POLARYMETRIA: 1) Skręcalność właściwa sacharozy wynosi ( +66,5 ) Długość rurki polarymetrycznej podczas pomiaru wynosiła 25,0 cm. Oblicz stężenie sacharozy w r-rze badanym jeżeli kąt skręcenia płaszczyzny polaryzacji wynosi 10,805 stopni. 2) Jakie stęzenie glukozy należałoby przygotować (dysponując rurką polarymetryczną/ kuwetą o długości 10,00 cm) aby bezpośrednio polarymetrem odczytać jej skręcalność właściwą? REFRAKTOMETRIA: Całkowite wewnętrzne odbicie możemy uzyskać gdy: a) ośrodek I jest rzadszym optycznie od ośrodka II b) ośr. II jest rzadszym optycznie od ośr I c) ośrodek I jest rzadszym optycznie od powietrza d) ośrodek II jest rzadszym optycznie od powietrza
1 mar 2014, o 11:20
piczu14
Re: Refraktometria / Polarymetria.
Witam! Mam nadzieję, że czekając na odpowiedź odwiedzasz co jakiś czas forum i moja pomoc Ci się przyda. Więc zaczynamy.
1. Obliczając skręcalność właściwą mamy do dyspozycji wzór:
[α] = (α*100)/(C*l)
a po przekształceniu na stężenie jest:
C=(α*100)/([α]*l), gdzie:
[α] - skręcalność właściwa, a - kąt skręcenia płaszczyzny światła spolaryzowanego, C - stężenie r-ru g/100cm3 r-ru l - długość roztworu w dm, czyli długość naszej rurki.
Wystarczy zatem podstawić pod wzór:
C= (10,805*100)/(66,5*2,5) = 6,50g/100cm3 r-ru
Przejdźmy do punktu drugiego:
Trochę nie jasno brzmi to zadanie, albo ja nie bardzo wiem jak to zrobić, masz do niego jeszcze jakieś dane albo coś?
No i teraz refraktometria.
Promień ulega całkowitemu wewnętrznemu odbiciu, kiedy pada z ośrodka bardziej optycznie gęstego do mniej, jeżeli kąt padania jest inny niż kąt graniczny.
14 kwi 2014, o 16:13
Iloneczky
Re: Refraktometria / Polarymetria.
Cześć, nie wiem jak obliczyć zadanie które brzmi :Na podstawie średniej wartości kąta skręcenie płaszczyzny polaryzacji przez roztwór sacharozy oblicz skrecalnosc wlasciwa sacharozy i porównaj z wartością tablicowa Średnia wartość kąta wynosi 32,06 Jeszcze wiemy że sporządzilismy roztwór 12g sacharozy w 50 cm3 roztworu. Proszę o pomoc
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 10 gości