Dołączył(a): 21 cze 2005, o 17:00 Posty: 1595 Lokalizacja: Skoczów
nie wiemy przede wszystkim ile jest czystej soli w twoim tym czymś, ale jeśli chodzi o krystalizację, to może lepiej z alkoholu niż z wody
_________________ Sprzedam wodorotlenek sulfurylu SO2(OH)2, również w postaci r-rów o żądanym stężeniu. Cena do negocjacji.
weź udział:
4 wrz 2006, o 17:47
Oxygenium
Dołączył(a): 29 maja 2005, o 11:09 Posty: 623 Lokalizacja: Poznań
najprościej byłoby krystalizowac z etanolu, a potem dobrze wysuszyć, przesypac do szczelnego naczynia z ciemnego szkła, albo zużyć zaraz po krystalizacji
5 wrz 2006, o 17:06
NVX
PROFESJONAŁ
Dołączył(a): 27 lip 2004, o 22:00 Posty: 755 Lokalizacja: From beyond
DMchemik napisał(a):
do r-ru chlorowodorku hydroksylaminy w t-butanolu dodać r-r NaOH w tym samym alkoholu, strąca sie hydroksylamina, na sucho w wyższych temperaturach lubi wybuchać.....
Jeśli już to mieszanina chlorku sodu z hydroksyloaminą (o ile nie sam NaCl)
_________________ Podczas stosunku do rzeczywistości mam problemy z erekcją
5 wrz 2006, o 20:55
sativ
Zasłużony dla forum
Z moich obserwacji nad tym cholerstwem wynika że do firmowego produktu jest prawdopodobnie dodawany zw. zapobiegajacy rozkładowi (jak np. hydrochinon do benzaldehydu) Ma ktos jakies informacje na ten temat?
Pozdrawiam
7 wrz 2006, o 20:43
matey23
Zasłużony dla forum
Dołączył(a): 13 lis 2005, o 19:46 Posty: 457 Lokalizacja: Mielec
Jaka jest czystość tegoż związku ?
Z tego co się orientuje (teraz) do związków
klasy cz.d.a. nie dodaje się inhibitorów rozkładu.
Przynajmniej do mojego chloroformu (cz.d.a.) nie został
celowo dodany inhibitor w postaci EtOH.
7 wrz 2006, o 20:51
eko osiem[*]
odp.
matey23 napisał(a):
Jaka jest czystość tegoż związku ? Z tego co się orientuje (teraz) do zwiazkow .
Matey23 przecież to ma 50 latek co nam po (teraz) Sativ zagadaj pogadamy choć mam złe wieści eko.
7 wrz 2006, o 23:07
matey23
Zasłużony dla forum
Dołączył(a): 13 lis 2005, o 19:46 Posty: 457 Lokalizacja: Mielec
Pisze tak, bo mój chloroform też już staruszek
8 wrz 2006, o 06:47
DMchemik
Dołączył(a): 21 cze 2005, o 17:00 Posty: 1595 Lokalizacja: Skoczów
NVX napisał(a):
DMchemik napisał(a):
do r-ru chlorowodorku hydroksylaminy w t-butanolu dodać r-r NaOH w tym samym alkoholu, strąca sie hydroksylamina, na sucho w wyższych temperaturach lubi wybuchać.....
Jeśli już to mieszanina chlorku sodu z hydroksyloaminą (o ile nie sam NaCl)
sorki, strasznie to pokiełbasiłem do r-ru chlorowodorku w n-butanolu (nie wiem skąd mi się wziął ten terbutylowy, stały w temp. pokojowej) wkraplamy r-r butanolanu sodu z taką prędkością, by utrzymać zasadowy odczyn. Powstały osad NaCl odsączamy i r-r ochładzamy w mieszaninie lodu z solą i krystaslizuje hydroksylamina, z ługu można też jeszcze trochę wydzielić
_________________ Sprzedam wodorotlenek sulfurylu SO2(OH)2, również w postaci r-rów o żądanym stężeniu. Cena do negocjacji.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości