preparatu, a nie całkowite zastąpienie innych źródeł :D

Jakby nie patrzeć, etanol i acetaldehyd takie niewinne nie są :D

28 maja 2008, o 15:26

W sumie alkoholan wapnia (czy baru) + r-r H2SO4 (stechiometrycznie rzecz jasna Rolling Eyes ) i mamy osad gipsu + alkohol praktycznie bez takich dodatków...

No ok, łyknij sobie alkoholanu i zapij kwasem siarkowym.
Panowie, gdzie niby ten kwas siarkowy miałby zacząć działać? Dopiero w zołądku? A wcześniej nie podrażniłby błon przewodu pokarmowego?

Karvon napisał(a):
Łomonosow napisał(a):
Brawo, kwas szczawiowy.

Kompotu z rabarbaru nie piłeś :D? Zupy szczawiowej też nie?

Szczawian wapnia jest słabiutko rozpuszczalny w wodzie, w alkoholu tym bardziej. Ilość szczawianu dobrana tak, by zminimalizować jego stężenie w końcowym roztworze. Poza tym chodzi o doraźne użycie preparatu, a nie całkowite zastąpienie innych źródeł :D

Jakby nie patrzeć, etanol i acetaldehyd takie niewinne nie są :D

Oczywiście że jadłem. A kompot z rabarbaru uwielbiam! :lol: :lol: :lol:

Chodzi jednak o coś innego. Łykając k. szczawiowy do etanolu przyjmujemy go więcej niż w zupce. Nie można wyznaczyć dokładnej stechiometrycznie dawki kwasu tak aby wszystko przereagowało, nie podrażniając lub nie wchłaniając się. Czy kwas węglowy i alkoholan wapnia nie byłby najlepszy? Kwas węglowy mozna wlać w duuuuzym nadmiarze :P (lub ewentualnie jego niskie stężenie i duża nietrwałość wraz z rozsądkiem mogą obronić nas od zgubnych skutków prób przedawkowania).

Myslę że jesli chodzi o ingerencje we "własne" ciało chyba wciąż najbardziej popularną i bezpieczna metodą jest wlew bezpośrednio wodnego roztworu alkoholu etylowego.

28 maja 2008, o 19:29

Tyle, że kwasu węglowego nie zrobisz w proszku :D A skoro nosić ze sobą butlę z wodą sodową, czy trochę suchego lodu w odpowiednim pojemniku, to już lepiej butelkę z gotowym produktem :D

28 maja 2008, o 21:36
@MODERATOR

jeżeli chodzi o CO2 to wytrwali mogą dmuchać w roztwór etanolanu wapnia przez słomkę prosto z płuc :lol: CO2 z proszku możnaby otrzymać (węglan + stały kwas, zalać wodą i puścić wężykiem), zrobic jakąś kompaktową aparaturkę i proszę, ale całość zajmie więcej miejsca w transporcie niż flaszka.. :) z drugiej strony na pewno mniej niż skrzynka wódki

temat rozdzielam, bo odeszliśmy trochę od głównego wątku..

28 maja 2008, o 21:55

historycznie potwierdzony neutralizator etanolanu to kwasek cytrynowy (pomimo że cytrynian sodu niezbyt smaczny jest)

28 maja 2008, o 22:38

Tyle że kwasek cytrynowy szkodliwy, jakby nie było.

Trzeba chyba jednak pozostac przy płynnej postaci leku;)

28 maja 2008, o 23:21
@MODERATOR

najpierw trzeba ustalić że zarówno substraty jak i produkty muszą być nieszkodliwe dla zdrowia w odpowiednich dawkach, muszą być łatwe do oddzielenia, łatwo dostępne i tanie...

nie ma co kombinować z reakcjami trzeba wymyślić jak skutecznie odkażać etanol skażony :P albo pędzić bimber i destyować/albo być legalnym i kupować alko 40% po 30 zł zal litr

29 maja 2008, o 00:43
@MODERATOR

30 za litr?? Co Ty pijesz?? Własnie jestem po spożyciu 1l Smirnoffa na 3 po 43 za litr.

A u mnie w mieścinie 1l Sobieski za 35 można kupić, i ja Ci mówię. Jestt dobryyy :wink:

Studentem jestem i nikt, kto ma wódkę, nie jest mi obcy.

29 maja 2008, o 01:04

W akademiku spirytus chodzi po 10 zł / 0,5. Przynajmniej tak chodził dawniej, piłem na jakiejś imprezie wódę z tego alkoholu i przyznam, że była całkiem dobra, choć osobiście nie przepadam za napojami 40%.

29 maja 2008, o 10:56

Zastanawia mnie czy taka wódka w proszku byłaby praktyczna w uzyciu (po opracowaniu formuły "wprowadzanej"). Albo inaczej - do czego była/jest/miałabybyc stosowana.

Poruszany był temat wprowadzenia per rectum. To jest dobra metoda - wystarczy tampon i kieliszek wódki. Zajmuje mniej czasu i miejsca niż najdrobniejszy i najlepszy z proszków (jesli chodzi o współczynnik ilości substancji/mocy działania).

29 maja 2008, o 11:09
@MODERATOR

30 zł to było zaokrąglenie - przeważnie cena wacha się ok 34 zł za litr - wyborowa, gorzka żołądkowa[miętowa/standard], luksusowa[trzeba wspierać przemysł krajowy]. Pewnie jakiegoś absolwenta czy starogardzką można by dostać do tych 30 zł :P

29 maja 2008, o 11:15
@MODERATOR

Holenderscy studenci wynaleźli proszek, do którego wystarczy dolać wody, by otrzymać alkoholowy napój. Twierdzą, że alkohol w proszku można legalnie sprzedawać nieletnim.

20-gramowa paczuszka pod nazwą Booz2Go kosztuje 1-1,5 euro. Jej zawartość wystarczy zmieszać z wodą, aby otrzymać musujący napój o zawartości trzech procent alkoholu. Napój ma kolor i smak limonki.

"Celujemy w rynek młodzieżowy" - powiedział 20-letni Harm van Elderen, który wraz z czterema kolegami z Instytutu Zawodowego Helikon (Helicon Vocational Institute), leżącego pod Amsterdamem, opracowali recepturę alkoholu w proszku w ramach pracy dyplomowej.

"Ponieważ nie jest to alkohol w postaci płynnej, możemy sprzedawać go młodzieży poniżej 16 roku życia" - powiedział Martyn van Nierop.

W Holandii pić alkohol i palić papierosy można po ukończeniu 16 roku życia.

Młodzi wynalazcy mówią, że kilka firm już zainteresowało się komercyjną produkcją ich alkoholowej lemoniady.

29 maja 2008, o 12:09

Cel komercyjny ciekawy, choć troche nieetyczny.

29 maja 2008, o 12:59

Cytuj:
W sumie alkoholan wapnia (czy baru) + r-r H2SO4 (stechiometrycznie rzecz jasna Rolling Eyes ) i mamy osad gipsu + alkohol praktycznie bez takich dodatków...

Panowie, gdzie niby ten kwas siarkowy miałby zacząć działać? Dopiero w zołądku? A wcześniej nie podrażniłby błon przewodu pokarmowego?

A kto powiedział żeby to łykać?? Bierzemy tak jak oranżadkę w proszku do szklanki, zalewamy H2SO4 i po dekantacji pijemy... (proponowałbym zestaw 1l elektrolitu do akumulatorów (jako że jest wolny od metali ciężkich) i ów alkoholan w ilości niezbędnej do zobojętnienia kwasu...

A tak a'propos ja mam (a raczej miałem ) spirol 94-95% vol po 14pln/litr... teraz pewnie podrożał... Chyba muszę sprawdzić... nie znałem producenta, aczkolwiek na bank był dobry, wypiłem łącznie ok 1,5l przez rok i mam świetny wzrok, nie jedząc marchewki....

29 maja 2008, o 15:24

Cytuj:
Cytuj:

A kto powiedział żeby to łykać?? Bierzemy tak jak oranżadkę w proszku do szklanki, zalewamy H2SO4 i po dekantacji pijemy... (proponowałbym zestaw 1l elektrolitu do akumulatorów (jako że jest wolny od metali ciężkich) i ów alkoholan w ilości niezbędnej do zobojętnienia kwasu...

No to równie dobrze można się gotowej wódki napić. Skoro wszystko trzeba wczesniej przygotować w szklance.
Mniej zachodu. Poza tym mimo wszystko trzeba by było jakoś odmiareczkować ten kwas, żeby nie dolac do szklanki ani za dużo ani za mało. A potem sprawdzić czy napewno wszystko przereagowało.
Nie warte zachodu,moim zdaniem.

29 maja 2008, o 17:33

oj, ale taki szpan przed znajomymi jest :D Tak czy inaczej popieram myśl że szkoda zachodu. Masa wytworzonego EtOH będzie mniejsza niż samego proszku, poza tym trzeba by to trzymać gdzieś w bezpiecznym miejscu, żeby sobie np nawiani znajomi na imprezie tego nie spróbowali. Poza tym... Drogo wychodzi :D

29 maja 2008, o 18:10
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona