Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
NH2OH*HCl (chlorowodorek hydroksyloaminy) 
Autor Wiadomość

Post NH2OH*HCl (chlorowodorek hydroksyloaminy)
Do czego można wykorzystać hydroksyloaminy chlorowodorek?

//EDIT Tchemik
Zmienilem temat posta bo HONH3Cl za chol*** nie przypominalo wzoru chlorowodorku hydroksyloaminy :)

20 sty 2005, o 15:42
Zasłużony dla forum

Hmmm, a może wrócmy do tematu zastosowania chlorowodorku hydroksylaminy ?

Co do zastosowania, to osobiście nasuwa mi się pomysł żeby to wziąć i przeprowadzić reakcję z acetonem, hmm, ciekawy oksym się wytworzyć powininen...

21 sty 2005, o 12:56

Bardzo ciekawy calkiem zwykly oksym acetonu.

22 sty 2005, o 12:04
Zasłużony dla forum

22 sty 2005, o 13:02
Niestety hydroksyloamina + aceton = oxym acetonu

Moze masz inna reakcje na mysli ... ?

22 sty 2005, o 13:51

A jak z chlorowodorku otrzymać hydroksyloaminę?

13 lut 2005, o 19:22
@GŁÓWNY MODERATOR

zmieszać ją z dowolną zasadą np. NaOH... przecież to jest zwykła sól

14 lut 2005, o 01:28
A jesli rozpuscimy chlorowodorek hydroksyloaminy w etanolu?

Mam w ogole takie pytanie. Co zrobic, zeby z tego zwiazku, ktory jest przeciez sola nienukleofilowa, zrobic czynnik nukeofilowy? Potrzebne jest mi to do reakcji wykrywania grupy karbonylowej i zastanawiam sie nad mechanizmem reakcji.. Czy moglby ktos mi pomoc?

Dziekuje i pozdrawiam

26 mar 2006, o 22:23

do r-ru chlorowodorku hydroksylaminy w t-butanolu dodać r-r NaOH w tym samym alkoholu, strąca sie hydroksylamina, na sucho w wyższych temperaturach lubi wybuchać..... :)

Obrazek
weź udział:

26 mar 2006, o 22:38

Mam przeprowadzic reakcje, w ktorej po rozpuszczeniu NH3OHCl w etanolu, dodaje zw. karbonylowego, powstaje oksym z wydzieleniem HCl.

Wszystko pieknie, ale ja wciaz sie glowie, w jaki sposob moze sie tu odbyc atak nukleofilowy azotu (w NH3OH) na karbonylowy wegiel, zeby oksym mogl sie utworzyc.. NH3OH nie jest nukleofilem, wiec musi stac sie cos, zeby zrobic go tym Nu .. Co to moze byc?

Jednym slowem, nie wiem jaki jest mechanizm reakcji powstawania oksymu z NH3OHCl + karbonyl.

Pozdrawiam

26 mar 2006, o 22:57

NH3OH może i nie jest nukleofilem, ale NH2OH już tak :)

Obrazek
weź udział:

26 mar 2006, o 23:00
Tak, ale jak przeprowadzic NH3OH w NH2OH bez dodawania zasady?:) (mam tylko NH3OHCl + etanol, a do tego karbonyl)

26 mar 2006, o 23:08

wg przepisów, które ja znam to dodaje się zasady zeby uzyskać hydroksyloaminę :)

Obrazek
weź udział:

26 mar 2006, o 23:10

Chlorowodorek hydroksyloaminy jest powszechnie stosowany w analityce do oznaczania ilościowego fenolu w żywicach fenolowo-formaldehydowych oraz innych produktach mogących zawierać fenol

Artur

26 mar 2006, o 23:48
@ADMINISTRATOR

chlorowodorek hydroksyloaminy mieszasz ze stałym KOH. Po chwili kolba sie rozgrzewa i powstaje bardzło dużo dymy o lekkim zapachy NH3. Bardzo fajne doświadczeie. Robiliśmy je na pokazie chemicznym.

pozdr.

27 mar 2006, o 08:54

http://forum.chemik.vitnet.pl/viewtopic ... ght=#38376

;]

/MaLuTkI
no tak nie widzialem :P zbanujcie mnie :P

27 mar 2006, o 12:16
Zasłużony dla forum

Sory za odgrzebywanie tematu, ale mam pewna sprawe- (mam co do tego swoja teorie ale wole sie upewnic :wink: ) Stary chlorowodorek hydroksyloaminy jest czesto zżółknięty- co to powoduje, jak temu zapobiec, co daje zółtą barwe, oraz jak to usunąć.

Pozdrawiam

2 wrz 2006, o 15:54
Jak zwykle pochlastać się nie dam, ponieważ bazuje teraz na intuicji zdobytej z okresu intensywnego zainteresowania chemią. Wydaje mi się, że to może być spowodowane dwoma rzeczami. Pierwsza to dostęp powietrza, a to żółte to produkty utleniania, albo/i wpływ światła na ten związek... Czyli najlepiej trzymać szczelnie zamknięte w ciemnym chłodnym miejscu.

2 wrz 2006, o 16:00
Post odp.
Hydragorn napisał(a):
Jak zwykle pochlastać się nie dam, ponieważ bazuje teraz na intuicji zdobytej z okresu intensywnego zainteresowania chemią. Wydaje mi się, że to może być spowodowane dwoma rzeczami. Pierwsza to dostęp powietrza, a to żółte to produkty utleniania, albo/i wpływ światła na ten związek... Czyli najlepiej trzymać szczelnie zamknięte w ciemnym chłodnym miejscu.

i tu i ja sie podpisuje dobrze napisane !! sativ masz bardzo stary produkt lub przechowywany w złych warunkach, niestety rozklad powolny nastepuje nawet w szczelnych op. jesli to próba czasu :wink:
pozdro.
eko.

2 wrz 2006, o 23:45

Hmm jak to usunąc.. wkońcu jest to sól i jako taka rozpuszcza sie w wodzie czyli przekrystalizowac;)

3 wrz 2006, o 00:23
Post odp.
W oryginale przezroczyste białe blaszki lub proszek, rekrystalizację produktu juz rozkladającego sie odradzam !! intensywna żółta barwa wskazuje na rozkład soli.
eko.

3 wrz 2006, o 00:45
Zasłużony dla forum

No 50 latek ma :wink: Partiami po 0.5kg rekrystalizacja daje efekty, suszone w 40-50* szczelnie zaciemnione miejsce tylko czasami wystepuje efekt jojo i jak sie niedosuszy to nastepnego dnia całe znowu żołte...? Teraz jeszcze kwestia- jak sie rozkłada- jakie produkty itd. to tez ważna kwestia.
Eko- czemu odradzasz rekrystalizacje?

Pozdrawiam i dzekuje za dotychczasowe odpowiedzi :wink:

3 wrz 2006, o 16:11

a wracając jeszcze do wykorzystania chlorowodorku hydroksyloaminy (pomoge w odgrzebaniu tematu :wink: ) jest to sól nienukleofilowa, ale stosowana w syntezie oksymów ze względu na znacznie niższą toksycznośc niż NH2OH oraz na większą trwałość. Reakcję przeprowadza się najczęsciej w alkoholach (np. etanolu), a by sól stała się czynnikiem nukleofilowym do reakcji dodaje sie np. octan sodu. Powstaje NaCl i kwas octowy, który protonuje zwiazek karbonylowy i przyspiesza reakcję. Zamiast octanu sodu można reakcję zrobić w pirydynie (hehe... jeśli ktoś lubi takie zapachy...)

3 wrz 2006, o 22:18
Post odp.
Pirydynka cz.d.a. jest spoko w porównaniu z tech. bez przesady zapach jak zapach charakterystyczny i tyle !!
Co rekrystalizacji to bawilem sie ze starszą niż twoja sativ :wink: i efekt jojo znam dlatego pisałem że odradzam !!
pozdro.
eko.

3 wrz 2006, o 22:29
Zasłużony dla forum

Acha, a macie moze jakis inny pomysł na oczyszczanie tego cholerstwa?? Na dosyć dużą skalę i ekonomiczne. :wink:

Pozdro

3 wrz 2006, o 23:26
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona