Witam! Nie mogę dać sobie rady w zrozumieniu w hybrydyzacji kształtu zhybrydyzowanych orbitali np. mam atom węgla o konfiguracji 1s2 2s2 2p2 no dobrze więc w tym momencie atom węgla ma dwa niesparowane elektrony czyli może przyjąć 2 elektrony czyli inaczej mówiąc jego wartościowość wynosi II. Ale przecież wiemy że w chemii organicznej wartościowość węgla zawsze wynosi IV więc coś się musi zmienić. Więc zmienia mi się tak że z orbitalu 2s ,,przechodzi" (otrzymuje promocje) jeden elektron i znajduje się w orbitalu 2pz. W tej chwili pozostają cztery niesparowane elektrony i do tego miejsca rozumiem. Powstają zhybrydyzowany orbital sp3 (bo powstał z jednego orbitalu s i trzech orbitali p). No i teraz mam problem bo powstały orbital powinien powstać z orbitalu s czyli kszatłtu kolistego i trzech orbitali o kształcie ósemek . I według tego powstaje orbital opisany w książce który ma kształt czworościanu foremnego. A moje pytanie brzmi: W jaki sposób powstał kształ takiego orbitalu? czy trzeba każdy rodzaj zhybrydyzowanego orbitalu uczyć się na pamięć?? W jaki spsób przewidzieć kształt takiego zhybrydyzowanego orbitalu. Według mnie no to skoro taki orbital powstaje w wyniku nałożenia się na siebie jednego orbitalu s i trzech orbitali p( czyli px, py, pz) to kula (orbial s) jest na środku przez nią przechodzą trzy osie układu współrzędnych x, (pozioma) y (pionowa) i z (ukośna) i na tych liniach znajdują się trzy orbtiale px, py, pz. Jak można wywnioskować że powstaje orbital o kształcie czworościanu foremnego???? Proszę o wytłumaczenie krok po kroku. Z góry dzięki.
6 maja 2006, o 18:55
Anonymous
Ksztalt orbitali shybrydyzowanych dla atomow o hybrydyzacji sp3 nie wyglada wcale jak czworoscian foremny, tylko jak przestrzenna 8 z jednym brzuszkiem duzym i dlugim, a drugim malym i bardziej okraglym.
Ksztaltu orbitali nie da sie wywnioskowac bez uzycia skomplikowanych metod kwantowomechanicznych, wiec pozostaje tylko je zapamietac. Na szczescie jedyne co trzeba znac, to ksztalt orbitali dla atomow o hybrydyzacji sp3.
Dodatkowo zwroc uwage, ze z 3 orbitali p i jednego s, powstaja CZTERY orbitali shybrydyzowane (a nie jeden).
6 maja 2006, o 19:31
nietsnie1945
Tu jest co nie co o hybrydyzacji, może się przyda:
No one sie po prostu nakładaja...a orbital s wszystko trzyma w kupie...
6 maja 2006, o 19:57
blizzard
@MODERATOR
Dołączył(a): 17 sty 2006, o 00:29 Posty: 703 Lokalizacja: behind enemy line
trzeba też wiedzieć że orbitale shybrydyzowane są jednakowe i równocenne. NIe zapisuje się ich w postaci kwadrata tylko kółka. Ale to Ci się raczej nie przyda. W każdym bądź razie, jeżeli zachodzi zjawisko promocji (tak jest w atomie węgla) to wszystkie orbitale wyglądają wtedy identycznie (dlatego zaznacza się je w kółeczku). Nieważne jest że jeden e pochodzi z orbitalu s a trzy pozostałe e pochodzą z orbitalu p.
Btw. Jeżeli masz problemy też problemy ze zidentyfikowaniem typu hybrydyzacji to poszukaj sobie w necie czegoś o metodzie VSEPR. Jest bardzo pomocna przy określaniu typu orbitali.
6 maja 2006, o 21:20
ethernity
@MODERATOR
Dodam tylko, że powstają 4 orbitale zhybrydyzowane, które odpychają się od siebie, a ułożenie ich w kształcie tetraedru zapewnia im maxymalne oddalenie.
7 maja 2006, o 14:36
Radzio
Warto tylko zwrócić uwagę, że te hybrydyzacje podane w tym drugim linku powyżej są niektóre zupełnie bezsensowne. Dla pierwiastków bloku s i p nie ma praktycznie prawa być udziału orbitali d, zatem hybrydyzaje typu dsp3 czy d3sp3 są zupełnie bezsensowe.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 12 gości