Witam
mam nadzieję że wszystko dobrze policzyłem niech ktoś potwierdzi ;P
C3H8O3 + H2SO4 ---- C3 + SO2 +5H20
czyli 1mol H2SO4 reaguje z 1 molem C3H8O3
Masa molowa H2SO4=98g
Masa molowa C3H8O3=92g
gęstość H2SO4=1,84g/cm3 czyli 98:1,84=53,2cm3=53,2ml
gęstość C3H8O3=1,25g/cm3 czyli 92:1,25=73,6cm3=73,6ml
z tego wynika że substraty wynoszą:
H2SO4 w ilości :53,2ml
C3H8O3 w ilości 73,6ml
katalizator nie potrzebny z tego co się orientuję trzeba podgrzewać ale nie bierz się za to dopóki ktoś nie potwierdzi
28 wrz 2011, o 18:07
CzarnoBiały
w gramach/mol podajesz kiedy piszesz duże M jak piszesz masa molowa nie jest to wymagane
28 wrz 2011, o 20:41
o.r.s.
Zasłużony dla forum
Dołączył(a): 6 maja 2004, o 17:24 Posty: 983 Lokalizacja: Bobrosławiec Śl.
CzarnoBiały napisał(a):
w gramach/mol podajesz kiedy piszesz duże M jak piszesz masa molowa nie jest to wymagane
Zawsze się podaje w g/mol, w gramach można podawać proporcje użyte w doświadczeniu.
Co do tematu: wszędzie dajesz stechiometrycznie (można dać odrobinę nadmiru kwasu żeby alkohol lepiej związać, ale można łatwo przesadzić i popsuć), do tego dwie-trzy kropelki stęż. kw. siarkowego i wygrzewać.
29 wrz 2011, o 00:14
analityk
@MODERATOR
Jeśli coś liczysz to podajesz za wynikiem liczbowym jednostkę. Prosta sprawa a życie ułatwia.
Cytuj:
gęstość H2SO4=1,84g/cm3 czyli 98:1,84=53,2cm3=53,2ml
Pierwsze słowo gęstość, lecę wzorkiem na koniec i widzę ml. Nie wiadomo o co chodzi. Zwłaszcza, że po drodze liczyć gęstość i nie piszesz po co liczysz ml i do czego to ma służyć.
Ale nie wiem dalej co za reakcja ma zajść.
Pozdrawiam
Analityk
Dołączył(a): 28 wrz 2011, o 09:57 Posty: 3 Lokalizacja: Tarnowskie Góry
Właśnie jestem w szkole no i otrzymujemy octan etylu. No i to właściwie najprostrza reakcja. Ale z resztą sobie mogę nie dać rady. Chodzi mi o to ile czego z proporcji oraz jaki zestaw. Bo mój nauczyciel chce to wszystko w probówce zrobić, a być może trzeba w inny sposób. Także proszę o wszelką pomoc w tej materii. A jeśli mógłbyś mi, ero97, wysłać z tej książki informacje o tych wymienionych przeze mnie reakcjach. Byłbym dozgonnie wdzięczny. A jak skończę projekt, to obiecuję, umieszczę na forum.
_________________ "Niektórzy ludzie uważają, że piłka nożna jest sprawą życia lub śmierci. Jestem bardzo rozczarowany takim podejściem. Mogę zapewnić, iż jest o wiele, wiele ważniejsza." - Bill Shankly
29 wrz 2011, o 14:24
piczu14
ero97 napisał(a):
A co oznacza duże M ?
Duże M oznacza właśnie g/mol.
29 wrz 2011, o 17:06
CzarnoBiały
Przyznaję się bez bicia macie rację trzeba pisać g/mol ale wyniosłem to jeszcze z pierwszej klasy gimnazjum gdzie miałem tragiczną kobietę od chemii .
Jest to reakcja zwęglania gliceryny w olejach mydłach tłuszczach itp. a służy w oznaczaniu jej poprzez zważenie powstałego węgla. Można ją przeprowadzić tylko wtedy kiedy mamy (z tego co pamiętam ) ponad 60% zawartość gliceryny w badanym materiale.
