Moderator: #Moderatorzy
vjwisnia napisał(a):
Witam mam pytanie mianowicie czy dało by rade wytworzyć 4-metylometkatynon (4-MMC,M-CAT,Mefedron) glownie intersuje mnie sklad tej substancji i proces tworzenia.
velSiergiej napisał(a):
Jasne, substancja składa się z tlenu, węglowodoru i azotu. Weź papier ścierny, dokładnie wkłady z ołówków - tam masz węgiel (jako grafit), jak poddasz elektrolizie benzynę wysokooktanową, stale napowietrzaną (źródło tlenu i azotu), otrzymasz czysciutki mmc (z domieszką mma i mmb) jako kryształy na ujemnej elektrodzie.
Mam nadzieję że pomogłem
compaqchemlab napisał(a):Jako iż nie wypada zasysać ustami siarkowca do szklanej pipety, odwiedziłem aptekę w celu nabycia gumowej gruszki. Po poproszeniu o "2-kę" przedstawiono mi dwie opcje: tradycyjną, najzwyklejszą oraz -w kształcie pingwinka. "Ta jest o wiele bardziej przyjazna dziecku ze względu na wygląd". -moja odpowiedź ścięła z nóg : -"na wyglądzie najmniej mi zależy, gdyż będę ją stosował do pipety do kwasów".![]()
![]()
compaqchemlab napisał(a):To samo sobie pomyślałem (o biednych dzieciach) gdy mi o tym powiedziano. Raczej sobie pani magister tak nie pomyśli, bo raczej trudno zasysać papierki pipetą. Obie się składały ze śmiechu.
compaqchemlab napisał(a):W ostateczności możesz otrzymać tak samo jak jodek amonu : amoniak + jod (może być jodyna) i woda utleniona. Trzeba tylko uważać na nadmiar zasady. Najlepiej jednak kupić.
Pierwsze co mi przychodzi do głowy :compaqchemlab napisał(a):Znajdź JEDEN niewnoszący NIC do tematu post.
compaqchemlab napisał(a):można założyć, że monomer jest bardziej reaktywny od polimeru. Jeśli więc jest jakaś reakcja, która będzie reagować z monomerem, to polimer tej reakcji nie da(o ile nie rozleci się....)
zaczynasz widzę ostro pracować na warny, a w konsekwencji na bana; skończ ze spamem, to było ostatnie ostrzeżenie pisemne - Sulik
O ile pomożesz. Zresztą na głupie pytania nie ma sensu odpowiadać. Poza tym : więcej konkretów. Same domysły nic nie znaczą. Zamiast skupiać się na odpowiedzeniu wszystkim może ogranicz sie do 1-2 poszukaj jakichś opisów patentowych, filmików itd.compaqchemlab napisał(a):ze mnie taki altruista, że aż mnie boli, jak komuś nie pomogę.
dymitr napisał(a):955 postów z czego prawie 70 usuniętych. Mnóstwo rad których duża część sprawdza się wyłącznie w teorii.compaqchemlab napisał(a):W ostateczności możesz otrzymać tak samo jak jodek amonu : amoniak + jod (może być jodyna) i woda utleniona. Trzeba tylko uważać na nadmiar zasady. Najlepiej jednak kupić.Pierwsze co mi przychodzi do głowy :compaqchemlab napisał(a):Znajdź JEDEN niewnoszący NIC do tematu post.
compaqchemlab napisał(a):można założyć, że monomer jest bardziej reaktywny od polimeru. Jeśli więc jest jakaś reakcja, która będzie reagować z monomerem, to polimer tej reakcji nie da(o ile nie rozleci się....)
zaczynasz widzę ostro pracować na warny, a w konsekwencji na bana; skończ ze spamem, to było ostatnie ostrzeżenie pisemne - SulikO ile pomożesz. Zresztą na głupie pytania nie ma sensu odpowiadać. Poza tym : więcej konkretów. Same domysły nic nie znaczą. Zamiast skupiać się na odpowiedzeniu wszystkim może ogranicz sie do 1-2 poszukaj jakichś opisów patentowych, filmików itd.compaqchemlab napisał(a):ze mnie taki altruista, że aż mnie boli, jak komuś nie pomogę.Chociaż jeżeli ktos jest leniwy to czy zasługuje na naszą odpowiedź?
Zamiast snuć przypuszczenia może poszukaj w książkach lub spróbuj w praktyce. Zresztą wiedzę miałeś... Ostatnio jednak (a jestem tu prawie codziennie) przestaje być to widoczne a posty bywają mocno irytujące.
Arabowie w X wieku wynaleźli prezerwatywę używając do tego jelita kozy.
W XV wieku europejczycy udoskonalili wynalazek wyjmując najpierw jelito z kozy.
eko osiem napisał(a):Ubawił do łez mnie ten cytat
Arabowie w X wieku wynaleźli prezerwatywę używając do tego jelita kozy.
W XV wieku europejczycy udoskonalili wynalazek wyjmując najpierw jelito z kozy.
Poprosze o wiecej takich
Co zrobił Bóg jak jego syn się ochrzcił?
Sporządził Nowy Testament
-Wiesz Zbychu ja to dałem swojemu synowi na imię Lexus.
-Ale Ty jesteś poj***ny...
-Ale przynajmniej mam Lexusa.
Chiński dylemat:
Jesteś głodny, ale kochasz swojego psa
Mąż wraca do domu i zastaje swoją żonę w łóżku z najlepszym przyjacielem.
- Wiesz co, Stefan - mówi z politowaniem…
- Ja to muszę, ale ty?!
Abram, właściciel straganu warzywniczego na bazarze, mówi do żony:
- Zapamiętaj, nie kupuj dzisiaj nic od Rabinowiczowej!
- A czemu?
- Bo pożyczyła naszą wagę...
W nadmiarze mósi być ocet![]()
a i tak (jeśli robisz na kranówce) się mniej lub bardziej zabieli
taki órok Pb++
![]()
Maqkuee napisał(a):Najprostszy sposób na stworzenie mocnego materiału z ogólnie dostępnych składników. Co potrzebne:
1.woda amoniakalna
2. chlor (np w pastylkach do basenu)
Zgodnie z reakcją:
NH3 +3Cl2 -> NCl3 + 3HCl
Następnie destylujemy kwas solny w temperaturze 50-60 stopni i zbieramy go do drugiego naczynia. Pozostaje trójchlorek azotu. Mieszamy go z np: ziemią okrzemkową. I mamy coś na miarę dynamitu.
UWAGA!
Używamy NIEWIELKICH ilości. Najlepiej formować z tej pasty małe petardy.
Matkam123
Pisze, że do produkcji TATP jest potrzebny katalizator znalazłem przepis, że potrzebny jest H2SO4 a czasami kwaśne środowisko. Ktoś mi wytłumaczy jak się dobiera katalizatory do reakcji?
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości