Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
Mały problem z ładowarką od komórki 
Autor Wiadomość

Dołączył(a): 25 lut 2009, o 19:16
Posty: 30
Lokalizacja: Wiśniew
Post Mały problem z ładowarką od komórki
zasilacza od kompa nie mam ,więc użyłem ładowarki od komórki 12V;0,6A do elektrolizy. Podłączyłem wszystko OK gdyby nie to że się po ok. 20 min sie mocno nagrzewa co mam zrobić, aby tak się nie grzało ?? Czy są ładowarki z większym natężeniem i ile taka Ladowarka może bez przerwy chodzić

_________________
http://change.menelgame.pl/change_please/4570083/


7 mar 2009, o 20:04
Zobacz profil

Dołączył(a): 11 lut 2007, o 21:01
Posty: 235
Lokalizacja: Z Polski
Post 
Kiepski pomysł z ładowarką od komórki większość ludzi których znam używa typowych prostowników do ładowania akumulatorów z samochodu ... a le i on bez przerwy nie może chodzić :)

Pozdrawiam TB303

_________________
..... . . TB303 . . .....


7 mar 2009, o 23:13
Zobacz profil
*
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 5 cze 2007, o 08:10
Posty: 248
Post 
Zmierz jaki prąd pobiera twoja elektroliza. Zapewne przeciążasz ładowarkę. Ona na pewno nie jest przystosowana do stałego poboru takiego prądu. Ładowarki do telefonów to proste przetwornice impulsowe na jednym MOSFET'cie, bez żadnych zabezpieczeń. Więc jeśli na etykietce jest napisane 12V 0,6A; to pewnie bez obciążenia napięcie jest koło 16V, a przy porządnym obciążeniu, napięcie spada i prąd może przekroczyć wartość maksymalną. Wtedy chłodzenie (a raczej jego brak) przestaje wystarczać.

_________________
http://www.youtube.com/watch?v=oHg5SJYRHA0

MAM CIĘ!


8 mar 2009, o 00:53
Zobacz profil
@MODERATOR
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 6 paź 2004, o 17:32
Posty: 775
Lokalizacja: Gdańsk
Post 
Co Ty masz za telefon jak on potrzebuje 12 V do ładowania. Ja używałem swojego czasu ładowarki do noki właśnie tej impulsowej. Powinna ona dawać 5,7V i 800mA. Prowadziłem kiedyś elektrolizę r-r CuSO4 przez 3 dni bez przerwy i nic jej się nie stało. Był ciepła ale tylko ciepła. Dużo zależy jaki opór daje elektrolit, właśnie chodzi o pobierany prąd. Im większe elektrody, im bliżej siebie się znajdują itp. to pobierany prąd będzie większy. To prawie tak jakby ładowarka pracowała na ciągłym spięciu. Takie coś może służyć do elektrolizy ale na krótką metę. O dobry zasilacz trzeba się trochę postarać. A czy ktoś wie że jak ma się za duże napięcie to można połączyć dwa lub więcej elektrolizerów razem? To może w praktyce zwiększyć wydajność prądową procesu, ograniczyć straty mocy na wydzielanie ciepła itp, a sumaryczna wydajność się nie zmieni. Więc jak masz 12V a potrzebujesz na jedno ogniwo 3 lub 4V to połącz w miarę możliwości 3 lub nawet 4 takie pojedyncze układy.

_________________
"Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, tylko żuje pszczoły"
http://www.youtube.com/watch?v=tqtiIUEbiMQ


8 mar 2009, o 01:33
Zobacz profil
*
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 5 cze 2007, o 08:10
Posty: 248
Post 
Ale wtedy ogniwa muszą być identyczne. W praktyce, wystarczy zmierzyć co jest na którym ogniwie woltomierzem. Nigdy napięcie nie podzieli się równo i trzeba by było bocznikować - a to też niezbyt zda egzamin, bo tracona jest energia no i parametry ogniw mogą się zmienić w czasie. I cały układ się rozreguluje. Ja jak się bawiłem w elektrolizy, używałem zrobionego już dawno temu zasilacza z regulowanym prądem i napięciem, do 24V i 4A. Obecnie zastanawiam się nad zrobieniem czegoś lepszego, impulsowego do 10A i sterowanego z mikrokontrolera :)

_________________
http://www.youtube.com/watch?v=oHg5SJYRHA0

MAM CIĘ!


8 mar 2009, o 16:31
Zobacz profil
@MODERATOR
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 6 paź 2004, o 17:32
Posty: 775
Lokalizacja: Gdańsk
Post 
To tak, ogniwa powinny być identyczne. Przy niezbyt dużych rozmiarach to wcale nie jest takie trudne do zrealizowania.
Kiedyś zrobiłem stabilizator napięcia na 2N3055. Zasilałem to napięciem do 18V. Elektrolizer był przystosowany do wydzielania wodoru, elektrody Pb, elektrolit H2SO4. Mostek prostownicy na radiatorze, radiator od tranzystora chłodziłem wodą-a i tak nagrzewała się do około 80*C. Pobierałem ciągle prąd 3,15A. Elektrolit po 30 min. zagotował się, co mi właściwie nie przeszkadzało ale...
Elektroliza to fajna sprawa ale tu trzeba się przyłożyć dla dobrego efektu.
Pozdrawiam
Analityk

_________________
"Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, tylko żuje pszczoły"
http://www.youtube.com/watch?v=tqtiIUEbiMQ


8 mar 2009, o 19:33
Zobacz profil

Dołączył(a): 25 lut 2009, o 19:16
Posty: 30
Lokalizacja: Wiśniew
Post 
pracował ze 3 godziny nagrzał i utrzymywał tą samą temperaturę

_________________
http://change.menelgame.pl/change_please/4570083/


10 mar 2009, o 09:39
Zobacz profil
**

Dołączył(a): 21 gru 2006, o 10:07
Posty: 199
Lokalizacja: Teby
Post 
po co w ogóle tak wysokie napięcia zwykle wystarcz 5V, może poza oksydowaniem aluminium. Idealna sprawa to regulowany zasilacz na LM317 z dodatkowym tranzystorem lub wieloma połączonymi równolegle. Można jechać od 1,25V. Polecam tu Sękowskiego i jego galwanotechnikę. Bo co to za elektroliza np. CuSO4 jeśli powierzchnia wydzielanej miedzi przypomina gąbkę albo czarna maź.


10 mar 2009, o 21:42
Zobacz profil

Dołączył(a): 7 wrz 2022, o 02:48
Posty: 11
Post Re:
Fuxseb napisał(a):
Ale wtedy ogniwa muszą być identyczne. W praktyce, wystarczy zmierzyć co jest na którym ogniwie woltomierzem. Nigdy napięcie nie podzieli się równo i trzeba by było bocznikować - a to też niezbyt zda egzamin, bo tracona jest energia no i parametry ogniw mogą się zmienić w czasie. I cały układ się rozreguluje. Ja jak się bawiłem w elektrolizy, używałem zrobionego już dawno temu zasilacza z regulowanym prądem i napięciem, do 24V i 4A. Obecnie zastanawiam się nad zrobieniem czegoś lepszego, impulsowego do 10A i sterowanego z mikrokontrolera :)


co masz na mysli piszac identyczne? w sensie wagi i/lub powierzchnie maja byc identyczne? mam problem z moim prostownikiem bo nie schodzi mi ponizej napiecia 6v. moze to dzielenie nie byloby takim glupim rozwiazaniem


27 lis 2022, o 02:47
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 6 gru 2011, o 09:43
Posty: 224
Post Re: Mały problem z ładowarką od komórki
Jeśli zasilasz układ napięciem 12 V to musisz mieć taki właśnie spadek. Jeśli masz jeden elektrolizer to wiadomo ;p spadek na nim to 12 volt jednak jeśli połączysz szeregowo np trzy elektrolizery to spadek napięcia rozłoży sie na wszystkie trzy. Właśnie dlatego wskazali sprawdzić woltomierzem jaki jest spadek na poszczególnych ponieważ na bank nie będzie jednakowy. Co ciekawe ;p jeśli je połączysz równolegle to na wszystkich trzech będziesz miał spadek napięcia 12volt jednak prądu więcej szarpnie ;p

_________________
A kiedy ja dostanę gwiazdkę ? :D... Miałem na myśli, że chcę jak Smok :> Strącić jedną trzecią z nieba ...

Good Morning,

PS: Mam Demo wersje internetu.


7 kwi 2023, o 00:54
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 10 ] 

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
cron
Multumiri adresate phpBB.com & phpBB.ro..
Design creat de Florea Cosmin Ionut.
© 2011

..