Czemu gdy do szkła wodnego wlałem denaturat to na górze butelki ze szkłem wodnym było go trochę stwardniałego, a gdy przebiłem drucikiem to szklo wodne to (ech...to szkło wodne) zrzadziało (stało się rzadkie). Czemu tak się stało? Proszę nie używać tych skomplikowanych nazw związków chemicznych.
28 mar 2006, o 13:51
black_coder
***
Dołączył(a): 2 lut 2006, o 21:53 Posty: 179
wg mnie: szkło wodne (sodu krzemian) nie rozpuszcza się w denaturacie (etanolu) i dlatego się wytrąca.
28 mar 2006, o 20:14
Anonymous
ja sie zastanawiem nad tym czy czasem denaturat nie wessał wody...
bo jak kiedys podgrzewałem szkło wodne (woda parowała i tak samo jak schnie) to sie robiło gęściejsze no i u góry twardniało... może po prostu denaturat jest na tyle higoskopijny że pozbawia szkło wodne wody...
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości
Nie możesz rozpoczynać nowych wątków Nie możesz odpowiadać w wątkach Nie możesz edytować swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz dodawać załączników