Witam potrzebuję otrzymać żelazo bezpośrednio redukowane. Wiem, że rekacje otrzymywania to np: Fe2O3 + 3H2 --> 2Fe + 3H2O jednak jak wygląda reakcja od strony praktycznej? Potrafi ktoś to wytlumaczyć?
Może jest jakiś prosty sposób produkcji żelaza redukowanego (podstawowy sprzet laboratoryjna mam)?
7 sty 2015, o 23:59
Finkur
**
Re: Otrzymywanie żelaza redukowanego (DRI)
Powiedz proszę do jakich celów potrzebujesz. Od tego zależy jaką trzeba dobrać metodę pod względem kosztów, czystości i jakości produktu (tu kluczowa jest wielkość ziaren).
_________________ Pozdrawiam, życzę bezpiecznego eksperymentowania i owocnej nauki! ☢Finkur☠
8 sty 2015, o 00:10
adrianb
Wydaje mi sie że najdrobniejszy będzie najlepszy. Potrzebuje do przeprowadzenia reakcji denitryfikacji (chem organiczna).
8 sty 2015, o 10:24
Finkur
**
Dosyć drobne żelazo otrzymuje się poprzez rozkład niektórych soli żelaza i kwasów organicznych, szczególnie tyczy się to szczawianu żelaza(II) i cytrynianu żelaza(III).
Metoda z redukcją wodorem jest dosyć trudna bez specjalnej aparatury, a do tego wymaga sporej temperatury. W niższych temperaturach reakcja przebiega w przeciwną stronę, co kiedyś było laboratoryjnym źródłem małych ilości wodoru.
Jednak do denitryfikacji może posłużyć większe rozmiarami ziaren żelazo jakie można kupić w sklepach chemicznych i wyjdzie taniej niż takie otrzymywanie
_________________ Pozdrawiam, życzę bezpiecznego eksperymentowania i owocnej nauki! ☢Finkur☠
8 sty 2015, o 18:23
adrianb
Szczerze mowiąc przepatrzyłem wiekszość sklepów internetowych i nie znalazłem.. Może masz namiar gdzie kupic?
Co do rozkladu tych soli to znalazłem informacje że otrzymuje sie wtedy żelazo piroforyczne.. czy żelazo piroforyczne to jednoczesniee żelazo zredukowane tylko drobniejsze??
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości