Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
Kompleksy kobaltu 
Autor Wiadomość
**

Post Kompleksy kobaltu
Poszukuję stałych trwałości chlorkowych kompleksów Co<sup>2+</sup> i Co<sup>3+</sup>. Tablice ze zbioru zadań Galusa ich nie podają, a do innych w chwili obecnej nie mam dostępu.
I jeszcze potrzebna mi jest informacja o barwie chlorokompleksów kobaltu(III).
Dziś próbowałem otrzymać ów kompleks, wyszedł mi ładny, zielony roztwór i teraz chciałbym sprawdzić co to właściwie jest (ile anionów chlorkowych a ile cząsteczek H2O w str. koordynacyjnej). Na pewno w roztworze mam różne kompleksy ale wyliczyłbym sobie przynajmniej w przybliżeniu kompleks dominujący. Niestety nie mam stałych.

7 lut 2011, o 23:42

Znalazłem niestety tylko stałą trwałości [CoCl(NH3)5]2+, wynosi ona 10^38.
Jednak barwa tej soli jest czerwonofioletowa. Nie wiem w jaki sposób je otrzymywałeś, czy np działając na kompleks amonowy kwasem solnym czy inaczej, bo np: [CoCl2(NH3)4]Cl jak i [CoCl2(H2O)(NH3)3]Cl są zielone.

Pozdr.

8 lut 2011, o 14:17
@MODERATOR

W tablicach adamantanu znalazłem następujące wartości logbeta dla amoniaku:
Co2+:
1. 1,99
2. 3,5
3. 4,43
4. 5,07
5. 5,13
6. 4,39
Co3+:
4. 29
5. 31
6. 35,2
Niestety dla ligandu chlorkowego nie ma podanych wartości stałych trwałości.

W książce pt. "Wstęp do chemii koordynacyjnej" autorstwa M. Cieślak-Golonki, J. Starosty i M. Wasielewskiego znalazłem jeszcze tablice z zestawieniem twardości kwasów i zasad Lewisa. Wynika z niej, że jon Co3+ jest twardszym kwasem od Co2+, a H2O i NH3 twardszymi zasadami od jonu Cl-.

8 lut 2011, o 15:30
**

Też widziałem stałe kompleksowania amoniakiem. Ale amoniaku mój kompleks na pewno nie zawiera. Ressecie, te barwy pochodzą z Bielańskiego?
Otrzymałem go w następujący sposób: 1g uwodnionego chlorku kobaltu(II) rozpuściłem w wodzie, dodając r-ru NaOH strąciłem niebieski Co(OH)Cl, który następnie utleniłem perhydrolem do uwodnionych tlenków kobaltu(III). Czarnobrunatny osad przemyłem wodą, osuszyłem i roztworzyłem w stężonym HCl. Powstał zielony roztwór, trwały tylko w stęż. HCl, o taki:

<center>Obrazek</center>

Podejrzewam że są to jony [Co(H<sub>2</sub>O)Cl<sub>5</sub>]<sup>2-</sup> z uwagi na środowisko reakcji (stęż. HCl). Ale to tylko takie gdybanie, bez danych ciężko cokolwiek powiedzieć.

Załączniki:
Zdjęcie0647.jpg
Zdjęcie0647.jpg [ 19.47 KiB | Przeglądane 3508 razy ]

8 lut 2011, o 21:59

Tak to informacje z Bielańskiego. Jak znajdę coś w Wilkinsonie to rano dam znać.
A kolorek piękny, jak stężony CuCl2 :D

8 lut 2011, o 23:08
**

A na ile poprawne byłoby założenie że skoro jest duży nadmiar stężonego HCl a stężenie jonów kobaltu jest niewielkie, to dominującą formą jest [CoCl<sub>6</sub>]<sup>3-</sup>?

I jeszcze jedno pytanie. Po niezbyt dużym rozcieńczeniu wodą, kompleks traci swoją barwę (to oczywiste) ale po ogrzaniu odzyskuje ją. Podobnie zachowuje się chlorkowy kompleks kobaltu(II) Wniosek-wzrost temperatury sprzyja wymianie cząsteczek wody ze strefy koordynacyjnej na aniony Cl-.
Czy dzieje się tak dla wszystkich (lub większości) kompleksów czy też rządzą tym jakieś specyficzne reguły? Próbowałem to rozkminiać na gruncie entropii, ale w sumie do niczego nie doszedłem.

12 lut 2011, o 16:54

[CuCl6]3- raczej na pewno nie powstanie, chyba ze reakcja prowadzona jest w środowisku rozpuszczalnika z którym stała trwałości kompleksu kobaltowego jest wyjątkowo niska. Bo w Twoim roztworze chlorku kobaltu jest woda, w kwasie solnym jest woda, a woda to ligand i to niezły. Nie mam stałych trwałości kompleksów z ligandem chlorkowym ale jeśli stosujesz kwas solny to nawet [Co(H2O)Cl5]2- może nie powstawać, prędzej gdybyś nasycał roztwór gazowym chlorowodorem. Ale bez stałych to tylko takie spekulacje.

Może ten kompleks jest nietrwały kinetyczne i dla tego po podwyższeniu temperatury następuje przekształcenie. Nic innego mi do głowy nie przychodzi.

12 lut 2011, o 20:07
**

Ale zauważ Ressecie że anion chlorkowy jest silniejszą zasadą Lewisa niż cząsteczka wody i będzie dążył do wyparcia H2O ze strefy koordynacyjnej. Tu nie chodzi tylko o stężenia ale także o naturę poszczególnych ligandów.

12 lut 2011, o 20:29

No tak, ale woda występuje w dużo większym stężeniu niż jon chlorkowy.
Trzeba jakoś wytrzasnąć te stałe trwałości.

12 lut 2011, o 20:57
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 9 ]