Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Co to za kwas 
Autor Wiadomość

A odnośnie dygresji - chlorany i nadchlorany są białe.

Ooo tak, zwłaszcza np. nadchloran miedzi :lol:

17 wrz 2008, o 23:01

Mystical Warrior napisał(a):
Tylko że H2SO4 jest raczej bezwonny :roll:

Chyba w stężeniu 2% :?

wiec prosiłbym o weryfikacje WMO :)

http://forum.chemik.vitnet.pl/viewtopic.php?t=9838

17 wrz 2008, o 23:06
Nauczyciel

chemik10 napisał(a):

Chodziło mi o te właściwe, które chcemy otrzymać - użyto skrótu myślowego "nadchloran", co ja zrozumiałem jako "nadchloran potasu" i odpowiedziałem takim samym skrótem myślowym, trochę niefortunnym.

Kwas siarkowy spektralnie czysty, czy cz.d.a. powinien być bezwonny - przecież jest praktycznie nielotny?

18 wrz 2008, o 15:51

A gdyby tak przeprowadzic miareczkowanie, ale to zbyt kłopotliwe. Pomyślmy spokojnie zadanie jest dośc trudne. Moze by wprowadzic żelazo do kwasu. Jeżeli mielibyśmy kwas azotowy to wiadomo brunatny tlenek azotu by się wydzielał. A jeżeli był by to kwas siarkowy to ciemno zółtawe drazniące tlenki siarki. Jak woda królewska to ja bym dał kawałeczek srebra. Cięzko mi teraz myślec. Moze próby na wykrywanie anionu? A moze poprostu elektroliza aby sprawdzic czy kwas jest tlenowy czy bez tlenowy i tak metodami odrzucania dojśc do tego co to za kwas. Jak się myle to poprwcie mnie.

18 wrz 2008, o 21:07
@MODERATOR

od kiedy to tlenki siarki są ciemnożółte? i to jeszcze powstające w reakcji H2SO4 z Fe?

18 wrz 2008, o 21:54

szalony napisał(a):
chemik10 napisał(a):

Chodziło mi o te właściwe, które chcemy otrzymać - użyto skrótu myślowego "nadchloran", co ja zrozumiałem jako "nadchloran potasu" i odpowiedziałem takim samym skrótem myślowym, trochę niefortunnym.

Kwas siarkowy spektralnie czysty, czy cz.d.a. powinien być bezwonny - przecież jest praktycznie nielotny?

Owszem, ja również pozwoliłem sobie na pewien skrót myślowy. Idealnie czysty kwas siarkowy (nie mówię o oleum) ze względu na niską prężność par jest właściwie bezwonny. Ale w praktyce często przy pracy uwalniają się tlenki siarki. Na hali rafinacji elektrolitycznej miedzi w KGHM pracują wanny wypełnione elektrolitem: woda+H2SO4+CuSO4+NiSO4 - powietrze jest tam naprawdę zabójcze.

Odnośnie wykrycia co to za kwas - no dla mnie to naprawdę nie jest problem. Wprowadzam jon Ca2+ leci biały osad wiem że mam anion siarczanowy lub fluorkowy (pomijam różne dzikie kwasy). Nie leci osad - mam azotowy lub solny. Mogę wykonać próbę Ba2+ na SO4. Jeśli wiem że mam azotowy lub solny to dysponując kawałkiem druta miedzianego nie powinno być problemów z odróżnieniem.

19 wrz 2008, o 10:09

faktycznie może to być woda królewska, chociaż na początku nie wierzyłem w to. dopiero co otrzymana woda królewska jest faktycznie bezbarwna ale w miarę u pływu czasu nabiera właśnie takiego żółtego koloru ( o jakim mówił Sija),czy to jest faktycznie woda królewska można sprawdzić ,dodając do próbki roztworu kawałek miedzi, jeśli się zacznie roztwarzać to znak że w rt jest HNO3 (uwaga na trujące dymy), do drugiej próbki zaś dodać niewielką ilość KMnO4, jeśli się zacznie wydzielać chlor ( co będzie łatwe do zauważenia :wink: ) to będzie znak że jest HCl. kwas azotowy (który ewentualnie jest :D ) nie będzie przeszkadzał W próbie z KMno4 :) jeśli coś jest źle to piszcie...

19 wrz 2008, o 19:55

Woda królewska świeżo zmieszana jest bezbarwna, w kilkanaście sekund robi się pomarańczowo-żółta, a potem przybiera barwę czerwoną. Wydaje ostrą woń chlorku nitrozylu.

19 wrz 2008, o 20:08

Wczoraj akurat kupiłem odrdzewiacz ,,fosfol'' czy jakoś tak. Przelałem do zlewki i kolor był żółty , powąchałem i miało charakterystyczny zapach szafki chemicznej (inaczej , soli) więc to może być to.

30 wrz 2008, o 07:24

Mam takie pytanie. Zbudowałem elektrolizer do chloranów z tej stronki. Po zakończeniu elektrolizy przesączyłem elektrolit i odstawiłem go sobie na półce. Po około tygodniu przypomniałem sobie o nim i zauważyłem, że w roztworze na dnie naczynia utworzyły się przezroczyste bezbarwne kryształy które nie rozpuszczają się w elektrolicie. Chciałbym zapytać co to za kryształy?

PS. Jako elektrolitu użyłem roztworu chlorku sodu.

11 paź 2008, o 13:56
Nauczyciel

Mam takie pytanie. Zbudowałem elektrolizer do chloranów z tej stronki. Po zakończeniu elektrolizy przesączyłem elektrolit i odstawiłem go sobie na półce. Po około tygodniu przypomniałem sobie o nim i zauważyłem, że w roztworze na dnie naczynia utworzyły się przezroczyste bezbarwne kryształy które nie rozpuszczają się w elektrolicie. Chciałbym zapytać co to za kryształy?

PS. Jako elektrolitu użyłem roztworu chlorku sodu.

To może być chlorek sodu lub dowolny chloran sodu lub jakakolwiek inna substancja, która rozpuściła się w elektrolicie, a gdy odparował, wykrystalizowała. Gdyby się w nim rozpuszczała, to by nie wykrystalizowała...
Ja stawiam na chlorek sodu zmieszany chloranem(V) lub (VII) sodu, który pozostał w roztworze.

Tyle, że to nie temat na chlorany :P

11 paź 2008, o 21:01

a propo tetngo kwasu ogrzej go tworzące brunatne dymy świadczą o azotowym, białe dymy o siarkowym, siarkowodorowy i solny śmierdzą:) jeżeli jest tam jeszcze to po odparowaniu do sucha zostanie osad w próbówce;)

29 mar 2009, o 04:01

a propo tetngo kwasu ogrzej go tworzące brunatne dymy świadczą o azotowym, białe dymy o siarkowym, siarkowodorowy i solny śmierdzą:) jeżeli jest tam jeszcze coś to po odparowaniu do sucha zostanie osad w próbówce;)

29 mar 2009, o 04:02
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2