Autor |
Wiadomość |
nebo
|
 chloroform kilka pytań
witam na forum jestem nowy ale chemią interesuje się już jakiś czas...
mam kilka pytan dotyczących chloroforu... oto pierwsze z nich
1) jakimi domowymi sposobami można otrzymać choroform (trichlorometan) i czy wogóle jest to możliwe  ??
2) skoro piszą ze jest tak szkodliwy to czemu byłstosowany przez tyle czasu jako środek nasenny w szpitalach  ?
|
8 cze 2005, o 10:14 |
|
 |
daniel90
|
ponieważ powodował senność, a nie wiedziali ludziska, że jest neibezpieczny.a tak jak pogrubiłem - był. już nie jest i to dlatego, że się skapnęli, że jest zły 
8 cze 2005, o 16:42 |
|
 |
NVX
PROFESJONAŁ
Dołączył(a): 27 lip 2004, o 22:00 Posty: 755 Lokalizacja: From beyond
|
W domu można otrzymać chloroform działaniem podchlorynu sodu na aceton.
PS
Podchloryn sodu znajduje się w wybielaczu ACE, co prawda jest go niewiele i wydajność reakcji jest niska - ale zawsze coś jest.
_________________ Podczas stosunku do rzeczywistości mam problemy z erekcją
|
8 cze 2005, o 17:55 |
|
 |
Anonymous
|
 Krótka historia chloroformu jako środka usypiajacego
Dla zainteresowanych pozwoliłem sobie na opisanie krótkiej historii chloroformu.
Dzieje tego związku zaczynają się w roku 1831 kiedy to szkocki lekarz James Young Simpson opracował oryginalny sposób sprawdzania właściwości usypiających róznych związków. Lekarz ten podobno zapraszał swoich znajomych i wraz z nimi wachał różne substancje. Po wypróbowaniu chloroformu ocknął się na środku podłogi, podczas gdy jego znajomi leżeli nieprzytomni. Po tym eksperymencie Simpson zaczoł stosować chloroform do narkozy.
Używany jako środek znieczulający chloroform miał cały szereg właściwości, które dawały mu przewagę nad eterem.:
dziełał szybciej, ładniej pachniał, do narkozy potrzebne były mniejsze ilości niż eteru.. Także powrót do świadomości był szybszy niż przy uzyciu eteru
Kolejną zaletą tego związku był brak palności.
Szacuje się że podczas amerykańskiej wojny secesyjnej przy użyciu chloroformu przeprowadzono ok 7 tysięcy zabiegów chirurgicznych. W roku 1853 brytyjska królowa Wiktoria urodziła swoje ósme dziecko będąc pod wpływem chloroformu.
Dziś wiadomo że chloroform może powodować uszkodzenie wątroby i nerek a podawany w dużych dawkach może powodować raka. Ponadto w wyniku jego użycia jako środka znieczulajacego może dochodzić do uszkodzenia rogówki oka, pękania skóry, uczucia zmęczenia, mdłości oraz zaburzeń pracy serca. Wystawiony na działanie wysokiej temperatury , powietrza albo światła wytwarza chlor, tlenek węgla, fosgen i / lub chlorowodór czyli żrące i trujące substancje.
Dlatego prace z tym związkiem wymagają ostrożnosci.
Do napisania tych ciekawostek posłużyłem się książką pt Guziki Napoleona" autorstwa Penny'ego Le Couteur'a i Jay'a Burreson"a
Pozdrawia Damian
// temat wyczyszczony z postów o ćpaniu, usypianiu istot i off-topów o.r.s.
|
6 lip 2005, o 23:01 |
|
 |
Anonymous
|
Sorry, że wygrzebuje tak stary temat, ale :
http://www.panoramix.net.pl/chemia/organiczne/inne.html
Wie ktoś dokładniej jak to może wyglądać ?
Chyba chlorek wapnia będzie łatwiej zdobyć niż podchloryn sodu...
|
11 wrz 2006, o 19:07 |
|
 |
Anonymous
|
wapno chlorowane to nie CaCl2 tylko CaOCl2.
co do samej reakcji to ja nie wiem 
|
11 wrz 2006, o 19:26 |
|
 |
NVX
PROFESJONAŁ
Dołączył(a): 27 lip 2004, o 22:00 Posty: 755 Lokalizacja: From beyond
|
Normalnie - reakcja haloformowa.
