Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ] 
Karmelek vs mieszanka 
Autor Wiadomość

Dołączył(a): 5 lut 2006, o 13:51
Posty: 134
Post Karmelek vs mieszanka
Witam, czy jest duza roznica pomiedzy zastosowaniem karmelka lub po prostu cukru z KNO3? zawsze korzystam z tego drugiego ale albo rakietki sie przepalaja albo cus.. ostatnio nawet w ramach desperacji skorzystalem z metalowej dyszy i kospusu papierowego to i tak sie przepalilo... hmm...wiec co jest lepsze? pozdrawiam


14 kwi 2007, o 16:38
Zobacz profil
Post 
Wg. mnie karmelek.Na oko szybciej się spala , jest masą stałą.A tak przy okazji , czy zrobiłeś kanał w paliwie??.


14 kwi 2007, o 16:51
***
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 cze 2006, o 20:19
Posty: 1039
Lokalizacja: Warszawa
Post 
toc na tym drugim poleciały moje pierwsze kijanki :D Istotą może byc brak kanału a jesli jest to jest za krótki. Może zły skład mieszanki ?? Za słabe wymieszanie ??Mieszanka nie skarmelizowana źle sprasowana zawierająca pory wywala dysze..


14 kwi 2007, o 17:34
Zobacz profil
****
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 lut 2007, o 21:56
Posty: 248
Lokalizacja: chसार गते:vorte१५, x१८,:sla(41hue:PERC)pnea:d२ -१t
Post 
Jeżeli chodzi o karmela dodajesz odrobine S i Fe2O3( w castoramie/obi jest jako pigment) i jest git, natomiast do KNO3 i sacharozy poradzam:
-Dac cukier puder zamiast zwykłego
-KNO3 zmielic na pył/mąke
-Dodac Fe2O3, ale mało
-Można dac troche S
--Mieszankę przegryzamy na denaturacie/metanolu/acetonie albo wodzie
--Mieszanke mielimy po przegryzieniu
--Zwilżamy acetonem i lekko ubijamy w silniczku
A jeżeli nie chce się komuś tak robic to bierzemy KNO3 i cukier puder , dodajemy Fe2O3 i S i mieszamy, zwilżamy w acetonie i lekko ubijamy w silniczku

Reszta to wiecie jak(dysza itd.) :wink:


Ostatnio edytowano 22 kwi 2007, o 08:30 przez PoDpalacz666, łącznie edytowano 1 raz



21 kwi 2007, o 21:08
Zobacz profil
***
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 cze 2006, o 20:19
Posty: 1039
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Do karmelki NIE POLECAM cukru pudru wiem z doswiadczenia. Na zwykłym kryształku jest git zachowuje przez długi czas plastycznośc bez żadnych bonusów typu propanotriol :D ma dobrą konsystencje do wlewania do silnika.


21 kwi 2007, o 21:17
Zobacz profil
****
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 lut 2007, o 21:56
Posty: 248
Lokalizacja: chसार गते:vorte१५, x१८,:sla(41hue:PERC)pnea:d२ -१t
Post 
front napisał(a):
Do karmelki NIE POLECAM cukru pudru wiem z doswiadczenia. Na zwykłym kryształku jest git zachowuje przez długi czas plastycznośc bez żadnych bonusów typu propanotriol :D ma dobrą konsystencje do wlewania do silnika.


Zawsze możesz zmielic krysztal(mam taka maszynke), a poza tym nie mowilem, że do karmela używamy puder. A jak chcesz zachowac plastycznośc dodaj kilka kropelek gliceryny :wink:


22 kwi 2007, o 08:28
Zobacz profil
Post 
Mi jak z cukrem-kryształkiem robiłem , to przez jakieś 2 dni nie chciało zaschnąc , więc przeszedłem na puderek i jestem zadowolony :P

@down : A jak sądzisz??Może ją na początku troche przewodniłem , ale z pudrem nigdy nie mialem tego problemu :p


Ostatnio edytowano 22 kwi 2007, o 13:19 przez Anonymous, łącznie edytowano 1 raz



22 kwi 2007, o 10:18

Dołączył(a): 7 mar 2007, o 18:52
Posty: 24
Post 
Maganus napisał(a):
Mi jak z cukrem-kryształkiem robiłem , to przez jakieś 2 dni nie chciało zaschnąc , więc przeszedłem na puderek i jestem zadowolony :P

Chyba cos pomyliłeś. A zdjąłeś to z ognia?? :)
Pozdrawiam.


22 kwi 2007, o 12:29
Zobacz profil
****
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 lut 2007, o 21:56
Posty: 248
Lokalizacja: chसार गते:vorte१५, x१८,:sla(41hue:PERC)pnea:d२ -१t
Post 
Jeżeli chcesz miec płynny to najpierw syp cukier potem jak się rozpuści walisz powoli KNO3, a pod koniec dodatki(jeśli są). W takim "papkowato grudkowatym" dajesz wode wsypujesz niej cukier i KNO3 i grzejesz potem jak zacznie bulgotac zaczynasz mieszac i po jakimś czasie masz takie cos w stylu plasteliny, dajesz dodatki i nakładasz, jeśli chcesz bardziej proszek to ciągle mieszasz i już.
Pozdro...


22 kwi 2007, o 19:23
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 sty 2006, o 17:28
Posty: 88
Lokalizacja: zewsząd
Post 
ja nie będę pisał jak karmelka robie ;) bo po co ?

słyszałem że co po niektórzy kruszą karmelka i ubijają w korpusie, podobno efekt bardzo dobry jest (nie sprawdzałem)


30 kwi 2007, o 06:26
Zobacz profil
***
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 cze 2006, o 20:19
Posty: 1039
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Alton w paliwie tworzą się szpary i gwałtownie wzrasta pow. spalania paliwa IMO paliwko niepewne i może SR rozpetardzic. Natomiast gdy zrobimy klasik karmela i wlejemy go do SRa szpar byc nie powinno i paliwo palic bardziej stabilnie się bedzie się.

+oczywiscie klasyczna karmela też może rozwalic SR jednak jest to mniej prawdopodobne


30 kwi 2007, o 14:38
Zobacz profil
****
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 lut 2007, o 21:56
Posty: 248
Lokalizacja: chसार गते:vorte१५, x१८,:sla(41hue:PERC)pnea:d२ -१t
Post 
Front a jakby zmielic karmela na cos w stylu mąki to też by nie było szczelin, a spalało by się efektywniej niż KNO3 z cukrem może warto przetestowac... :roll:


3 maja 2007, o 18:05
Zobacz profil
Post 
A propo karmelka, czym go zapalać? :evil: zrobiłem klasycznego bez dodatków, próbuje go odpalić zapałką a on chwile nic, i jak zapałka już kończy sie palić to wtedy syczy, i gaz który wylatuje gasi mi zapałke i dalej sie nie pali :evil: :evil: :x


9 maja 2007, o 18:31
***
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 cze 2006, o 20:19
Posty: 1039
Lokalizacja: Warszawa
Post 
karmelek jest po prostu "mokry" i się palenie urywa...


9 maja 2007, o 19:40
Zobacz profil
Zasłużony dla forum
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 wrz 2006, o 18:25
Posty: 149
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Post 
PoDpalacz666 napisał(a):
Front a jakby zmielic karmela na cos w stylu mąki to też by nie było szczelin, a spalało by się efektywniej niż KNO3 z cukrem może warto przetestowac... :roll:
]

robilem, latalo. ba z recznej wyrzutni strzelałem :wink: problematyczna eleboracja i mielenia paliwa.nie polecam do tego czerwonego karmelka


