Autor |
Wiadomość |
MałyFanatyk
|
Niewielkie środki wybuchowe.
Hejka. Potrzebuję pomocy w kilku rzeczach dotyczących pomniejszej pirotechniki. 1. Jak dokładnie wykonać proch fotobłyskowy? Ten który mi się udało zrobić nie wyszedł ( może był za mało sporszkowany?). 2. Jaka jest reakcja spalania (wybuchu) fotobłysku? KMnO4 + Mg + S -> ? 3. Czy mogę bezpiecznie zmielić węgiel do prochu czarnego w ręcznym młynku do kawy? Dzięki z góry za wszystkie odpowiedzi! Przepraszam jeżeli złamałem gdzieś regulamin. Peace!
|
11 maja 2018, o 22:31 |
|
|
DaKo
|
Re: Niewielkie środki wybuchowe.
1. Podaj skład i przepis to zobaczmy co poszło nie tak. 2. Nie pamiętam ale poszukam. Jak rozumiem chcesz cały wzór czy tylko produkty spalania ? 3. Możesz mielić bez problemu ale potem i tak musisz przesiać przez jakieś sito (lub pończochę Uważaj jak będziesz mielił saletrę jeżeli wcześniej w tym młynku mieliłeś węgiel i siarkę.
_________________ Doceniasz naszą pracę ?
|
14 maja 2018, o 08:58 |
|
|
MałyFanatyk
|
To było nadmanganian/siarka/aluminium. Wszystko zmieszane, bez żadnych sztuczek. Tylko produkty spalania.
|
14 maja 2018, o 16:11 |
|
|
Sulik
@MODERATOR
Dołączył(a): 11 cze 2006, o 21:37 Posty: 2574 Lokalizacja: Krakow
|
Opisz dokładnie jak została wykonana mieszanka (krok po kroku od przygotowania odczynników do zapłonu). Pamiętaj o podaniu mas poszczególnych odczynników.
_________________ "Jak zobaczysz błysk nuklearny kucnij i zasłoń się."
|
15 maja 2018, o 00:43 |
|
|
MałyFanatyk
|
Nic specjalnego. 50% KMnO4, 25% siarka i 25% aluminium. Wszystko połączyłem i próbowałem odpalić 0.5 grama od zapalniczki. Aluminium było dosyć sproszkowane, siarka Mielona a nadmanganian w krzysztalkach.
|
17 maja 2018, o 09:44 |
|
|
Sulik
@MODERATOR
Dołączył(a): 11 cze 2006, o 21:37 Posty: 2574 Lokalizacja: Krakow
|
I dalej nie napisałeś czy te proporcje są odważane na wadze, czy może objętościowo (skąd te proporcje?) Ale i tak pewnie problemem jest nadmanganian w kryształkach. Nie odpalaj nic od zapalniczki, już lepiej kup sobie długie patyczki do szaszłyków i zapaloną końcówką odpalaj aby być odpowiednio daleko, ewentualnie przymocowaną na końcu rozgrzaną do czerwoności igłą.
_________________ "Jak zobaczysz błysk nuklearny kucnij i zasłoń się."
|
17 maja 2018, o 11:27 |
|
|
MałyFanatyk
|
Ups, sorka. Były to proporcje wagowe. Brałem ze strony http://vandroll.info/pirotechnika/mieszaniny01Dzięki za rady!
|
17 maja 2018, o 20:42 |
|
|
JakaRR
|
Najważniejsze są proporcje, możliwe ze tutaj popełniłeś błąd. Przy operowaniu małymi ilościami, mając słabą ( niedokładną ) wagę tym bardziej łatwo popełnić błąd. Ja używam 2/1/1 KMnO4/Al/S i pyka ładnie, jednak nie testowałem innych składów. Drugim najważniejszym czynnikiem jest rozdrobnienie i wymieszanie - czym mniejsze ziarenka tym lepiej się mieszają i są bardziej równomiernie rozłożone, więc łatwiej je podpalić, spalają się też szybciej. Jeśli chcesz odpalać FB od zapalniczki, to radzę kupić taką z "lufą" co by to łapek nie poparzyło. Pamiętaj aby nie odpalać od zapalniczki większych ilości FB od 2g ( mówię tu o zapalniczce z lufą ). Zwykłą zapalniczką nie radziłbym odpalać więcej niż 0,25g ( uwierz może nieźle poparzyć ).
|
21 maja 2018, o 12:58 |
|
|
Alfons2017
|
Proporcje mogą być różne, np. KMnO4 / s / Al jak 3:1:2 lub 2:1:1. Wszystko objętościowo. Uwaga1. Wszystko musi być zmielone na pył - oczywiście oddzielnie! Stosuj tylko aluminium w postaci pyłu - tzw. srebrzanki. Uwaga2. Ta mieszanina ma właściwości wybuchowe! Jeśli będzie odpalona lontem w pojemniku zamknietym (nie koniecznie szczelnym) np. na wzór silnika rakietowego, to wybucha bardzo głośno i ze stosunkowo dużą siłą. Zachowaj ostrożność!!! Mieszanina zapalona w przestrzeni otwartej spala się błyskawicznie. Jeśli aluminium będzie w postaci proszku a nie pyłu, czyli gdy będzie grubsze, też się zapali, ale trudniej i efekt będzie inny. Pali sie wtedy kilka sekund i daje oślepiające światło.
|
22 lip 2018, o 20:22 |
|
|
indeks w Kieszeni
|
Wszelką pomoc merytoryczną do Olimpiady Chemicznej, ale i nie tylko oferujemy na https://indekswkieszeni.pl/
|
28 lip 2018, o 14:04 |
|
|
DaKo
|
Drogi indeks w Kieszeni jeżeli chcesz reklamować swoją reklamę to proszę o stosowane miejsce lub kontakt z administracją. Pisz merytorycznie na pytanie a nie wklejaj reklamę strony.
_________________ Doceniasz naszą pracę ?
|
2 sie 2018, o 21:41 |
|
|