Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
Dioksyny w Polsce 
Autor Wiadomość

Dołączył(a): 28 cze 2007, o 12:16
Posty: 18
Post Dioksyny w Polsce
Na początek link :

http://www.dziennik.pl/wydarzenia/artic ... etach.html

Od siebie dodam ,bo nie pamiętam czy to jest w tamtym akrtykule ,że to mięso sprowadzały trzy firmy z Polski : Sokołów , .......... , ........ .Nazw ich oczywiście nie podano,ze względów na pieniążki .
Ja poproszę o komentarz na temat tego mięsa .Bo u mnie już jest panika że nie będziemy jeść żadnego mięsa wieprzowego itd.


10 gru 2008, o 20:12
Zobacz profil
***
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 cze 2006, o 20:19
Posty: 1039
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Nie pier*** i jedz mięcho wiecej dioksyn wchloniesz idąc sobie spacerkiem po miescie w zimowy wieczór :lol:


10 gru 2008, o 21:22
Zobacz profil

Dołączył(a): 28 cze 2007, o 12:16
Posty: 18
Post 
Rozwiń to .Powiem szczerze : potrzebna mi jakaś dobra ''gadka" na obrone swoich racji. :D Chcę jeść mięso. :)


11 gru 2008, o 20:09
Zobacz profil
***
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 cze 2006, o 20:19
Posty: 1039
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Prawdopodobieństwo ze trafisz na lewe miecho jest małe :wink: :wink: Miecha nie jest na kilogramy a stężenie owych związków jest również małe wiec ilość dioksyn jaka przyjmiesz z miecha bedzie: mała :)

zreszta przy tym co oni tam daja do tego miesa te dioksynki różnicy nie zrobią :lol: :lol:


11 gru 2008, o 20:26
Zobacz profil
**
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 gru 2006, o 08:37
Posty: 611
Lokalizacja: Średniowiecze
Post 
Wójek Fuont prawdę Ci powie :wink: faktycznie, faszerowanie mięsa i jego pochodnych chemikaliami itp. jest chyba nawet gorsze jak dioksyny. A wszystko co wędzone? a smażenie czegokolwiek na olejach roślinnych z kw. tłuszczowymi wielonienasyconymi? tez jest cholernie szkodliwe i tego nie unikniemy już. Takie nam warunki ustala postęp technologiczny. Musiałbyś wszystko samemu sobie wytwarzać.

Pozdrawiam Alchemik

_________________
ALCHEMICZNA KRUCJATA
Sapentiam, prudentiam et scientiam.
Z rtęcią reaguje dusza...

Obrazek

Eksperyment prowadzi do poznania. Teoria do wiedzy. Synteza tej pary - mądrością staje się w głowach najwytrwalszych.


11 gru 2008, o 21:54
Zobacz profil
***
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 cze 2006, o 20:19
Posty: 1039
Lokalizacja: Warszawa
Post 
przejdź się po najbliższej wsi dzięki debilom palącym śmieci w swoich paleniskach masz zapas dioksyn na cały rok w 10min :roll: :roll:

no ale przecież na coś trzeba umrzeć :lol:


11 gru 2008, o 22:18
Zobacz profil
***
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 7 lip 2007, o 15:10
Posty: 214
Lokalizacja: Don't Panic! We're From Poland
Post 
Front napisał(a):
no ale przecież na coś trzeba umrzeć :lol:


najlepiej ze starości...i żeby nas przy tym nie było :wink:


11 gru 2008, o 22:21
Zobacz profil
**
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 gru 2006, o 08:37
Posty: 611
Lokalizacja: Średniowiecze
Post 
Przecież my nie umrzemy, tylko przestaniemy reagować :lol:

Pozdrawiam Alchemik

_________________
ALCHEMICZNA KRUCJATA
Sapentiam, prudentiam et scientiam.
Z rtęcią reaguje dusza...

Obrazek

Eksperyment prowadzi do poznania. Teoria do wiedzy. Synteza tej pary - mądrością staje się w głowach najwytrwalszych.


12 gru 2008, o 13:37
Zobacz profil

Dołączył(a): 10 lut 2007, o 10:40
Posty: 72
Lokalizacja: BIAŁYSTOK
Post 
Fakt pochwalam że rozdmuchałą się afera odnośnie skażenia mięsa dioksynami.
Druga sprawa to ta, dlaczego nikt nie zainteresuje się ile dioksyn powstaje podczas grillowania mięsa? Jak wiadomo dioksyny powstaja w dość niskich temperaturach, zbyt niskich by nastapiło całkwoite spalenie związków organicznych do CO2 i gdy w okolicy pojawi się chlor. Zatem smażąc ostro nasze grillowane kiełbaski i boczki, posypując je obficie przyprawami zawierającymi mnóstwo soli, powodujemy syntezę dioksyn (tłuszcz skapuje na rozżarzone węgle, wraz z tłuszczem skapuje sól do rozżażonych węgli, tam powstają dioksyny i sobie wraz z dymem osiadają na naszych kiełbaskach i boczkach). Ciekawe czy ktoś badał ile w takich grillowanych produktach jest dioksyn?


12 gru 2008, o 15:48
Zobacz profil
***

Dołączył(a): 30 gru 2006, o 02:36
Posty: 428
Lokalizacja: Poznań
Post 
Szczerze wątpię, by chlorki z NaCl w temp. grillowania miały jakiś wpływ na powstawanie dioksyn. Chodzi raczej o substancje, które mogą wydzielać wolny chlor, albo w typie chlorków organicznych (w tym PVC i podobne).

A z boczkami i kiełbasami jest inna sprawa, strzeż się już prędzej PAH i nitrozamin.

_________________
Quod fuimus estes
Quod sumus fos erites
Mille anni passi sunt ...

forum biologiczno-chemiczne


12 gru 2008, o 16:31
Zobacz profil
@MODERATOR
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 sty 2006, o 19:24
Posty: 868
Lokalizacja: Opole
Post 
tvn24 napisał(a):
W czterech pierwszych próbkach wieprzowiny pochodzącej z Irlandii poziom dioksyn nie przekraczał normy - poinformował zastępca Głównego Lekarza Weterynarii Krzysztof Jażdżewski.

Jażdżewski powiedział, że stężenie dioksyn w badanym mięsie było trzy razy niższe od poziomów określonych w przepisach Unii Europejskiej.


ktoś ewidentnie miał interes w wywołaniu paniki.. sprzedaż wieprzowinki spadnie na jakiś czas, może ortodyksyjni wegetarianie chcieli uratować parę świnek? No to im nie wyszło, bo wszystkie podejrzane świnki zapewne ulegną eksterminacji.. a moze producenci mięsa drobiowego i wołowego w ramach milusiej konkurencji? Była ptasia grypa i BSE, to trzeba sobie teraz odbić...


12 gru 2008, o 22:21
Zobacz profil
@MODERATOR
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 sty 2006, o 00:29
Posty: 703
Lokalizacja: behind enemy line
Post 
Taaa, spisek, na pewno to sprawka żydów i masonów 8)

_________________
Obrazek

Studentem jestem i nikt, kto ma wódkę, nie jest mi obcy.


13 gru 2008, o 17:12
Zobacz profil
***
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 cze 2006, o 20:19
Posty: 1039
Lokalizacja: Warszawa
Post 
i cyklistów :idea:


13 gru 2008, o 17:31
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 paź 2007, o 23:05
Posty: 61
Lokalizacja: ZACHPOM
Post 
A ja mam na to wyje*** :P
Własna hodowla dzików, saren, owiec i świń... I marmolady do tego... 100% pewności 8)
Ps: Nie lubię miast

_________________
piop staje się Alchemikiem, dołącza do tego cechu. Dojrzewa.


13 gru 2008, o 23:16
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 14 ] 

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Multumiri adresate phpBB.com & phpBB.ro..
Design creat de Florea Cosmin Ionut.
© 2011

..