Dołączył(a): 10 gru 2003, o 00:09 Posty: 735 Lokalizacja: Warszawa
Chemia organiczna
Poniewaz jestem z wykrztalcenia organikiem to do mnie mozecie kierowac wszytskie pytania w zwiazku z ta dzialka chemii. Postaram sie na wszytskie odpowiadac (w miare mojej wiedzy). Postaram sie jak najszybciej odpowiadac o ile czas mi pozwoli :]PozdrawiamTchemik
Ostatnio edytowano 19 cze 2004, o 20:43 przez Tchemik, łącznie edytowano 1 raz
22 gru 2003, o 01:25
T+
: Chemia organiczna
WITAMmam małe pytanie, nie wiem czy będzie tu pasować, ale nie wiedziałem gdzie je umieścić, interesuje mnie synteza(oczywiście w miare możliwości z prostych odzczynników, jeżeli to możliwe?) INDOLU, niestety nigdzie, nie mogłem jej znaleźć (naprawdę szukałem, niemówię tego bo mi się szukać nie chce, tak jak niektórzy )DZIĘKI pozdr.(jak będziesz miał czas i chęci to [email protected])
14 sty 2004, o 20:12
Tchemik
@ADMINISTRATOR
: Chemia organiczna
Obiecuje ze poszukam. Nie iwem czy cos znajde ale sie postaram PozdrawkaTchemik
Ostatnio edytowano 19 cze 2004, o 20:42 przez Tchemik, łącznie edytowano 1 raz
14 sty 2004, o 23:00
leszek_zalewski
Interesują mnie BIOPALIWA a dokładnie to estry metylowe i etylowe oleju rzepakowego i innych kw. tłuszczowych .Jak Masz kąkretne informacje to tu lub na [email protected]
22 lut 2004, o 08:40
Tchemik
@ADMINISTRATOR
Rozejrze sie. Problem z tym ze te wszystkie nowe technologie sa patentowane i czasem ciezko wyciagnac jakies informacje... No ale zobacze co da sie zrobic.PozdrawkaTchemik
Ostatnio edytowano 19 cze 2004, o 20:43 przez Tchemik, łącznie edytowano 1 raz
22 lut 2004, o 12:40
=MaLuTkI=
@ADMINISTRATOR
Nie na maila tylko na forum każdy chce poczytać
22 lut 2004, o 18:27
leszek_zalewski
Chemia organiczna
Z moich ustaleń wynika: BIODISEI - estry metylowe lub etylowe oleju rzepakowego otrz. z 350kg - olej rzepakowy, 7kg - KOH, 60 dm 3 16o kg Alkoholu metylowego lub etylowego (są podane dwie różne ilości, nadmiar alkoholu może wystąpić) temp. -65 lub 95 o C, czas - 1,5h.KOH + alkohol mieszać razem póżniej dodać olej, mieszanie, chłodnica zwrotna,po 1,5h oddestylować alkohol, pozostałość rozwarstwi się biodisel - gliceryna + woda + mydło. Biodisel oczywiście górna warstwa. Ps. Nie robiłem, chcę zrobić jak najszybciej.
3 mar 2004, o 19:39
leszek_zalewski
chemia org.
Coś nie tak . Jako kat. używałem KOH i H 2 SO 4. Z KOH powstało mydło i gliceryna oraz olej bez zapachu estru koloru żółtego. Z kw. siarkowym powstała mieszanina , która b. długo rozwarstwia się (po płukaniu ) właściwe to w oleju są jasno-żółte kryształy (jest lekki zapach estru).
30 mar 2004, o 11:27
Barni
1828 Otrzymanie mocznika z cyjanianu amonu przez F. Wöhlera. , Czy tę datę uważa się jako początek chemi organicznej! CZy to było tylko zaprzeczenie tego że chemia organiczna to nie tylko to co wytworzy natura!!!!?????
3 sie 2004, o 13:47
Toma.Szek
Dołączył(a): 5 lut 2007, o 13:32 Posty: 21 Lokalizacja: Jelenia Góra
wracając do biopaliw
mnie ostatnio tez zafascynowała produkcja z tak prostych, dostępnych odczynników a sama synteza jest banalna...
problem w tym jak one powstają po co dodaje sie alkoholu??
chodzi o reakcje jakie zachodzą...
Tam zachodzi reakcja transestryfikacji. Do tego potrzebny właśnie jest metanol.
22 sty 2008, o 18:53
adam31415
Estry gliceryny są zbyt gęste i prawdopodobnie nie mają gorsze właściwości przy spalaniu dlatego stosuje się estry etanolu lub metanolu.
Gdzieś mam schemat aparatury do produkcji biopaliwa i parametry procesu. Jak jeszcze ktoś potrzebuje to mogę poszukać.
22 sty 2008, o 20:55
Sulik
@MODERATOR
Dołączył(a): 11 cze 2006, o 21:37 Posty: 2574 Lokalizacja: Krakow
Toma.Szek napisał(a):
wracając do biopaliw mnie ostatnio tez zafascynowała produkcja z tak prostych, dostępnych odczynników a sama synteza jest banalna... problem w tym jak one powstają po co dodaje sie alkoholu?? chodzi o reakcje jakie zachodzą...
jedna uwaga co do tamtego tematu a dokladniej katalizatora w postaci lugu potasowego
trzeba pamietac o takim banale, ze jesli wodorotlenek potasu rozpuscisz w wodzie to sie dobrze zagrzeje i trzeba odczekachd obra chwile na jego ostudzenie - bo pozniej jak wlejesz to do metanolu/ lub metanol do tego - to w ulamku sekundy pozbedziesz sie metanolu - odparuje, przy okazji robiac troche zamieszania [ ale chyba w przepisie nie ma tam nic na temat rozpuszczania w wodzie wodorotlenku ] w postaci slupa cieczy+gazu
[ ja ostatnio o tym nie pomyslalem, ale na szczescie mialem dobrze zabezpieczona przestrzen i siebie - i uzylem malej ilosci wodorotlenku na raz ]
_________________ "Jak zobaczysz błysk nuklearny kucnij i zasłoń się."
22 sty 2008, o 22:32
patryk_ja
Witam,
widze ze ktos o indol pytał a aktualnie dużo o nim czytam ostatnimi czasy. Dużo informacji znajdziesz an stronach http://www.organic-chemistry.org/synthe ... doles.shtm a tak to poszukaj syntez: Leimgruber-Batcho, Fisher'a, Madelung, Reissert, Bartoli, Bischler-Möhlau, Fukuyama, Gassman, Hemetsberger, Larock, Nenitzescu. Zainteresuj sie przede wszystkim syntezami czterech pierwszych panów
Dokładne opisy znajdziesz chociazby na Wikipedii...
PS. Zagraniczna Wiki tez duzo wie...
23 sty 2008, o 14:47
DMchemik
Dołączył(a): 21 cze 2005, o 17:00 Posty: 1595 Lokalizacja: Skoczów
Sulik napisał(a):
jedna uwaga co do tamtego tematu a dokladniej katalizatora w postaci lugu potasowego trzeba pamietac o takim banale, ze jesli wodorotlenek potasu rozpuscisz w wodzie to sie dobrze zagrzeje i trzeba odczekachd obra chwile na jego ostudzenie - bo pozniej jak wlejesz to do metanolu/ lub metanol do tego - to w ulamku sekundy pozbedziesz sie metanolu - odparuje, przy okazji robiac troche zamieszania [ ale chyba w przepisie nie ma tam nic na temat rozpuszczania w wodzie wodorotlenku ] w postaci slupa cieczy+gazu
[ ja ostatnio o tym nie pomyslalem, ale na szczescie mialem dobrze zabezpieczona przestrzen i siebie - i uzylem malej ilosci wodorotlenku na raz ]
dlatego też lepiej transestryfikację prowadzić za pomocą kwasów, nie powstają przy tej okazji mydła, rozpuszczać NaOH w wodzie to też kiepski pomysł, bo zrobimy hydrolizę.
_________________ Sprzedam wodorotlenek sulfurylu SO2(OH)2, również w postaci r-rów o żądanym stężeniu. Cena do negocjacji.
weź udział:
23 sty 2008, o 15:33
Sulik
@MODERATOR
Dołączył(a): 11 cze 2006, o 21:37 Posty: 2574 Lokalizacja: Krakow
DMchemik napisał(a):
Sulik napisał(a):
jedna uwaga co do tamtego tematu a dokladniej katalizatora w postaci lugu potasowego trzeba pamietac o takim banale, ze jesli wodorotlenek potasu rozpuscisz w wodzie to sie dobrze zagrzeje i trzeba odczekachd obra chwile na jego ostudzenie - bo pozniej jak wlejesz to do metanolu/ lub metanol do tego - to w ulamku sekundy pozbedziesz sie metanolu - odparuje, przy okazji robiac troche zamieszania [ ale chyba w przepisie nie ma tam nic na temat rozpuszczania w wodzie wodorotlenku ] w postaci slupa cieczy+gazu
dlatego też lepiej transestryfikację prowadzić za pomocą kwasów, nie powstają przy tej okazji mydła, rozpuszczać NaOH w wodzie to też kiepski pomysł, bo zrobimy hydrolizę.
Masz racje
ale... ja nie robilem biopaliw, tylko regenerowalem kolumne adsorbcyjna do produkcji wody demi - a ze przy okazji pomyslalem, ze takie info bezpieczenstwowe moze sie przydac to dozucilem
_________________ "Jak zobaczysz błysk nuklearny kucnij i zasłoń się."
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 26 gości