Dołączył(a): 3 sie 2008, o 19:18 Posty: 515 Lokalizacja: Lubelskie
Pasywacja magnezu
Czy jest to możliwe, aby magnez ulegał pasywacji w wyniku działania stężonego HNO3?
Miałem zadanko na chemii z roztwarzaniem stopu, i nie wiem czy nie zaliczyli mi roztwarzania Mg dlatego, że z opisu doświadczenia nie dało się stwierdzić (czyli tylko badanie umiejętności interpretacji obserwacji), że mógł mu ulec, czy on rzeczywiście ulega pasywacji... Nie no kurde to nie możliwe, ale ktoś mnie może poprawi
Dołączył(a): 9 sty 2010, o 02:56 Posty: 133 Lokalizacja: Cambridge
A z czym to był stop? Stopy często zachowują się inaczej niż "średnia" z właściwości ich składników by wskazywała.
6 lut 2010, o 00:27
chemik10
Nauczyciel
Dołączył(a): 30 gru 2007, o 21:59 Posty: 963 Lokalizacja: Katowice
Odnosząc się do wcześniejszej dyskusji z o.r.s. wynikałoby, że może powstawać H2 lub NO2/NO. Ja stawiam na tlenki, co popiera literatura, jednakże w kluczu mogło być inaczej (SiC!). Innymi słowy nie uznali Ci, bo podałeś inny, niż wskazano w kluczu, produkt tej reakcji.
_________________ <wyk> Państwo się nie martwią że brakuje miejsc, tylko wykład wszyscy mają w jednej sali, konkurs będziecie pisać w warunkach normalnych.
<g>Wolałbym w standardowych, kurtkę zostawiłem w szatni.
6 lut 2010, o 13:47
Garet
Dołączył(a): 3 sie 2008, o 19:18 Posty: 515 Lokalizacja: Lubelskie
No nauczycielka też powątpiewała w normalność tego zadania. Może je lepiej przybliżę:
(nie pamiętam dokładnej treści ale to nieistotne) Na pewien stop zawierający miedź, glin i magnez podziałano kolejno: stęż. HNO3, r-r NaOH, rozc. HCl.
1) rys probówki ze stopem i wprowadzony HNO3, opis: część stopu roztwarza się, r-r przyjmuje ciemnoniebieskie zabarwienie i wydziela się brunatny gaz.
2) rys probówki ze stopem i wprowadzony NaOH, opis: część stopu roztwarza się i wydziela się bezbarwny gaz.
3) rys probówki ze stopem i wprowadzony HCl, opis: cześć stopu roztwarza się i wydziela się bezbarwny gaz.
Należało podać w której probówce, które metale ulegną roztworzeniu a następnie podać po 1 reakcji do każdej probówki.
Odp to:
1) Cu
2) Al
3) Mg i Al
No to w 1 prawie git, bo Al ulegnie pasywacji, ale czemu Mg się nie roztworzy? Klucze do zadań są jakieś chore...
Dołączył(a): 11 cze 2006, o 21:37 Posty: 2574 Lokalizacja: Krakow
Garet napisał(a):
No nauczycielka też powątpiewała w normalność tego zadania. Może je lepiej przybliżę:
(nie pamiętam dokładnej treści ale to nieistotne) Na pewien stop zawierający miedź, glin i magnez podziałano kolejno: stęż. HNO3, r-r NaOH, rozc. HCl.
1) rys probówki ze stopem i wprowadzony HNO3, opis: część stopu roztwarza się, r-r przyjmuje ciemnoniebieskie zabarwienie i wydziela się brunatny gaz.
2) rys probówki ze stopem i wprowadzony NaOH, opis: część stopu roztwarza się i wydziela się bezbarwny gaz.
3) rys probówki ze stopem i wprowadzony HCl, opis: cześć stopu roztwarza się i wydziela się bezbarwny gaz.
Należało podać w której probówce, które metale ulegną roztworzeniu a następnie podać po 1 reakcji do każdej probówki.
Odp to: 1) Cu 2) Al 3) Mg i Al
No to w 1 prawie git, bo Al ulegnie pasywacji, ale czemu Mg się nie roztworzy? Klucze do zadań są jakieś chore...
W tym zadaniu chodzi nie o "prawdę" chemiczną, a jedynie o to czy uczeń/student potrafi rozpoznać po charakterystycznym wyglądzie reakcji co się stało
w wypadku pierwszej próbki dodając HNO3 wydziela się brązowy tlenek azotu - czyli musiał być metal szlachetny/półszlachetny którym jest Cu
dodatkowo roztwór zmienił barwę na niebieską, a więc musiała to być sól miedzi
nawet jeśli Mg się roztworzyło to nie ma na to żadnych dowodów organoleptycznych, bo Mg(NO3)2 jest bezbarwny w roztworze wodnym (o ile dobrze pamiętam) - więc na podstawie obserwacji nie możesz wywnioskować jego obecności
druga próbówka jest oczywista bo tylko Al będzie się roztwarzać w NaOH dając gazowy wodór i bezbarwną sól
a na koniec tylko Cu nie reaguje z HCl, zresztą gdyby zareagował roztwór musiał by zmienić barwę na zieloną - więc domniemanie mamy w tej próbówce sytuację taką, że roztwarza się
1. Mg lub Al
2. Mg i Al
czego bez żadnej analityki nie jesteśmy w stanie sprawdzić, jedynie możemy teoretyzować w temacie bezbarwnego gazu, że w obu wypadkach powinien powstać
ogólnie zadanie ułożone inaczej niż sztampowe przez co odrobinę niezrozumiałe - bo nie ma ukazać do końca tego co dzieje się naprawdę, a tylko pokazuje to czy ktoś kto to zadanie rozwiązuje zna reakcje charakterystyczne ze zmianą barwy roztworu i wydzieleniem gazu
_________________ "Jak zobaczysz błysk nuklearny kucnij i zasłoń się."
6 lut 2010, o 18:59
Sulik
@MODERATOR
Dołączył(a): 11 cze 2006, o 21:37 Posty: 2574 Lokalizacja: Krakow
-do scalenia-
podsumowując bo chyba namotałem
- w zadaniu nie jest ważne czy w probówce numer 1 Mg się roztworzył, a tylko to czy jest tego widoczny efekt
_________________ "Jak zobaczysz błysk nuklearny kucnij i zasłoń się."
6 lut 2010, o 19:01
DMchemik
Dołączył(a): 21 cze 2005, o 17:00 Posty: 1595 Lokalizacja: Skoczów
Sulik napisał(a):
w wypadku pierwszej próbki dodając HNO3 wydziela się brązowy tlenek azotu - czyli musiał być metal szlachetny/półszlachetny
Taka obserwacja akurat nie świadczy o szlachetności metalu
_________________ Sprzedam wodorotlenek sulfurylu SO2(OH)2, również w postaci r-rów o żądanym stężeniu. Cena do negocjacji.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości