wodorotlenek sodu (NaOH) i rozpuszczenie mocnych przypaleń.
Autor
Wiadomość
ciapus4
wodorotlenek sodu (NaOH) i rozpuszczenie mocnych przypaleń.
Witam, to mój pierwszy post na forum, mam taki problem, jest kuchnia gazowa w restauracji i jak wiadomo została zaniedbana, na obudowach palników, jest zapieczony, spalony tłuszcz, który jest spalony jak kamień, próbowałem, różnych środków ze sklepu typu, Tytan, w żelu, w sprayu, ale niestety wynik mnie zadowolił, przeczytałem gdzieś, że można rozpuścić granulki z "Kreta", który posiada NaOH w większym stężeniu i zanurzyć polniki w takim roztworze, czy to ma sens, czy lepiej użyć coś innego, jeżeli tak to proszę o pomoc, co i jak.
Pozdrawiam.
9 lut 2015, o 18:48
Asphalt
Re: wodorotlenek sodu (NaOH) i rozpuszczenie mocnych przypal
Są preparaty zawierające ług sodowy bądź amoniak właśnie do czyszczenia przypaleń. Oczywiście ma to sens.
9 lut 2015, o 18:59
compaqchemlab
Dołączył(a): 4 maja 2014, o 11:39 Posty: 1091 Lokalizacja: Cz-wa
Należy jednak uważać, gdyż wodorotlenek sodowy silnie nadgryza naskórek. Może to doprowadzić do silnych poparzeń. Obowiązkowe zabezpieczenie rąk gumowymi rękawicami.
_________________ Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo...
9 lut 2015, o 19:15
ciapus4
Wiadomo, że przy takich operacjach, jak najbardziej BHP, a amoniak, w zwykłym spożywczaku pod jaką postacią można kupić, czy tylko jakiś specjalistyczny sklep chemiczny ?
9 lut 2015, o 19:25
Asphalt
Pisząc o amoniaku miałem na myśli roztwór wodny - wodę amoniakalną. Można to kupić w sklepach chemicznych, może też czasem w przemysłowych jednak jest to dużo większy koszt. W spożywczaku kupisz amoniak jednak jest to węglan amonu do ciasta... Jeśli dobrze pamiętam produkty firmy Voight są na tych substancjach i mają także płyn dedykowany dla przypaleń i on ma chyba w sobie amoniak.
9 lut 2015, o 19:47
ciapus4
Niektóre produkty do spalonego tłuszczu posiadają, Wodorotlenek potasu, jakie ma właściwości ta substancja, w stosunku do wodorotlenku sodu, która, ma lepsze działanie penetrujące spalony tłuszcz ?
9 lut 2015, o 20:40
Qwerty
Kiedyś znajomy próbował kretem oczyścić patelnię, trochę mu kapneło na spojenie rączki patelni z patelnią. Następnego dnia przy próbie podrzucania naleśników patelnia została na kuchence a rączka już nie tworzyła jedności z patelnią. Wniosek- trzeba uważać gdzie się to leje i ograniczyć się do tego miejsca, bo może zjeść łączenia
_________________ panta rhei kai ouden menei
9 lut 2015, o 23:53
eko osiem[*]
@MODERATOR
W chemii dla gospodarstwa domowego stosuje sie płyn do czyszczenia kominków i grilla z wszelkich przypaleń, to dośc dobre płyny ale możesz je znacznie taniej zastąpic innym wlasnej produkcji, nie ma takiej zaschnietej plamy ktorej nie rozpuści.
Oczywiście wszystko zależy ile masz czyszczenia , myje i odtłuszcza wszystko glazure terakotę wanny i kible... Przepis jest prosty do gorącej wody w iości 5l wolno dodajemy mieszajac całość kilogram ługu sodowego NaOH pamiętając o wszelkim BHP, roztwor po ostygnięciu do temp. pokojowej ok. 20C jest gotowy do dzialania. Ważne by unikać kontaktu z Aluminium!! wszelka stal, kafelki itp. czyści sie idealnie.. pozdrawiam eko
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 40 gości