Cześć wszystkim. Zacznę od tego, że chciałem otrzymać trochę azotanu (V) ołowiu (II). Jako że w tej chwili nie mam dostępu do kwasu azotowego, pomyślałem, że można go otrzymać w inny sposób. Stopiłem ostrożnie azotan amonu i wrzuciłem doń kawałki ołowiu. Reakcja biegła, wydzielał się amoniak. Po przereagowaniu dolałem wody destylowanej i no właśnie, większość mieszaniny rozpuściła się w wodzie (po oczyszczeniu i odparowaniu wody otrzymałem ładne kryształki azotanu ołowiu) , lecz na dnie naczynia został szary, nierozpuszczalny osad. Może wiecie, czym ten osad jest?
19 sie 2013, o 18:26
rtecwet
Re: Reakcja ołowiu z ciekłym azotanem amonu.
Ten szary osad to pewnie resztki ołowiu, który nie wziął udziału w reakcji. Możesz go wykorzystać do następnej syntezy:)
Z ciekawości zapytam: Jakiej wielkości były twoje kawałki ołowiu? Ile czasu trzeba było podgrzewać, aby ołów przereagował?
Ołów jako osad wykluczam, bo azotanu użyłem w lekkim nadmiarze, cały metal przereagował... a może amoniak reaguje z azotanem ołowiu? chociaż w to wątpię, bo w środowisku reakcji nie ma praktycznie wody...
kawałki ołowiu były różnej wielkości, najszybciej roztwarzały się te cienkie. ogrzewałem do momentu, aż reakcja sama będzie biegła bez ogrzewania
20 sie 2013, o 13:37
piczu14
Ja stawiał bym na zanieczyszczenia ołowiu.
9 wrz 2013, o 21:24
gieral234
to też raczej nie to... ołów był z całą pewnością chemicznie czysty, nawet gdyby to były zanieczyszczenia, to musiałoby być ich sporo w metalu, bo tego osadu było dosyć dużo. stawiam na jakiś związek ołowiu, tylko jaki? wodorotlenek w tej temperaturze rozłożyłby się na tlenek ołowiu (II) i wodę... ehh
11 wrz 2013, o 00:23
Pit
Witam. Jeśli ołów miałeś rzeczywiście czysty i twierdzisz, że zanieczyszczenia nie wchodzą w grę, a dodatkowo jesteś pewien, że to nie reszki ołowiu, które nie przereagowały, to wydaje mi się, że to pewnie tlenek ołowiu. Jego kolor wskazywał by, że to konkretnie tlenek ołowiu(IV). Środowisko jest w końcu utleniające, więc być może powstają pewne ilości PbO2. pozdro
11 wrz 2013, o 01:06
MacHalski
Dołączył(a): 3 gru 2008, o 21:32 Posty: 284 Lokalizacja: Tiutiurlistan
Osobiście też stawiam na tlenek ołowiu. Opisana bodaj u Supniewskiego synteza KNO2 polega właśnie na ogrzewaniu metalu z KNO3; powstaje ubocznie PbO2, także sytuacja analogiczna do twojej.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 0 gości