Mam problem z obliczeniem miana EDTA, totalne zaćmienie.
Cwz=0,01M. czy tu wystarczy skorzystać ze wzoru:
C EDTA= Cwz*Vzw/V EDTA VśrEDTA=2,02ml
jeśli:
1) wzięto 10cm3 wzorca, dodano 100cm3 wody dest. i dodano 10 cm3 r-ru buforowego
2) miareczkowano EDTA wobec mureksydu
18 kwi 2010, o 21:09
chemik10
Nauczyciel
Dołączył(a): 30 gru 2007, o 21:59 Posty: 963 Lokalizacja: Katowice
EDTA reaguje z kationami metali zawsze w stosunku 1:1, zatem rozumowanie jest poprawne Pamiętaj tylko o niepewnościach pomiarowych (reguły zaokrąglania/przybliżania).
_________________ <wyk> Państwo się nie martwią że brakuje miejsc, tylko wykład wszyscy mają w jednej sali, konkurs będziecie pisać w warunkach normalnych.
<g>Wolałbym w standardowych, kurtkę zostawiłem w szatni.
18 kwi 2010, o 21:17
gusiook
Dzięki
a czy za Vwz biorę 10cm3, nie uwzględniam już tej wody i buforu?
18 kwi 2010, o 22:57
gusiook
i jeszcze jedno upewnienie. mam obliczyć zawartość w mg CaO.
Postępowanie jest następujące:
1) 10ml badanej próby +100ml H2O +10 ml buforu
2)miareczkuje EDTA wobec mureksydu
3) V EDTA wyszło mi 2,06 ml.
obliczenia:
C CaO= C EDTA*V EDTA/ V CaO C CaO= 0,010M
n CaO= ? (tu nie jestem pewna z czego liczyć) czy uznaję ,że to jest 0,010mola. Dlaczego?
dalej to już przeliczenie z masy molowej na gramy, a potem na mg. To już wiem.
Z góry dzięki za odp.
18 kwi 2010, o 23:19
chemik10
Nauczyciel
Dołączył(a): 30 gru 2007, o 21:59 Posty: 963 Lokalizacja: Katowice
Nie możesz uwzględniać obj. niczego poza próbką, gdyż w założeniu albo zanieczyszczenia są pomijalne, albo wykonujesz ślepą próbę. Niezależnie jednak od tego, istotna jest objętość wprowadzonej próbki i ona ma wpływ na zasadniczy wynik.
Zastosowane rozumowanie jest poprawne, bo zazwyczaj nastawiasz miano na r-r soli metalu o dokładnym stężeniu. W drugim przypadku takie rozumowanie jest nie tyle niepoprawne, co niepotrzebne. Obliczenie stężenia Ca2+ nie ma tutaj sensu, gdyż masz policzyć, jak się domyślam, ilość mg CaO w przeliczeniu na litr wody lub w zadanej próbce o innej objętości. W tym przypadku możesz od razu znaleźć wzór:
m(CaO) = n(Ca2+)*M(CaO)*x przy czym M(CaO) jest w mg/mol
x = 1000/10 dla 1 litra i V/10 dla innej obj. V podanej w mililitrach.
n(Ca2+) = V(EDTA)*c(EDTA), gdyż bezpośrednio oznaczasz jony Ca2+.
Dobrze jest wszystko liczyć w jednym wzorze, żeby nie popełnić błędu/błędów. Warto wyrobić sobie nawyk wyprowadzania wzorów i dopiero na końcu podstawiania wartości.
_________________ <wyk> Państwo się nie martwią że brakuje miejsc, tylko wykład wszyscy mają w jednej sali, konkurs będziecie pisać w warunkach normalnych.
<g>Wolałbym w standardowych, kurtkę zostawiłem w szatni.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości