Witam,
może na starcie zaznaczę, że jestem laikiem z chemii, a swoje zainteresowania wiążę z innymi sferami naukowymi, więc proszę o wyrozumiałość

. Problem wygląda następująco szukam reakcji egzotermicznej, którą można "odnowić/zregenerować
za pomocą ciepła", przykładowo funkcję spełniałby bezwodny octan sodu, tzn. "uruchamiamy" reakcję, wydobywamy ciepło, następnie regenerujemy octan i możemy użyć go ponownie za jakiś czas, problemem jest tu dla mnie ilość otrzymanego ciepła, która jest dość mała.
Znalazłem reakcję dysocjacji wodorotlenku sodu w wodzie, reakcja wytwarza pokaźne ilości ciepła w zależności od ilości wodorotlenku, mam tylko jedno pytanko, czy po wszystkim, tzn. po reakcji i ostudzeniu zawartości mieszaniny jest sposób odzyskania wodorotlenku, przykładowo odparowując wodę? (Tak jak wspominałem nie mam o tym zbytnio pojęcia

) Jeżeli znają Państwo lepszy sposób na taką odwracalną reakcje generującą znaczne ilości ciepła to chętnie posłucham, lub przeczytam jeżeli mnie Państwo nakierują.
Pozdrawiam serdecznie.