_________________ Podczas stosunku do rzeczywistości mam problemy z erekcją
|
11 wrz 2006, o 19:33 |
|
 |
Anonymous
|
To sie dużo dowiedziałem ...
(prosty człek jestem i to w dodatku początkujący)
Ale dzięki ... 
|
11 wrz 2006, o 19:36 |
|
 |
mikor
Dołączył(a): 17 sty 2005, o 11:05 Posty: 375 Lokalizacja: katowice
|
skoro juz ktos odgrzebał... jak dla nie ma srednie wlasciwosci usypiajace... troche sie go nawachalem(niespecjalnie) i nigdy nie czulem sie senny.
|
11 wrz 2006, o 23:16 |
|
 |
DMchemik
Dołączył(a): 21 cze 2005, o 17:00 Posty: 1595 Lokalizacja: Skoczów
|
wynika to z tego, że tworzy się w nim w reakcji z tlenem fosgen, który nawet był używany jako gaz bojowy, z tego powody dodaje się do niego alkoholu, który wiąże fosgen w węglan dietylu, kiedyś o tym nie wiedziano, więc zdarzały się tragedie podczas usypiania chloroformem. A jego szkodliwośc to już trochę inna historia 
_________________ Sprzedam wodorotlenek sulfurylu SO2(OH)2, również w postaci r-rów o żądanym stężeniu. Cena do negocjacji.
 weź udział:
|
12 wrz 2006, o 10:30 |
|
 |
eko osiem[*]
|
 odp.
Mnie zawsze praca z nim przymula  mikor masz dobre pluca he
oczywiste że posiada wlasciwosci silnie usypiające wszystko zal. od stęzenia w pow. lub czułości org. a stabilizatory nie czynia go nieczułym
lecz nie powoduja rozkładu.
eko.
|
14 wrz 2006, o 01:53 |
|
 |
sativ
Zasłużony dla forum
|
Spróbuj akurat cos na nim rekrystalizować i przekonać sie o tym jak czesto zdarzaja sie przerwy w dostawach wody... Pyk i chłodnica martwa... A za chwile wszedzie ten słodkawy zapach- który kojarzy mi sie z narkoza jak miałem migdałki wycinane.
Pozdrawiam
|
14 wrz 2006, o 16:19 |
|
 |
matey23
Zasłużony dla forum
Dołączył(a): 13 lis 2005, o 19:46 Posty: 457 Lokalizacja: Mielec
|
Migdałki wycinane... a to pewnie dla tego jak gadaliśmy przez komórke to myślałem ze helikopter leci
O jakie przerwy wody ci chodzi ? wyłączają ci wode w domu, czy co
Ja zrobiłem sobie obieg wody z pompką wodną, zamiast podłączania do kranu i moge miec np. obieg wody o temp. -20*
Co do CHCl3 to jak coś rekrystalizuje lub odparowuje to jakos nie czuje sie senny, wręcz przeciwnie, a dla tych co nie wiedzą (a mało takich) to przypomne że chloroform ma wł. narkotyczne...hmm..moze dlatego jest jednym z moich ulubionych rozp. organicznych..chociaz pracuje pod wyciągiem... 
|
14 wrz 2006, o 20:01 |
|
 |
sativ
Zasłużony dla forum
|
Nad wyciagiem?? Fajnie tez tak chce....  Jak sie ma kompresor to sie można bawić..... A moja wina ze rura pękła? Najpierw leciało troche zółtej a potem out...
Jak sie jedzie starym autobusem w poz też tak jest.... 
|
14 wrz 2006, o 21:32 |
|
 |
Jesus
Dołączył(a): 30 sie 2006, o 16:24 Posty: 210 Lokalizacja: z Rzeszotar
|
 Właściwości nasenne!!
Mikor pisze:
- "skoro juz ktos odgrzebał... jak dla nie ma srednie wlasciwosci usypiajace... troche sie go nawachalem(niespecjalnie) i nigdy nie czulem sie senny."
Może i nie czuje sie senny, ale wystarczy lekko się nawdychać np. ja podczas mycia pędzla z lakieru (zwykły rozpuszczalnik akurat się skończył) aby poczuć się dziwnie, rozkojarzony, lekkie kłopoty z równowagą itp....
Podobnie do chloroformu pod tym względem działa benzen i chlorek metylenu.
Pozdrawiam!
|
21 wrz 2006, o 19:02 |
|
|