Otrzymywanie met. potasu- metoda Gay'a-Thenarda
Witam! Czytając książkę S. Sękowskiego- "Pierwiastki w moim laboratorium- ciąg dalszy" natrafiłem na ciekawą informację:
Cytuj:
W rok później chemicy francuscy Józef Gay-Lussac i Ludwik Thenard opracowali nową, czysto już chemiczną metodę otrzymywania większych ilości potasu. - Jak to robili? - ciekawi Cię. W stalowej rurze ogrzewali mieszaninę potażu żrącego KOH z opiłkami żelaza. W ten sposób jednorazowo otrzymywali około 20 g potasu.
Otrzymywanie potasu w warunkach laboratoryjnych przez elektrolizę stopionego wodorotlenku jest kłopotliwe, niebezpieczne i mało efektywne (ilości możemy liczyć w ułamkach grama). Tak się zastanawiam, czy słyszał ktoś kiedyś o tej metodzie? I na jakiej zasadzie miałoby to działać?
22 sie 2015, o 15:36
Swen
Re: Otrzymywanie met. potasu- metoda Gay'a-Thenarda
Pan Stefan Sękowski opisał metodę w trzech zdaniach uznając najwyraźniej, że nie jest łatwiejsza od elektrolizy stopionych soli. Oryginalnie autorzy stosowali lufy karabinowe (grubościenne, dobrej jakości, zapewne gładkie w środku), które częściowo były izolowane gliną. W rurze (lufie) umieszczano opiłki żelazne, całość ogrzewając do temperatury białego żaru (około 1500 st. C), w literaturze XIX wiecznej można natrafić na informację, że wykorzystywano potaż (węglan potasu) zamiast wodorotlenku. Niezależnie od powyższego, zarówno wodorotlenek jak i potaż zawierały wodę, dodatkowo wodorotlenek zawiera tlen i wodór. W wysokiej temperaturze, dochodziło do rozkładu wody oraz związku chemicznego, powstający wodór działał jako reduktor. Przypuszczam, że opiłki żelazne zwiększały powierzchnię reakcji, może też uniemożliwiały przesypywanie się substancji z jednej strony na drugą. W jednej z modyfikacji metody, rura była ustawiona pod pewnym kątem, od dołu zamknięta "butelką żelazną", ciekły potas przemieszczał się do tej butelki.
28 sie 2015, o 09:05
velSiergiej
To chyba prościej w metodzie z użyciem magnezu jako reduktora + tertbutanol. Było na tym forum, a szczegółowo na sciencemadness.org
29 sie 2015, o 15:54
MatiChem
A co do tego tetra-butanolu jest on konieczny? A jeśli tak to czy mogę go czymś zastąpić?
29 sie 2015, o 21:56
rtecwet
Jeśli reakcja ma przebiegać w toluenie to jest potrzebny alkohol trzeciorzędowy, na tetra-butanolu dział na 100%. Można też otrzymać metaliczny potas wsypując do metalowej puszki opiłki magnezu i dobrze zmielony wodorotlenek potasu i podpalenie zawartości pod przykryciem (w celu ograniczenia dostępu tlenu) za pomocą wstążki magnezowej. Było to pokazane na yotuybe swego czasu.
ale czy potas w tej temperaturze się nie zapali? Jak oddzielić mieszankę po reakcyjna?
30 sie 2015, o 11:03
Qwerty
Wpisz sobie na youtube "nurdrage" i zobacz jego filmy masz tam też otrzymywanie potasu. Ang. wymagany. W metodzie alkoholowej otrzymywania potasu działa każdy alkohol 3-rzędowy, nie wiedzieć dlaczego nie można otrzymać sodu w ten sposób wedle autora, który mimo sporej wiedzy też nie wie, ktoś wie dlaczego ? Jak nie będzie utleniacza to się nic nie zapali.
_________________ panta rhei kai ouden menei
30 sie 2015, o 13:28
MatiChem
Niedługo sprawdzę a ta metodę można stosować tez dla sodu?
30 sie 2015, o 13:56
MatiChem
A można użyć oleju parafinowego ponoć ona się nadaje ale wole spytać. (informacja zaczerpnięta od chemika)
30 sie 2015, o 14:00
Geniodekt
Dziękuję serdecznie za tak liczne odpowiedzi. Niestety, póki co wstrzymam się z metodą opiłkowo-żelazową. Nie posiadam palnika acetylenowego i chyba nie uda mi się uzyskać 1500 stopni bez stosowania dość niebezpiecznego termitu.
Koniecznie wypróbuję za to tę metodę z magnezem i KOH, choć prawdę mówiąc- nie specjalnie rozumiem zasadę działania tej reakcji. Zawsze myślałem, że magnez nie da rady wyprzeć z wodorotlenku kationu metalu bardziej reaktywnego od siebie. Widocznie byłem w poważnym błędzie. Zamiast wiórków jak na filmie, użyję proszku/pyłu. Ze względu na rozdrobnienie, powinienem wtedy osiągnąć większą efektywność. Pytanie tylko, czy na finiszu nie powstanie mi "szlam" z drobinek potasu, które nie będą się chciały za Chiny Ludowe połączyć. Wolałbym w miarę możliwości otrzymać większy kawałek, bo stopić tego nie dam rady.
Druga rzecz to rozpuszczalnik. Niestety tetrahydronaftalen i tert-butanol są poza moim zasięgiem, bo jak na złość wyczerpały się w sklepie, w którym będę zamawiał za jakiś czas większą partię odczynników. Jak z tą parafiną? Teoretycznie ani potas, ani sód z nią nie reagują. Nie wiem tylko, jak to wygląda w zwiększonej temperaturze
1 wrz 2015, o 12:00
MatiChem
Parafina wrze powyżej 250 stopni C i na ciepło z nimi tez nie reaguje ale nie jestem pewien czy sie nadaje bo rozumiem, że inne substancje które tam były stosowane są po to aby zapobiec utlenianiu się otrzymanego metalu. A czy tą samom metodą da się otrzymać sód?
1 wrz 2015, o 13:49
rtecwet
Niewielka ilość tego alkoholu trzeciorzędowego jest niezbędna do przeprowadzenia reakcji. Bez niego nie zajdzie reakcja w rozpuszczalniku. Jako rozpuszczalnik można zastosować toluen, tak też było w pierwszej wersji... I gotować do wrzenia pod chłodnicą zwrotną na płycie grzewczej. Uwaga bo toluen łatwopalny!
Geniodekt napisał(a):
Dziękuję serdecznie za tak liczne odpowiedzi. Niestety, póki co wstrzymam się z metodą opiłkowo-żelazową. Nie posiadam palnika acetylenowego i chyba nie uda mi się uzyskać 1500 stopni bez stosowania dość niebezpiecznego termitu.
Koniecznie wypróbuję za to tę metodę z magnezem i KOH, choć prawdę mówiąc- nie specjalnie rozumiem zasadę działania tej reakcji. Zawsze myślałem, że magnez nie da rady wyprzeć z wodorotlenku kationu metalu bardziej reaktywnego od siebie. Widocznie byłem w poważnym błędzie. Zamiast wiórków jak na filmie, użyję proszku/pyłu. Ze względu na rozdrobnienie, powinienem wtedy osiągnąć większą efektywność. Pytanie tylko, czy na finiszu nie powstanie mi "szlam" z drobinek potasu, które nie będą się chciały za Chiny Ludowe połączyć. Wolałbym w miarę możliwości otrzymać większy kawałek, bo stopić tego nie dam rady.
Druga rzecz to rozpuszczalnik. Niestety tetrahydronaftalen i tert-butanol są poza moim zasięgiem, bo jak na złość wyczerpały się w sklepie, w którym będę zamawiał za jakiś czas większą partię odczynników. Jak z tą parafiną? Teoretycznie ani potas, ani sód z nią nie reagują. Nie wiem tylko, jak to wygląda w zwiększonej temperaturze
Tert-butanol możesz bez problemu znaleźć na allegro, albo w innym sklepie. Sugerowałbym najpierw na małą skalę sprawdzić nieznaną metodę, a dopiero potem zabierać się za jej modyfikacje. Jako inny rozpuszczalnik sugerują toluen.
Stosując proszek uzyskasz gorsze wyniki ze względu na obecność tlenku magnezu. Jeżeli nie bardzo rozumiesz daną reakcję, zastanów się czy wiesz jak ją przeprowadzić. Szereg elektrochemiczny ma raczej znaczenie w chemii roztworów wodnych / ogniwach. Tutaj bardziej chodzi o termodynamikę i to który związek w danej temperaturze ma większe ciepło tworzenia. To co otrzymasz zależy od sposobu prowadzenia reakcji. Jeżeli nie jesteś w stanie tego stopić to raczej nie uzyskasz nic poza piaskiem/drobnymi kulkami metalu. Uzyskanie temperatury to jedno, a możliwe do zastosowania "naczynia" to drugie.
Cytuj:
Parafina wrze powyżej 250 stopni C i na ciepło z nimi tez nie reaguje ale nie jestem pewien czy sie nadaje bo rozumiem, że inne substancje które tam były stosowane są po to aby zapobiec utlenianiu się otrzymanego metalu. A czy tą samom metodą da się otrzymać sód?
Każdy kto się wypowiadał zna tą metodę w teorii, więc raczej małe szanse aby działa w praktyce. Widocznie się nie da. Pytasz 3 raz, póki co każdy kto się tu wypowiada zna ją teoretycznie. Póki co nikt z bardziej "zainteresowanych" nie oparł się na materiałach źródłowych - ja zbytnio nie mam czasu na szukanie tego, a z pamięci nie będę tłumaczył nikomu co się robi "krok po kroku"
Sugerowałbym zastosować sie do tego co pisze rtecwet, bo ma rację.
3 wrz 2015, o 17:01
TheYoungChemist
Właśnie się przykładam do otrzymywania metalicznego sodu i potasu. Sód już otrzymałem przez elektrolizę stopionego NaOH. Jako że potrzebuję większej ilości i bardziej wydajnego sposobu elektrolizy to będę może już na jesieni próbował elektrolizy stopionego NaCl + CaCl2. Daj boże, o ile otrzymam wystarczającą ilość chlorku wapnia do elektrolizy
A potem - redukcja KCl za pomocą sodu.
15 wrz 2015, o 21:36
bluefire
PS.
Zamieszczam link do niedawno nakręconego filmiku z otrzymywania sodu, który jakiś czas temu obiecałem wrzucić. Może się komuś przydać
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości