Czy mogłyby ktoś napisać i wytłumaczyć mi mechanizm otrzymywania benzoesanu fenylu?
7 sty 2016, o 18:34
iza_aa
Re: mechanizm benzoesanu fenylu
Zapomniałam dołączyć zdjęcia z równaniami reakcji.
Załączniki:
image1 (2).JPG [ 58.97 KiB | Przeglądane 3044 razy ]
image23 (2).JPG [ 55.76 KiB | Przeglądane 3044 razy ]
7 sty 2016, o 19:58
Kuchkro01
i wytłumaczyć mi mechanizm otrzymywania???
_________________ Ali
30 sty 2016, o 12:39
piczu14
To mechanizm substytucji elektrofilowej. W pierwszym etapie elektrofil, czyli grupa acylowa atakuje tlen z fenolanu sodu i powstaje przejściowy kompleks, który z kolei bardzo szybko się stabilizuje z utworzeniem benzoesanu fenylu i soli jako produktu ubocznego. Pierwszy etap reakcji to środowisko polarne i przebiega powoli, a sama stabilizacja kompleksu szybko, dlatego szybkość całej reakcji determinuje pierwszy etap.
Nie wiem tylko jak tworzy się tu elektrofil, ale może to sód od razu odszczepia chlor i wtedy jest bez kompleksu przejściowego?
Załączniki:
img_20160130104005_IMG_20160130_153117_zmniejszamy_pl.jpg [ 53.76 KiB | Przeglądane 2934 razy ]
30 sty 2016, o 16:41
Fosfor
Przedstawiony tu mechanizm to kompletna bzdura.
1.Najpierw ładnie narysowałeś PhONa jako związek jonowy. Potem w tym kosmicznym etapie pośrednim w jakiś sposób kowalencyjnie uwspólniają elektrony, jak mniemam te "ekstra" od węgla. Właśnie. Pomijając fakt, że tlen z oktetem przygarnia pe od węgla, to nawet jeśli by to się stało, to z tego co pamiętam -2 + 1 nie równa się +1 (z tego co mi wiadomo przynajmniej)
2. Ruch elektronów. Widać, że nie rozumiesz idei strzałek którymi się posługujesz. Tlen sobie przyjął te elektrony, czy w końcu nie?
3. Najbardziej absurdalny jest wspomniany wcześniej węgiel, szastajacy na lewo i prawo elektronami. Ten ładunek cząstkowy dodatni to tak dla picu rozumiem sobie narysowałeś. 10 elektronów tam ma, że daje je tlenowi, do tego ujemnie naładowanemu?
Szanuję ideę samodzielnego rozpracowywania mechanizmów, bo tak się uczy najlepiej, ale to są błędy których nie powinien popełnić gimnazjalista po wyjaśnieniu mu konwencji. Poprawny mechanizm w zdjęciu.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 10 gości