Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
jak otrzymac benzoesan sodu 
Autor Wiadomość
Post jak otrzymac benzoesan sodu
mam kwas benzoesowy i NaOH ale nie wiem jak otrzymac z tego sol...kwas nie rozpuszcza sie ani troche w H2O ,robowalem tez w wodnym roztworze NaOH stezonym bardzo ale nie szlo,reakcja nie chciala zajsc nawet przy gotowaniu....Na powiniec zamienic sie z grupa OH w kwasie...ale dlaczego niechce ytego zrobic czyzby wiazanie bylo zbyt trwale??

21 lut 2006, o 11:23
@GROŹNY WOŹNY

21 lut 2006, o 20:45
Post odp.
A najpierw sprawdz sobie dane rozpuszczalności danych subst.
z zaznaczeniem rubryki H2O
pozdro.
eko.

22 lut 2006, o 01:02
@GROŹNY WOŹNY

22 lut 2006, o 01:31

Post Re: jak otrzymac benzoesan sodu
piotras napisał(a):
probowalem tez w wodnym roztworze NaOH stezonym bardzo ale nie szlo,reakcja nie chciala zajsc nawet przy gotowaniu....

A po czym poznałeś, że reakcja nie zaszła?
Jeśli wziąłeś za dużo kwasu benzoesowego (więcej niż 3-krotny nadmiar wagowy w stosunku do NaOH) to część miała prawo pozostać nierozpuszczona.

22 lut 2006, o 10:30

a czy zawartość podgrzała się????????? na przyszłość nie próbój zobojętniać stosując stężone r-ry ...

Obrazek
weź udział:

22 lut 2006, o 19:35
wiem o tym ze sa inne rozpuszczalniki ale nie byloby dla mnie to ekonomiczne,a jesli chodzi o to czy reakcja nie zaszla to mowie ze na 50 ml stez NaOH gotujacego sie dodalem kilka krysztalkow kwasu i nie rozpuscily sie:/

23 lut 2006, o 21:22
Zawsze można stopić... I tak chyba będzie najprościej. Kwas benzoesowy topi się przy 123*C.

2 mar 2006, o 00:03

Przepraszam najmocniej za wykopaliska.... Ale tak ku przestrodze, bo wiem, że istnieją różni DZIWNI ludzie i zaraz próbują co tylko wyczytają....

"rozpuść go w chloroformie"
Oby to był tylko żart :)
Bo odnośnie NaOH... "Niebezpieczeństwo eksplozji w połączeniu z akrylonitrylem, chloroformem, cyjankami, mocznikiem, nitrobenzenem, tiosiarczanem sodowym, itp."
Dla niekumatych- chloroformu i NaOH NIE mieszamy ze sobą, jeśli wam ręce i oczy miłe.[/quote]

21 gru 2008, o 22:41
A mógłbyś wytłumaczyć dlaczego następuje eksplozja w wyniku kontaktu z wymienionymi substancjami? W karcie charakterystyki NaOH (na stronie POCh) nie znalazłem takiej informacji. Akrylonitryl i bez tego jest dosyć wybuchowy i niebezpieczny, a np. cyjanek sodu otrzymuje się poprzez reakcję HCN z NaOH - tak mówi wikipedia, a w tym przypadku nawet podano jakieś konkretne źródło.

29 gru 2008, o 22:58
@GROŹNY WOŹNY

Prozaiczne acz nurtujące mnie pytanie bo może ja czegoś nie łapię mianowicie czy autor postu który rozpoczął dyskusje miał problem z rozpuszczeniem NaOH czy może kwasu benzoesowego :?:

Po drugie to radzę czyta dokładnie karty katalogowe i nie zachowywac się jak jechowe (bez obrazy dla nikogo ale schemat działania ten sam) i cytowac wyrwane z kontekstu zdania, bo ja wół stoi: metale lekkie ( w wyniku reakcji powstaje wodór co grozi wybuchem) (...) nie dotyczy to chloroformu.

Więcej! Jest nawet specyficzna reakcja izonitrylowa Hoffmanna polegająca na wytworzeniu dichlorokarbenu w myśl reakcji CHCl3 + NaOH --> |CCl2- (+NaCl + H2O) i poźniejsze wykrycie aminy pierwszorzędowej za jego pomocą :idea:

Po trzecie ( z przymrużeniem oka ;) ) dziurki w całym to sobie szuka można w starych nie cerowanych skarpetkach, a najlepiej będzie jak troszku uzupełnisz wiedzę nim zaczniesz poprawiac innych - co nie znaczy że jesteśmy nieomylni, my równierz popełniamy błędy ;)
Pozdrawiam
Szymon

31 gru 2008, o 01:10
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11 ]