Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
Oczyszczanie mocznika 
Autor Wiadomość

Post Oczyszczanie mocznika
Witam, tak się jakiś czas zastanawiałem nad kupnem mocznika z allegro lub ogrodniczego i oczyszczaniem go. Szukałem na forum jakiegoś sposobu - ponoć dobrym jest krystalizacja, chociaż też ma sporo wad. Z jednej strony cena z ogrodniczego jest niższa, a "odczynnik" łatwo dostępny, a z drugiej obawiam się, że nic z oczyszczania nie będzie i najlepszym sposobem jest kupienie czystego odczynnika, tym bardziej że taki bardziej by mi odpowiadał.
Temat pozwoliłem sobie też założyć z tego względu, że na forum nie znalazłem więcej informacji na ten temat. Co do oczyszczania to natknąłem się na taki komentarz
Cytuj:
Technicznego mocznika lepiej nie ruszać - jest on wystarczająco czysty do wielu celów, a krystalizacja może się wiązać z częściowym rozkładem i powstawaniem biuretu

Moglibyście mi doradzić, powiedzieć też jak mógłbym wykonać analizę tego nawozu i ewentualnie oczyścić go?

P.S. w ogrodniczym jedynie znalazłem informację że nawóz zawiera 46% azotu, a jego cena 21,75zł/5kg.

14 lip 2015, o 02:26

Post Re: Oczyszczanie mocznika
Zależy na co Ci ten mocznik. O ile nie będziesz stosował go do kolorymetrycznego oznaczania związków (przez azowanie -mocznik służy do rozkładu nadmiaru HNO2 ) to raczej techniczny się nada. Na 100% możesz go wykorzystać do polimeryzacji z HCHO . Oczyszczanie : Przez strącanie jego nierozpuszczalnej soli : szczawian / azotan (W jakiejś książce o tym czytałem) . polecam ten pierwszy wariant, bo jak przyjdzie oczyścić całą torbę 2 kg mocznika przeprowadzając go w azotan, to ... mogą się do Ciebie , mówiąc niekolokwialnie -dopieprzyć :lol:

14 lip 2015, o 07:12

Robi się leki z użyciem mocznika, który poddając różnym reakcjom zmienia się w te substancje. Ponoć lepiej jest używać czystego, który zawiera go 99%, ale jeśli techniczny też by się nadał i zawierał 95% to chyba te 4% za dużo nie zmienią.

14 lip 2015, o 15:46
@MODERATOR

do leków potrzeba jakości farmaceutyczna, i nie ma tu znaczenia czy mocznika w moczniku będzie 100 % czy 50%, znaczenie ma jakiego typu są zanieczyszczenia i jakie mają stężenie, a dokładniej czy zanieczyszczenia/domieszki mają wpływ na organizm ludzki czy nie.

oznaczenia czysty, cz.d.a., tech. oczyszczony ma właściwie zastosowanie w przemyśle i różnica jest w ilości dziewiątek po przecinku.
natomiast jakości spożywcze i farmaceutyczne nie znaczy, że będą miały milion dziewiątek po przecinku, znaczy tylko tyle, że zanieczyszczenia znajdujące się w produkcie mają być nieszkodliwe w obecnych dawkach, w przeliczeniu na dawki które potem będzie się przyjmowało.

Prosty przykład: wodorotlenek sodu produkuje się na skalę masową poprzez elektrolizę - teraz w zależności od tego jakie zostały użyte elektrody takie będą zanieczyszczenia (NaOH wyprodukowane w elektrolizie z użyciem elektrody Hg nie będzie nigdy dopuszczone jako jakość spożywcza, natomiast z użyciem elektrolizy membranowej już ma szanse (pod warunkiem użycia odpowiedniej jakości substratów))

15 lip 2015, o 21:36

A skąd u licha mam wiedzieć, co to za zanieczyszczenia? Myślę tylko, że mogą to być jakieś fosforany, ale może te kilka procent nie będzie szkodliwe dla zdrowia? A np. jeśli chciałbym ekstrahować kofeinę chloroformem i po wykrystalizowaniu jej przemyłbym kilka razy wodą to nie będzie szkodliwe dla zdrowia? Oczywiście mam na myśli taka sytuację, kiedy przyjmuje się rozsądną dawkę.

16 lip 2015, o 00:22

Chloroform, to raczej za zdrowotny nie jest. Do farmaceutyki kofeinę wypłukuje się metodą z dwutlenkiem węgla 9PRODUKCJA KAWY BEZKOFEINOWEJ) Mocznik jako nawóz uzyskuje się w reakcji cyjanoamidku wapnia z CO2. Może więc zawierać zarówno cyjanoamidek jak i wszystkie śmieci z niego wchodzące (produkcja z technicznego karbidu -arsen, fosfor w fosforkach...mnóstwo tego jest).

16 lip 2015, o 12:44

Może masz rację. Chociaż arsen dla roślin też za zdrowy nie jest, bo rośliny go pobierają wraz z innymi śmieciami i potem to...jemy? :cry:
Co do kofeiny to jest tu na forum przepis na nią z użyciem rakotwórczego chloroformu, ale nawet po dobrym przemyciu wodą taka kofeina będzie niezdrowa? Tak to wiem, jak się ją produkuje i jakie ma właściwości, ale sam chciałem ją uzyskać i wypróbować, dlatego też przy okazji tematu zdrowia o to zapytałem.

17 lip 2015, o 00:26

Mały offtop prostujący (racz wybaczyć, O! Moderatorze):
Cytuj:
Mocznik jako nawóz uzyskuje się w reakcji cyjanoamidku wapnia z CO2

Metody tej nie stosuje się (przynajmniej u nas) gdzieś od 50 lat, bo jest pierońsko droga. Na chwilę obecną mocznik nawozowy to prosta reakcja amoniaku z CO2, z karbaminianem amonu jako produktem przejściowym i zanieczyszczeniem produktu końcowego. Ponadto wśród zanieczyszczeń nawozowego mocznika różne produkty wysokotemperaturowych przemian mocznika i karbaminianu oraz hydrolizy: węglan amonu, biuret, kwas cyjanurowy itp. itd.

17 lip 2015, o 09:35

compaqchemlab napisał(a):
Chloroform, to raczej za zdrowotny nie jest. Do farmaceutyki kofeinę wypłukuje się metodą z dwutlenkiem węgla 9PRODUKCJA KAWY BEZKOFEINOWEJ) Mocznik jako nawóz uzyskuje się w reakcji cyjanoamidku wapnia z CO2. Może więc zawierać zarówno cyjanoamidek jak i wszystkie śmieci z niego wchodzące (produkcja z technicznego karbidu -arsen, fosfor w fosforkach...mnóstwo tego jest).

Kup aktualne książki :)

17 lip 2015, o 12:04
@MODERATOR

Tutaj maz tez o moczniku i jego pochodnych ;-) http://www.vmc.org.pl/index.php/pirotechnika/materiay-wybuchowe/kruszce/item/283-pochodne-mocznika

17 lip 2015, o 15:46

Co do aktualnych książek się tyczy... Ja bazą SQl nie jestem, niektóre wiadomości, szczególnie te, co mnie mało obchodzą mogą być nieaktualne. Zresztą tak jest napisane w książce nowej ery do chemii dla klas 3 gimnazjum... (obecna podstawa programowa). ja tam autorowi nie będę wytykał :roll: . Co do prób ekstrakcji kofeiny, to jak już chcesz to koniecznie zażywać, co jest NIE ZALECANE , to możesz spróbować z tabletek typu etopiryna. I jakimś innym rozpuszczalnikiem lub przez tworzenie się soli (siarczanów, chlorowodorków)

17 lip 2015, o 18:58
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11 ]