9 maja 2007, o 23:26
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 sty 2006, o 17:28
Posty: 88
Lokalizacja: zewsząd
Post 
dobry suchy karmelek prawie od razu się "zajara" a palenie nie powinno się urwać chyba że ziarno na pół przełamiesz to płomień raczej na to drugie nie przejdzie, kiedyś też tak miałem. dodałem łyżkę miodu to zapaliło się od muśnięcia płomieniem, nie wiem czmu :twisted:

P.S. jak paliwo jest suche a dalej się nie chce się zapalić to kup sobie zapalniczkę żarową, wyśmienita do odpalania świec karmelkowych ;)


10 maja 2007, o 09:22
Zobacz profil

Dołączył(a): 22 sie 2006, o 16:25
Posty: 138
Post 
Ja kiedyś karmelka zmieliłem w pył i jakby to powiedzieć... Był za mocny :roll: . Zrobiłem korpus z papieru smarowanego szkłem wodnym, zatyczka i dysza z gispu, na poxipol wklejana, dysza miała otwór 2,5mm, paliwo sprasowałem jak najmocniej mogłem. Gdy zapaliło isę od lontu, to hukneło niczym porządna petarda, dysza wystrzeliła w jedną stronę wraz ze skrawkami korpusu, a cała reszta zgodnie z zasadami fizyki wystrzeliła na jakis 5-10m w górę.

EDIT\\ Podkreślam, że wystrzeliła, a nie poleciała !!

_________________
Obrazek


23 maja 2007, o 16:36
Zobacz profil

Dołączył(a): 16 gru 2006, o 22:48
Posty: 105
Lokalizacja: Poznan
Post 
nikomu nie polecam uzywanie cukru pudru. cukier puder nigdy nie jest czysty cukrem, i zawsze znajduje sie w nim dodatek maki, zeby tak latwo nie sklejal sie w grudki i nie "zlukrowal" za szybko:D czysty krysztal najlepszy.

co do doprawiania. Proponuje stopic cukier, dosypac KNO3, ale to osobnego sloiczka, a na patelnie dodac rozne nasiona i orzechy. Wtedy otrzymamy niezastapione paliwo rakietowe. :D

_________________
- Zimno w ch**.
- A mi w rece!

Alternatywne Forum Gitarowe - www.gitara-online.pl


27 cze 2007, o 23:30
Zobacz profil

Dołączył(a): 2 maja 2008, o 12:11
Posty: 5
Lokalizacja: Z rakiety
Post 
Myślę jednak że gdy doda się do mieszanki KNO3 (65g.) z sacharozą (35g.)
doda się starty na proszek brykiet (15g.) to mieszanka ma nieco większe szanse. Wiem bo sprawdzałem.

_________________
Trzynasty Schron

Paranormalne.Pl

Niech nam żyje pirotechnika!


5 maja 2008, o 16:42
Zobacz profil

Dołączył(a): 4 lip 2008, o 21:09
Posty: 17
Post 
Ja robie karmelek, jest dobry ale na następny dzień jest miękki nawet jak go trzymałem w domu. Czy to dla tego że używam cukru pudru?


7 wrz 2008, o 14:12
Zobacz profil

Dołączył(a): 17 lip 2008, o 00:29
Posty: 44
Post 
Raczej nie chodzi o to ze karmelek jest higroskopijny i na drugi dzień ilość wody która pochłonął zaczyna go rozmiękczać


7 wrz 2008, o 15:01
Zobacz profil
Zasłużony dla forum
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 wrz 2006, o 18:25
Posty: 149
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Post 
To jest temat o różnicy pomiędzy mieszanka kno3/cukier, skarmelizowaną i nie, wszelkie inne pierdoły proszę zatrzymac dla siebie.

_________________
Obrazek


7 wrz 2008, o 16:47
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 22 ] 

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Multumiri adresate phpBB.com & phpBB.ro..
Design creat de Florea Cosmin Ionut.
© 2011

..