A za zapis przepraszam rozpisałem sobie wszystko na kartce dlatego nie przepisałem wszystkiego. Podałem w mililitrach jak by chciał przeprowadzić tą reakcję w szkole dla ułatwienia , chociaż jeżeli nauczyciel jest poważny to sam wszystko przeliczy a nie będzie się posługiwać danymi z internetu.
Pozdrawiam R.S
29 wrz 2011, o 19:49
andrzej_chemik
Cytuj:
ale wyniosłem to jeszcze z pierwszej klasy gimnazjum gdzie miałem tragiczną kobietę od chemii
współczuję. A ja nie mogę narzekać, bo mój nauczyciel chemii jest po prostu fantastyczny! Dzięki niemu zakochałem się w chemii; na drugiej lekcji chemii w klasie I gimnazjum. Dobrze pamiętam. Robiliśmy sorpcję, dekantację i filtrację
ero97 zrobiłem prawie tak jak mówiłeś, tylko że nie w probówce, ale w kolbie destylacyjnej. Tzn. połączyłem estryfikację z destylacją. W ten sposób w kolbie destylacyjnej została mieszanina wody, kwasu etanowego i siarkowego(VI). No a do zlewki (czy tam czegokolwiek innego, co można użyć do odbierania 2. substancji) zaczął spływać... hm Może tak: temp. wrzenia octanu etylu to 77,1 stopni, a etanolu 78 stopni. No i problem, bo w efekcie mamy mieszaninę octanu etylu i etanolu. A potrzebujemy czysty ester. Ale wystarczy chwilę pomyśleć - i tak: alkohol dobrze rozpuszcza się w wodzie, a ester nie. No więc do tego, co przedestylowaliśmy, wlewamy wody. Tworzą się dwie warstwy - etanol z wodą i ester. Ester zlewamy. W ten sposób mamy w 100% czysty ester. Bo tu trzeba było otrzymać czysty ester, żeby zbadać gęstość. Wiecie - temat projektu. Ale tylko w niektórych reakcjach otrzymam 100% estru, pozostałe będą probówkowe. Chodzi przede wszystkim o przeprowadzenie reakcji i zbadanie zapachu i smaku, albo lepiej nie
_________________ "Niektórzy ludzie uważają, że piłka nożna jest sprawą życia lub śmierci. Jestem bardzo rozczarowany takim podejściem. Mogę zapewnić, iż jest o wiele, wiele ważniejsza." - Bill Shankly
29 wrz 2011, o 20:12
Oxygenium
Dołączył(a): 29 maja 2005, o 11:09 Posty: 623 Lokalizacja: Poznań
Re: Estry kwasów karboksylowych
andrzej_chemik napisał(a):
i za nic nie mogę się dokopać informacji o tym, ile czego do reakcji i jaki katalizator (wiem, zawsze siarkowy(VI) ale ile i czy wszędzie) i mam prośbę do kolegów chemików: doradźcie mi ile substratów powinienem dać i jakiego katalizatora użyć.
Oxygenium - dzięki za linka, pomógł, ale w moim przypadku ta metoda nie zdałaby egzaminu, bo zajęcia z chemii w naszej szkole odbywają się (teoretycznie) po 2 godziny w tygodniu. Praktycznie wygląda to tak, że zawsze przedłużamy zajęcia w ten sposób, że trwają o wiele dłużej. Np. w zeszłym tygodniu zaczęły się o 13.30, miały skończyć się o 15.20, a skończyły się o 16.30 - mimo to podana przez Ciebie metoda byłaby zbyt czasochłonna. Ale dzięki za pomoc
ero97 - wydaje mi się, że ten ester otrzymaliśmy najprostszą z możliwych metod (zaproponowaną przez mojego nauczyciela chemii. Może dla jasności to opiszę:
1. Montujemy zestaw do destylacji (wiadomo o o co chodzi)
2. Odmierzamy 10 ml kwasu etanowego i wlewamy do kolby
3. Odmierzamy 10 ml etanolu i wlewamy do kolby (wiem, nie jest to max. wydajność reakcji, ale nie o to chodziło, bo jakbyśmy chcieli wszystko perfekcyjnie zrobić, to zajęłoby to nam pół roku)
4. Dodajemy kwas siarkowy(VI) jako katalizator.
5. Podstawiamy czaszę i ogrzewamy aż do 77-78 stopni.
6. W kolbie zachodzi reakcja, od razu destylujemy, i w kolbie zostaje kwas siarkowy(VI), etanol i kwas etanowy (które nie do końca przereagowały) i woda (produkt).
7. Do zlewki (ew. kolby) spływa nieco zanieczyszczony etanolem octan etylu (temp. wrz. EtOH = 78 stopni, octanu etylu = 77,1 stopni; nie ma bata, produkt reakcji będzie trochę zanieczyszczony)
8. Do zlewki wlewamy wodę. W ten sposób tworzą się dwie warstwy - rozpuszczalny w H20 etanol i baaardzo słabo rozpuszczalny (prawie w ogóle) octan etylu.
9. Do wkraplacza z kranikiem wlewamy to, co jest w zlewce. Odkręcamy kranik. Do drugiej zlewki spływa mieszanina wody i etanolu, bo r-r EtOH w wodzie ma mniejszą gęstość niż octan etylu.
10. To, co zostało w rozdzielaczu wlewamy do innego naczynia. Jest 100% octan etylu.
Gęstość się zgadza, owocowy zapach również. Całe doświadczenie zajęło nam niecałe 2 godziny, razem z montażem zestawu do destylacji, lataniem do drugiej klasy po sprzęt, przerwą na kanapkę i gadaniem o pierdołach Resztę czasu poświęciliśmy na wyznaczanie właściwości otrzymanej substancji i.... gadanie o pierdołach
Dzięki za wszelką pomoc i jeszcze raz dzięki za tego Sękowskiego - pojutrze dymam do biblioteki w poszukiwaniu tej książki
1 paź 2011, o 21:01
CTX
Dołączył(a): 20 sie 2004, o 09:48 Posty: 1084 Lokalizacja: /dev/nul
Tylko w małym stężeniu w powietrzu pachnie. Co nie znaczy, że pachnie intensywnie.
22 lis 2011, o 23:26
wersal76
Dołączył(a): 15 sty 2008, o 23:07 Posty: 395 Lokalizacja: Białystok
Re:
ero97 napisał(a):
Zazdroszczę że wyszło ja robiłem to 2 razy raz mi wyszło ale teraz jak na kółku robiłem to trochę przegrzaliśmy i pojawił się taki czarny osad oddestylowaliśmy i została gęsta oleista ciecz o zapachu zmywacza do paznokci a nie owocowym proszę o pomoc co zrobić dodawałłem CaCl2 i Na2CO3 I nic może jeszcze raz przedestyluje ?
zapach zmywacza posiadają ketony .... czarny osad.. zwęglenie kwasu etanowego ? to musiałeś przesadzić z ilością i stężeniem H2SO4 . a przy przegrzaniu reakcja poszłą innym toprem :0 zamiast estryfikacji była destylacja sucha na keton..
5 sty 2012, o 16:14
wersal76
Dołączył(a): 15 sty 2008, o 23:07 Posty: 395 Lokalizacja: Białystok
Re:
CzarnoBiały napisał(a):
Witam mam nadzieję że wszystko dobrze policzyłem niech ktoś potwierdzi ;P
C3H8O3 + H2SO4 ---- C3 + SO2 +5H20
czyli 1mol H2SO4 reaguje z 1 molem C3H8O3
Masa molowa H2SO4=98g Masa molowa C3H8O3=92g
gęstość H2SO4=1,84g/cm3 czyli 98:1,84=53,2cm3=53,2ml gęstość C3H8O3=1,25g/cm3 czyli 92:1,25=73,6cm3=73,6ml
z tego wynika że substraty wynoszą: H2SO4 w ilości :53,2ml C3H8O3 w ilości 73,6ml
katalizator nie potrzebny z tego co się orientuję trzeba podgrzewać ale nie bierz się za to dopóki ktoś nie potwierdzi
hm używasz wzoru sumarycznego nie pól strukturalnego.. ciekawe............
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 19 gości