Dołączył(a): 14 sty 2009, o 19:45 Posty: 492 Lokalizacja: Zgierz
Dawniej chyba był też stosowany jako obudowa zewnętrzna dla przewodów elektrycznych. Przewód izolowany był jakimś materiałem nasączonym czymś w rodzaju smoły/smaru, na to wszystko obudowa z cyku i w ścianę. Ale czy to był cynk oraz czy nie miał żadnych dodatków to nie wiem...
15 kwi 2011, o 08:47
kno3
jeśli nie koniecznie blaszka to często pokrętła do kranów są cynkowe, albo spotkałem się z kołeczeczkami do zabezpieczania obucha młotka. Kable to raczej ołów.
18 kwi 2011, o 18:42
Dobry666
*
Dołączył(a): 14 sty 2009, o 19:45 Posty: 492 Lokalizacja: Zgierz
Kable izolowane ołowiem są zazwyczaj wkopywane w ziemię. Aluminium (przewód) izolowane papierem w jakimś smarze, powłoka ze stali i ew. ołów. Te o których pisałem wyżej to inna bajka
18 kwi 2011, o 20:32
ChemStach
Czemu tak strasznie kombinować? Stare nieco żużyte baterie (pisze na nich Zinc battery) - alkaliczne mają sproszkowany cynk zmieszany z KOH - nici z tego;/ Baterie R20 czy te 9 V maja kubeczki cynkowe. Blachę czysto cynkową trudno znaleźć - prędzej to powleczone cynkiem. Cynk jako blaszka w sklepie chemicznym jest dość droga - a baterię zawsze się znajdzie - ważne jest aby nie była to nazbyt stara i na maxa zużyta bo ten kubeczek cynkowy jest cieniutki i możliwe że "positowany" w wyniku reakcji redox.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości