Kwas octowy z octu spirytusowego 10% (kwestia dostępu)
Witam
Tak się zastanawiałem ostatnio, czy istnieje jakiś względnie prosty sposób na otrzymanie stosunkowo czystego kwasu octowego (pozbawionego cukrów itp. związków, obecnych jak wiadomo w occie spożywczym), jeżeli nie dysponuje się sprzętem do destylacji.
Ocet spożywczy wydaje mi się wyjątkowo "złośliwą" mieszaniną do tego rodzaju rozdzielenia... Wszystkie "zanieczyszczenia" (tzn. substancje nie będące kwasem octowym) są równie dobrze rozpuszczalne w wodzie, dodawanie najwymyślniejszych odczynników też niewiele mądrego da...
Ma ktoś z Was jakiś pomysł?
Bo o ile wiem, to ażeby kupić kwas octowy cz. lub cz.d.a., to wymagane są jakieś oświadczenia czy tym podobne rzeczy, bo jak wiadomo można tym kwasem czynić "zuo", podobnie jak innymi odczynnikami tego pokroju. Chyba, że się mylę, bo moze dotyczy to tylko kwasu lodowatego?
: