Chociaż z pewnoscia skończy sie to tak, ze polacy cos opracuja i wymyslą, a zyski z tego będzie mieć kto inny. (standardowo)
Pozdrawiam
16 lip 2006, o 11:35
blizzard
@MODERATOR
Dołączył(a): 17 sty 2006, o 00:29 Posty: 703 Lokalizacja: behind enemy line
chyba ktoś o tym już wspominał na tym forum, a pomysł jak najbardziej przedni, ale czy warto?? za 10-20 lat powinna być już produkowana energia z wody, ale o tym też było
16 lip 2006, o 13:21
NVX
PROFESJONAŁ
Dołączył(a): 27 lip 2004, o 22:00 Posty: 755 Lokalizacja: From beyond
Jest to jak najbardziej możliwe - pytanie tylko czy ma uzasadnienie ekonomiczne.
Prace tego typu były już prowadzone w Niemczech. Stosowano wysokotemperaturowy reaktor chłodzony helem. Hel z obiegu pierwotnego ogrzewa do temp. ok. 900°C hel w obiegu wtórnym. Ciepło helu z obiegu wtórnego jest wykorzystywane do ogrzewania reaktora zgazowania węgla.
Nie ma także potrzeby używania tlenu w procesie zgazowania (eliminacja kosztów związanych z utrzymaniem ruchu instalacji do rozfrakcjonowania powietrza), gdyż czynnikiem zgazowującym jest para wytwarzana w kotle ogrzewanym helem opuszczającym reaktor zgazowania.
_________________ Podczas stosunku do rzeczywistości mam problemy z erekcją
16 lip 2006, o 16:26
sativ
Zasłużony dla forum
Jak dla mnie bardzo ciekawy temat- w końcu moze uda sie wyeliminować zagrozenia zwiazane ze zbyt dużą ilością CO2 przerabiajac go... na paliwo?Co prawde można marzyć o tym najwczesniej za 30-50 lat, ale .... Z tego co pamietam w niemczech prowadzono także synteze Fischera-Tropscha kataliktycznie z CO i wodoru produkowano syntetyczne paliwo- kogazyne. Niestety nie jest to zbyt opłacalne względem aktualnych (prawie) cen ropy... Synteza Fischera-Tropscha dostarcza mieszaninę węglowodorów parafinowych oraz olefin a także alkohole, aldehydy, ketony, wszystko zalezne od warunków i kataalizatora. Jako ciekawostke nalezy dodac ze polska kompania węglowa przymierzała sie do zainstalowania aparatury "przerabiającej" wegiel na beznyne, po doliczeniu akcyz i dupereli 1l beznyny z węgla miałby kosztować około 3 złotych... (ale aparatura pare mld zł....)Niestety standardowo nie ma pieniędzy na taka inwestycje.... trzeba mieć nadzieje ze teraz sie uda
Pozdrawiam
16 lip 2006, o 17:22
NVX
PROFESJONAŁ
Dołączył(a): 27 lip 2004, o 22:00 Posty: 755 Lokalizacja: From beyond
sativ napisał(a):
Z tego co pamietam w niemczech prowadzono także synteze Fischera-Tropscha kataliktycznie z CO i wodoru produkowano syntetyczne paliwo- kogazyne. Niestety nie jest to zbyt opłacalne względem aktualnych (prawie) cen ropy...
Pozdrawiam
Zgadza się i dalej produkuje się benzynę i olej napędowy klasyczną oraz zmodyfikowaną metodą Fishera-Tropsha w RPA (procesy w fazie fluidalnej-Synthol i Sasol Advanced Synthol - ten drugi pozwala na otrzymywanie dużych ilości olefin). Jest to opłacalne kiedy posiada się złoża taniego węgla (eksploatacja odkrywkowa).
_________________ Podczas stosunku do rzeczywistości mam problemy z erekcją
18 lip 2006, o 20:56
sativ
Zasłużony dla forum
Taak, na tej syntetyczniej benzynie w RPA jeździ większosć pojazdów Ciekawa dyskusja rozwineła sie o tym na liscie ChemFana- warto przejzeć( jak ktos oczywiscie ma dostęp)
Pozdrawiam
18 lip 2006, o 23:42
blizzard
@MODERATOR
Dołączył(a): 17 sty 2006, o 00:29 Posty: 703 Lokalizacja: behind enemy line
Trzeba tylko brać pod uwagę jeden aspekt. Wielkie spółki paliwowe i w ogóle cały ten rynek będzie się bronił "ręcami" i nogami przed wdrożeniem super taniego paliwa bo wtedy ich zyski by spadły niepomiernie. A trzeba powiedzieć że to dużo ludzi tam siedzie i niejeden taki szejk ma różne wpływy...
zresztą węgla kamiennego starczy nam na troche dłużej od ropy, a ropy na długo nie wystarczy (mysle że góra 100lat) i jak jeszcze będą robić paliwo z węgla to w trymiga sie skończy. trzeba mysleć przyszłościowo i kłaść wg mnie jak największe środki by ITER działał jak trzeba już za 15-20 lat...
19 lip 2006, o 00:01
Anonymous
Racja trzeba szukac energi z źródeł typu ITER, reaktory na prędkie neutronu itp... tylko ta kasa....
Benzyna może tańsza, tylko ta technologia..... Było by to piekne połaczenie ekologi i energii
Osobiście myślę że to jeszzce długo nie dokdzie do skutku - bedzie podpobnie jak z biopaliwami... niby takie rewelacyjne niby to tamto - ale tańsze i koniec - jakoś nie widze ich łatwo dostępnych na rynku....
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 29 gości