Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ] 
Pemolina?? Co to jest?? 
Autor Wiadomość

Post Pemolina?? Co to jest??
Witam spotkałem się ostatnio z podejrzanie brzmiącą nazwą - pemolina... Nie wiem co to takiego ale wygląda jakoś podejrzanie...
Zresztą oceńcie sami...

Cytuj:
PEMOLINA (2-imino-5-fenylo-4-oxazolidion)
Surowiec: Substancja z grupy hydantoin otrzymywana syntetycznie.
Zastosowanie: 20-50mg doustnie.
Efekty: Stymulant umysłowy, lekko stymulujacy centralny układ nerwowy, działa 6-12 godzin.
Przeciwwskazania: Brak poważnych skutków ubocznych. Może wystapic bezsennosc,
jesli permolina zostanie zażyta za późno przed pójsciem spac.

PEMOLINA MAGNEZOWA – [2-imino-5-fenylo-4-oksazolidionat(2)-]
dwuwodoromagnezowy.

Surowiec: Produkt reakcji równomolarnej ilosci pemoliny i wodorotlenku magnezy,badany w Abbott Laboratories jako substancja wspomagajaca uczenie sie i pamiec.

Zastosowanie: 50-100mg przyjmowanych doustnie co rano przez 10-14 kolejnych dni.Efekty sa kumulatywne, bardziej widoczne przy wysokoproteinowej diecie, bogatej w witamine C, o zbalansowanej ilosci witamin z grupy B oraz wapnia i magnezu. Dla osiagniecia bardziej wyraznych i natychmiastowych efektów stymulacji osrodkowego układu
nerwowego i mózgu 200-500mg pemoliny magnezowej może zostac przyjete jednorazowo.

Efekty: Wieksze dawki działaja stymulujaco na osrodkowy układ nerwowy i psychike, polepszaja zdolnosci umysłowe, szczególnie pamiec na 6-24 godziny. Działanie przypomina amfetamine, bez suchosci błon sluzowych i obciażania serca. Małe, regularnie przyjmowane dawki działaja jako łagodny stymulant centralnego układu nerwowego i umysłu oraz
kumuluja magnez w komórkach nerwowych mózgu. Magnez działa jak katalizator w osrodkach pamieci w mózgu. Pemolina magnezowa zażywana w ten sposób może polepszyć pamiec o 560%, zarówno u osób młodych jak i u niedołeżnych, starych ludzi. Po zakonczeniu serii przyjmowania substancji efekty moga sie utrzymywac od kilku tygodni do kilku
miesiecy, stopniowo słabnac. Efekty moga zostac odzyskane po przyjeciu dodatkowych serii.
Może ona byc przyjeta zarówno przy uczeniu sie, jak i przypominaniu sobie nauczonych
materiałów.

Przeciwwskazania: Duże dawki (jak również małe, jesli zostały zażyte za wczesnie przed pójsciem spac) moga uniemożliwiac zasniecie.

Znajomy mi to wczoraj wysłał z prośbą o interpretację (nie wiem gdzie ten opis wyniuchał) i pytał o konkretne właściwości (nie jestem jeszcze nawet studentem farmacji - więc nie wiem co mu odpisać...)

7 lip 2008, o 22:59

Wystarczy zajrzeć do wikipedii angielskiej, jest też kilka linków http://en.wikipedia.org/wiki/Pemoline

7 lip 2008, o 23:16

Proste, stymulant zwiększający możliwośc koncentracji i przyrost 'energii'.
Jakiej innej interpretacji chcesz?

7 lip 2008, o 23:24

Konkretnie rzecz biorąc tekst wydał mi się podejrzany...
Luknąłem na polska wikipedię, znalazłem tam jeszcze mniej niż w tej ulotce...

Nie ma nic o ryzyku uszkodzenia wątroby jako skutków ubocznych czy powodów dla których wstrzymano produkcję (w polskiej części internetu)... Nic nie dopisali o długofalowym wpływie na organizm (czy te "dawki" nie wywołują efektów typowych dla innych wspomagaczy tego typu tj stanów przeciążenia mózgu).

To wygląda raczej jak jakaś ulotka czarnorynkowego "spida" nowej generacji... Czyli tak jak myślałem, kolejne "gówno" znalezione przez jakiegoś laika - jak dla mnie wszelki farmaceutyczne stymulanty są w gruncie rzeczy złe...

Pozdrawiam,
vS

PS, doczytam i coś potłumaczę z ang stron

8 lip 2008, o 09:25

Bo w zasadzie, dla zdrowego człowieka wszelkie stymulanty są złe.
Zdrowy człowiek to powinien warzywa i owoce jeść a nie jakieś dopalacze.

Zasadniczo specyfiku tego nie ma w Pharmindexie, w związku z czym nie jest on dopuszczony do sprzedaży aptecznej w Polsce, a przynajmniej nic na ten temat nie znalazłem.

Osoba która będzie to brała, weźmie to na własną odpowiedzialność.

8 lip 2008, o 10:00
@MODERATOR

a nie najlatwiej bedzie zasiegnac jezyka od tych co to badali ?

http://www.abbott.pl/

8 lip 2008, o 10:43

W latach '80 pemolina była jeszcze w polskim lekospisie - razem z amfetaminą, metamfetaminą, GHB i trichloroetylenem :wink:

Załączniki:
Komentarz: "Leki współczesnej terapii" PZWL 1985
DSC00197.JPG
DSC00197.JPG [ 68.1 KiB | Przeglądane 10754 razy ]
Komentarz: "Leki współczesnej terapii" PZWL 1985
DSC00198.JPG
DSC00198.JPG [ 48.43 KiB | Przeglądane 10706 razy ]

8 lip 2008, o 12:06
*

Pemolinę wycofali z lecznictwa, ze względu na to, że bardzo mocno niszczyła wątrobę.
Ale, że jest to forum o tematyce "Chemia organiczna" nie powinniśmy pisać tutaj o działaniu tej substancji. Dlatego zamieszczam przepis na syntezę pemoliny:
http://reschem.blogspot.com/2008/06/syn ... rnych.html
Odczynniki tanie i łatwo dostępne. Co o tym sądzicie?

20 lip 2008, o 09:28
*

Ja np. sądzę że synteza tego to zupełna głupota... Oprócz tego sądzę też że podana strona nie istnieje... :wink:

MAM CIĘ!

21 lip 2008, o 18:28

Uważam podobnie jak poprzednik, iż synteza tej substancji jest do niczego nieprzydatna. Dajmy sobie spokój z takim paskudztwem. Bardzo dobrze, że ten medykament wycofali. Poza tym strona, na której miała znajdować się synteza tej substancji, została zdjęta z serwera i nici z przepisu...

21 lip 2008, o 18:42
zapytaj się lekarza lub farmaceuty jeśli chcesz wiedzieć coś konkretnego

30 lip 2008, o 21:13

Synteza niepotrzebna, a ja muszę ją wykonać. Niestety mam problem z mechanizmem... Czy byłby ktoś łaskawy i pomógł mi z nim?
etapy:
kwas migdałowy + etanol/H2SO4---> ester etylowy kw.migdałowego
ester etylowy kwasu migdałowego + chlorowodorek guanidyny --> pemolina

Jestem tak naprawdę początkującym chemikiem- zaledwie kilka syntez przeprowadzonych w życiu... Dlatego bardzo proszę o pomoc. Nie proszę o GOTOWCA, ale chociaż o naprowadzenie...

17 lut 2011, o 19:06

Pierwszy etap to estryfikacja Fischera, nie powinno być problemów z mechanizmem.
W drugim mechanizm jest bardziej złożony, ale powinnaś dać radę :D
Zastanów się co powstaje w reakcji estru z aminą (wydziela się etanol).

Co do dalszego etapu mogę podpowiedzieć, że grupa HN=C zachowuje się podobnie do grupy karbonylowej.

forum biologiczno-chemiczne

17 lut 2011, o 23:25

1szy etap ok. W drugim powstaje amid, wiem. "Zwykły" amid powstałby, po dodaniu amoniaku. Ale nie wiem, jak muszę 'poprzemieszczać' elektrony, żeby doszło do zamknięcia pierścienia przy zastosowaniu tego chlorku guanidyny...

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... moline.svg

Może masz pomysł na jakąś książkę czy cokolwiek, gdzie mogłabym to znaleźć? Już nie chodzi mi o ten konkretny przypadek, ale chętnie uzupełnię swoje braki...:|

18 lut 2011, o 00:11

1szy etap ok. W drugim powstaje amid, wiem. "Zwykły" amid powstałby, po dodaniu amoniaku. Ale nie wiem, jak muszę 'poprzemieszczać' elektrony, żeby doszło do zamknięcia pierścienia przy zastosowaniu tego chlorku guanidyny...

Po mojemu to w tym wzorze jest błąd. Nie powinno być jednego atomu wodoru przy azocie i azot połączony jest wiązaniem podwójnym z węglem.
I potrzebna jest wolna zasada guanidyny czyli jeśli masz chlorowodorek guanidyny to reakcję musisz prowadzić z metanolanem sodu.

18 lut 2011, o 00:46

anuszka napisał(a):

Po mojemu to w tym wzorze jest błąd. Nie powinno być jednego atomu wodoru przy azocie i azot połączony jest wiązaniem podwójnym z węglem.
I potrzebna jest wolna zasada guanidyny czyli jeśli masz chlorowodorek guanidyny to reakcję musisz prowadzić z metanolanem sodu.

Na rhodium jest tak jak mówisz, na lycaeum podobnie, ale na mniej "undergroundowych" stronach jest raczej wiązanie podwójne :P Co nie zmienia faktu, że nie wiem jak być powinno :D

anuszka napisał(a):

Powstaje amid, który gdzieś po bokach ma wolną grupę OH oraz iminową. Zajdzie analogiczna reakcja do tworzenia acetali.Powstaje tetraedryczny produkt przejściowy, który wywala grupę aminową w postaci amoniaku (czyli tak jakby reakcja odwrotna do tej która doprowadziła do produktu tetraedrycznego). Reakcja jest równowagowa ale o przesunięciu w stronę produktu decyduje utworzenie trwałego termodynamicznie pięcioczłonowego pierścienia oraz prawdopodobnie usunięcie lotnego produktu (amoniaku).
Czyli do ustalenia mechanizmu wystarczają podstawowe wiadomości o mechanizmach reakcji w przypadku związków karbonylowych - reszta to tylko analogia z azotem i trochę zabawy :D

forum biologiczno-chemiczne

18 lut 2011, o 16:26
**

Załączniki:
pem.GIF
pem.GIF [ 6.04 KiB | Przeglądane 12218 razy ]
18 lut 2011, o 17:23

Dzięki za pomoc. Już chyba rozwikłałam mechanizm. Teraz tylko kwestia czy jest ok. Pani dr na pewno go dokładnie sprawdzi na wejściówce ;P

Jeszcze raz dzię-ku-ję :)

19 lut 2011, o 16:33

Cześć wszystkim:)
Synteza niepotrzebna, a ja muszę ją wykonać. Niestety mam problem z mechanizmem... Czy byłby ktoś łaskawy i pomógł mi z nim?
etapy:
kwas migdałowy + etanol/H2SO4---> ester etylowy kw.migdałowego
ester etylowy kwasu migdałowego + chlorowodorek guanidyny --> pemolina

Jestem tak naprawdę początkującym chemikiem- zaledwie kilka syntez przeprowadzonych w życiu... Dlatego bardzo proszę o pomoc. Nie proszę o GOTOWCA, ale chociaż o naprowadzenie...

Na priw mogę przekazać całą gotową syntezę

16 lis 2011, o 20:56

Pemolina – organiczny związek chemiczny, stymulująca substancja psychoaktywna. W niektórych krajach używana jest jako lek na popularną chorobe dzieci w szkole ADHD

16 lis 2011, o 22:16
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 20 ]