Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Fluor,sole itp jako silne trucizny 
Autor Wiadomość
**

Hmm to rzeczywiście nieźle wygląda, ciekawe nie słyszałem o tym wcześniej, właśnie przeczesuje sieć w poszukiwaniu info o amigdalinie. Swoją drogą o cukrach wiem tyle co o windsurfingu jednak synteza tego tałałajstwa wydaje się dosyć nieskomplikowana wychodząc z jakiegoś dwucukru

28 sty 2010, o 11:56
*

http://www.medicine.ox.ac.uk/bandolier/ ... /laet.html

Myślę, że mit został obalony. Pełne omówienie dostępnej (stan na 2006 rok) literatury tutaj:

http://www.springerlink.com/content/j46 ... lltext.pdf

Żeby dać jakikolwiek miarodajny wynik, to trzeba przeprowadzić testy kliniczne - żadnych takich nie było. O tym skąd się wzięły te pogłoski o lobby farmaceutycznym najlepiej przeczytać o tu:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/article ... =pmcentrez

(drugi artykuł dostępny bez hasła)

28 sty 2010, o 14:37
**

wiadomo że śmierdzi to teoria spiskową, pewnie niektórym nazwisko Krebs uwiarygadnia całą historię niestety to nie ten sam Krebs co od cyklu Krebsa ;

ale skoro nie było testów klinicznych to nie można wykluczyć amigdaliny z grona kandydatów na zwiazki przydatne w walce z rakiem

nie zmienia to faktu że teoria niedoboru witamin jako powód nowotworu jest strasznie naiwna

28 sty 2010, o 14:48
*

Czy to teoria spiskowa niech każdy rozważy we własnym zakresie, jeśli zaczniemy o tym tu dyskutować to miejsca nie wystarczy :D ja to podałem tylko jako ciekawostkę, jak kogoś to interesuje niech szuka dalej.

Wracając do tematu w mojej paście jest 0,321% fluorku sodu, co w przeliczeniu na tubkę daje około pół grama. Niech każdy sobie policzy mniej więcej ile takich tubek spływa do kanalizacji w dużym mieście przez miesiąc, rok. Czy te fluorki są jakoś neutralizowane w oczyszczalni? Nie znam się na oczyszczeniu ścieków, no i zapewne oczyszczalnie oczyszczalni nierówna.

28 sty 2010, o 15:18

Przelicz sobie ile to ugramów NaF na metr sześcienny ścieków i sprawdź czy to stężenie przekracza normę. Ja się nie znam, ale dla mnie tyle co w paście do zębów to żadne zagrożenie :wink:

28 sty 2010, o 17:32
*

ale skoro nie było testów klinicznych to nie można wykluczyć amigdaliny z grona kandydatów na zwiazki przydatne w walce z rakiem

nie zmienia to faktu że teoria niedoboru witamin jako powód nowotworu jest strasznie naiwna

Testów nie będzie bo musisz jakoś uzasadnić przed komisją etyczną że kandydat na lek może mieć znaczenie terapeutyczne (mówimy tu o ludziach - nawet na szczurach trzeba mieć jakiś sensowny powód żeby je narażać na cierpienie czy śmierć). Żadne z 30 kilku studiów pojedyńczych przypadków ludzi stosujących laetrile nie pokazało pozytywnego wpływu a wiele pokazało negatywny, więc testów klinicznych nie będzie.

Wracając do fluoru: fluorek wapnia się od razu strąca, więc jeśli macie choć trochę twardą wodę to natychmiast zneutralizuje jony fluorkowe. Odkładają się w zębach (dość oczywiste) i w kościach, w dużych (większych niż w wodzie/pastach) ilościach zaburzając ich strukturę (fluoroza).

28 sty 2010, o 18:15
**

Ja to przepraszam, że się wchrzanie w temat, ale nurtuje mnie jedno :
Cytuj:
KCN zawarty w kassawie jest dokładnie taki sam jak i ten znajdujący się w pestkach moreli

Jak to rozumieć? KCN z plastikowego worka może się różnić od KCN z peski moreli czy też KCN z kassawy? KCN to KCN. jeżeli by się czymś różnił, to chyba by nie był KCN'em? IMHO średnio wiarygodne żródło informacji, skoro są tam takie błędy ( o tumorze już nie wspomnę ). Za samo stwierdzenie, że KCN to KCN autor powinien dostać Jobla ^W Nobla.

28 sty 2010, o 21:19

Post CO do szkodliwości związków fluoru
Moja znajoma na studiach na UAM-ie w Poznaniu, na doktoracie miała za zadanie pracować właśnie ze związkami fluoru....no i co?....rok....dwa....i wątrobę szlak trafił;/ Ja osobiście unikam pracowania z fluorem. Także i tak niewiele z butelki litrowej 25% HF zużyłem...raz że cholernie nieprzyjemny zapach...no a dwa - cholernie ciężkie powikłania po poparzeniach czy też choroby układu pokarmowego...więc nie szaleję...kilka soli w ilości do 1 grama i tyle...

Co do norm...znalazłem taką stronę:
http://www.czytelniamedyczna.pl/nowa_stomatologia-333
:)

28 sty 2010, o 23:14

Mógłby się ktoś wypowiedzieć na temat toksyczności SiF4 ?

6 wrz 2011, o 16:53
**

http://cameochemicals.noaa.gov/chemical/1449

nie poleca sie na grilla

http://www.scottsemicon.com/pures/sif4.html
/e-8

6 wrz 2011, o 20:18

z tego linku wynika, że klika głębszych wdechów tetrafluorku krzemu kończy się nieodwracalnymi zmianami w płucach, powoduje obrzęk i prowadzi do śmierci.
Wydaje się, że produktem hydrolizy jest kwas fluorowodorowy.

t

6 wrz 2011, o 22:12
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2