Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
Zapis konfiguracji elektronowych pierwisatka 
Autor Wiadomość

Post Zapis konfiguracji elektronowych pierwisatka
Witam, pomóżcie mi z tym ponieważ nie umiem sobie z tym poradzić. Są powłoki
K2, L8, M18, N32, O50, P72, Q98 (litery to powłoki a liczby to maksymalna liczba elektronów na powłoce) Mam taki problem np. 47Ag= K2 L8 M18 N17 O2 jest dobrze ale dlaczego tak jest ponieważ wydaje mi sie że zapełnia się po kolei powłoki czyli według mnie powinno to być tak
47Ag K2 L8 M18 N19. Moze mi ktos to wyjasnic ?

5 lis 2008, o 20:30
Co ty żeś napisał?! Tu masz poprawną konfigurację elektronową srebra:
(dałem zdjęcie bo tu nie można zapisywac potęg)

Załączniki:
bez tytułu.JPG
bez tytułu.JPG [ 5.11 KiB | Przeglądane 3742 razy ]
5 lis 2008, o 21:19
Nauczyciel

Co ty żeś napisał?! Tu masz poprawną konfigurację elektronową srebra:
(dałem zdjęcie bo tu nie można zapisywac potęg)

Ale przecież, w uproszczeniu można zapisać używając powłok, nie wdając się w szczegóły z orbitalami (gimnazjum? ;D).

Ale problem rozbija się, niestety, o orbitale, otóż, nie jest tak, że są one zapełniane po kolei, gdyż, zasadniczo, atom dąży do uzyskania jak najmniejszej energii, a energia orbitali nie jest bezpośrednio związana z przynależnością do konkretnej powłoki.
Czyli tak: powłoki składają się z orbitali, które zapełniane są w kolejności związanej z ich energią potencjalną względem jądra, a nie związanej z ich umowną kolejnością. I zdarza się tak (dość często), że orbitale n+1-szej powłoki zaczynają być zapełniane, kiedy orbitale n-tej powłoki są jeszcze niepełne.

5 lis 2008, o 21:25

http://www.dami.pl/~chemia/liceum/liceu ... owloki.gif
Sorry jeżeli schemat jest za mało czytelny ale lepszego nie mogłem znaleźć.
(jak jesteś w liceum to masz w podręczniku zapewne wszystko pięknie wytłumaczone)
Otóż wdłg. schematu zapełniania powłok elek. N = 19 otrzymał byś dopiero przy pierwiastku o liczbie elek 57-Lantan, gdyż musisz zapełniać powłoki zgodnie z ich wzrastającym poziomem energetycznym. Dodatkowo nasze sreberko należy do pierwiastków bloku d i ma małe zamieszanie w konfiguracji dlatego masz [Kr] 4d^10 5s^1 a nie [Kr] 4d^9 5s^2

5 lis 2008, o 21:28

W tym jest problem że nie mamy na razie podręcznika, a po za tym nie było mnie na dwóch lekcjach.

5 lis 2008, o 21:41

Powłoki dobrze wypełnia się do wapnia (jeśli dobrze pamiętam). Potem pojawiają się schody. Musisz poczytać o regule Hunda, orbitralach (podpowłokach) oraz promocjach elektronowych. Z tego co mi wiadomo wtedy będziesz mógł bezbłędnie układać konfiguracje elektronowe.

http://kriszna.wordpress.com/ << Mój blog | Linux user #459622
Układacz konfiguracji elektronowej

5 lis 2008, o 21:56

Z pierwszego posta wynika, że chłopak jest jeszcze na etapie K, L, M, N,...
Czyli gimnazjum.

Dziwie się przykładowi z Ag, gdyż to grupa poboczna. Czyli hmm? zadanie dla "chętnych" czy fantazja nauczyciela.

Może na razie nie mąćmy mu o podpowłokach, orbitalach i stanach kwantowych bo się chłopak przestraszy i przestanie chemii uczyć.

Po twojemu luk_92 to będzie tak:
K2 L8 M18 N18 O1

Nie pytaj dlaczego. przyjmij za prawdę objawioną.

6 lis 2008, o 20:24
Napisałeś że powłoki są zapełniane po kolei, co jest prawdą ale nie do końca. Nie zastanawiałeś się przypadkiem dlaczego dajmy na to mangan ma aż tyle różnych wartościowości??? Aaa, jest to winą, że istnieje dziwne cudo zwane hybrydyzacją i stanem wzbudzonym. Jak nie zapomnę to jutro skseruję kilka stron poświęconych konfiguracji elektronowej i bla bla bla, wydawnictwa operon zakresu rozszerzonego do 1 LO. Pozdrawiam

8 lis 2008, o 22:33
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 8 ]