Odpowiedz w wątku  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Dodatki do żywności 
Autor Wiadomość

Tak, wiemy - wydziela się benzen.

EDIT - PROBLEMY TECHNICZNE

24 lip 2008, o 22:22
**

jesli sobie przetlumaczysz slowko out to sie dowiesz ze znaczy cos w stylu 'poza' (cukrzycy out przy tamtym zdaniu mialo krotko bez zadnych tlumaczen powiedziec ze to nie dotyczy cukrzykow) i chodzilo o obrzeranie sie cukrem dla cukrzyka jest w pewnym sensie samobojstwem tak jak juz ktos to napisal. a jakie sa czynniki powstawania cukrzycy to sobie komu innemu mow bo mi sie nie powywyzszasz

.......

28 lip 2008, o 14:33

Łatwiej i przystępniej dla otoczenia i dla samego siebie jest użyć języka polskiego.

Co się tyczy produktu zawierającego jednocześnie kwas askorbowy i benzoesan sodu, to znalazłem kilka leków zawierających oba składniki. Z produktów spożywczych nie znalazłem.
Może ktoś zna takie produkty, bo występują na tym forum ostrzeżenia o takie produkty, ale przykładów nie widać.

Pozdrawiam!

28 lip 2008, o 16:35
*

Z produktów spożywczych nie znalazłem. (...) przykładów nie widać.

Mountain Dew?

Poza tym w wielu produktach tak jest i jakoś żadne normy nie są łamane, bo raczej tak dużo producentów na raz nie łamało by prawa w ten sam sposób. Gdzieś czytałem że formowanie się benzenu to reakcja śladowa i bardzo wolna (data przydatności do spożycia), a przyspiesza ją ciepło i światło słoneczne.

Może jakiś lepszy ode mnie chemik wie jak stworzyć z benzoesanu sodu benzen? Czy ta reakcja dotyczy tylko kwasu askorbinowego? Czy może z innymi kwasami też zachodzi, np. z cytrynowym, siarkowym? Mam benzoesan sodu, mógłbym zmieszać z jakąś vitaminką i zobaczyć co wyjdzie, ale nie wiem jak wykryć benzen, poza tym trochę boję się tego związku, bo jest kancerogenny.

Jeszcze co do leków które zawierają jednocześnie oba związki. Jeśli te leki są w postaci tabletek, a nie roztworów, czyli w postaci suchej, to reakcja nie ma szans zajść, a po przyjęciu leku ma za mało czasu.

MAM CIĘ!

29 lip 2008, o 12:53

przez dekarboksylację - sól kwasu aromatycznego grzeje się z miedzią i chinoliną, a jak to działa z kwasem askorbinowym nie mam pojęcia...

29 lip 2008, o 14:16

w leklerku są na miejscu pieczkone bułki z żelazocyjankiem :D

2 sie 2008, o 22:07
@MODERATOR

no i co w tym dziwnego? E 536 - antyzbrylacz, dodawany niekiedy do np. soli kuchennej. sól praktycznie nietoksyczna.
Ale tak jak tu: http://www.alert24.pl/alert24/1,84880,4964463.html sie nie umie czytać i żelazocyjanek staje się cyjankiem

2 sie 2008, o 22:33
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3