Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
jak otworzyć korek 
Autor Wiadomość
Post jak otworzyć korek
witam

znalazłem stara buteleczkę ze szlifowanym korkiem - wewnątrz jest "wskaznik ph gleby" tak jest napisane na etykiecie
chcę odzyskać buteklę ale korek za nic nie daje sie zdjąć - próbowałem juz odmaczać w wodzie ale bez efektu

znacie jakiś sposób na takie problemy ?

pozdrowionka Emil

6 gru 2005, o 15:44
@MODERATOR

Jak mi sie niechcial otworzyc to troche go podgrzalem nad palnikiem i odszedl leciutko. Tylko jak juiz otworzysz to uwazaj zeby zawartosc nie wychlapnela ci na twarz :twisted: .

6 gru 2005, o 15:53
weź go w statyw który ma gumowe obramówki zeby szkła nie zarysowac albo zeby nie pekło podgrzej i wyciagnij

6 gru 2005, o 16:02

ja radzę próbowac otworzyc kręcąc na boki. jeżeli i ten sposób nie przynosi Ci rezultatów, to można troszkę postukac, ale dośc delikatnie ofkors, i wtedy spróbowac. a następnym razem, to Kolego, smaruj szlify(są specjalne silikony, a jak nie masz, to chociaż zwykła wazelina-poważnie). i nie przejmuj się, mi też się kiedyś zapiekł szlif, w trochę droższej rzeczy-na złączeniu chłodnic zwrotnej i destylacyjnej spiralnej podwójnej długości(ale techniczki miały ubaw). uszy do góry, w razie czego, to można jeszcze "lepic" szkło laboratoryjne u techników(są np przy wydziałach chemii i nie tylko). pozdrawiam i życzę rozkleszczenia szlifów 8)

Ostatnio edytowano 7 gru 2005, o 08:59 przez waski98, łącznie edytowano 1 raz

7 gru 2005, o 00:06

Ja robiłem tak, że naniosłem niewielką ilość ciekłej wazeliny w okolice szlifu i podgrzałem. Odrazu puściło.

7 gru 2005, o 01:21

można na szlif nalać trochę gliceryny i zostawić, niech wsiąka w zapiekły szlif, można też ogrzać palnikiem jak pisze Elmo, albo wstawić to go gorącej wody, jest też taka fajna łapka do wyciągania korków :)

Obrazek
weź udział:

7 gru 2005, o 10:23
Gdzies na vortalu było otwierani butelek[może mi się zdawało] a juz wiem to chyba było w "moje laboratorium cz 2" S.Sękowskiego.

7 gru 2005, o 14:56
Gdzies na vortalu było otwierani butelek[może mi się zdawało] a juz wiem to chyba było w "moje laboratorium cz 2" S.Sękowskiego.

W Sękowskim jest ;):
Szyjkę butelki ogrzewasz w koło dużym świecącym płomieniem gazowym, następnie obstukujesz kawałkiem drewna ;).
LUB:
jeżeli masz ciało o pH zasadowym to: wstawiasz butelkę korkiem na dół do naczynia z 3% r-r HCl, na 24-36h; :)
jeżeli masz ciało o pH kwaśnym to: wstawiasz butelkę korkiem na dól do nazynia z 3% r-r NH3(aq) :)
butelki z innymi zawartościami możesz wstawić do naczynia z benzenem, acetonem, denaturatem, czy benzyną. :)
Ale trzeba czekać około 24h i potem próbujesz go obrócić, jeśli nie idzie, to obstukujesz go drewnem ;)

7 gru 2005, o 19:43
dzięki za wszystkie odpowiedzi - na weekendzie bedę próbował :)

8 gru 2005, o 12:33
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 9 ]