Oznaczanie ogólnej zawartosci białek
No wiec metody oznaczania zawartości białek mozna podzielic na:
Chemiczne:
-Kjeldahla
-Wolkera
-Jakubowskiego (profesora z uniwersytetu w moim miescie
)
Fizyczne:
-ekstrrakcja (wymywanie glutenu)
-spektofotometria
-kolorymetryczne
Metoda na której sie skupie jest metoda Kjeldahla poniewaz jest najbardziej i trafna metoda oznaczania zawartosci białek.
Metoda ta polega na mineralizacji substancji organicznej w steżonym H2SO4 z dodatkiemsiarczanu(VI)potasu (K2SO4) która podnosi temperature wrzenia i katalizatorów ( rteciowe [Hg, HgO], miedziowe [Cu, CuO, CuSO4.5H2O] selenowe [CuSeO3.2H2O]), w temperaturze wrzenia ok 300*C. W tych warunkach zwiazki organiczne ulegają utlenianiu do dwutlenku wegla i wody, a zawarty w nich azot wydziela sie w postaci amoniaku, który w srodowisku H2SO4 przechodzi w siarczan amonu (NH4)2SO4. Ten ostatni po zalkalizowaniu wydziela amoniak, który oddestylowuje sie od kwasu.
Podkreślenia wymaga fakt, ze meodą Kjeldahla oznacza sie tylko azot zawarty w białkach, aminokwasach, związkach amonowych i amidowych, nie oznacza sie natomiast azotu wystepujacego miedzy innymi w zwiazkach nitrowych, azmotanowych(V) i (III). Pamietać nalezy również, że jakkolwiek metodą tą nie oznacza sie azotu azotanowego (III), to jednak jego obecnosć w badanej próbce zaniza wyniki oznaczeń azotu ogółem. Wynieka to z faktu, że azot ten łącząc sie z amoniakiem ostatecznie rozpada sie do wolnego azotu i wody, które w czasie ogrzewania ulatniają sie, lecz azot uwoniony w 50%pochodzi z azotu azotanowego(III) i w 50% z amoniaku, który z koleji pochodzi miedzy innymi z białek i aminokwasow. (jak nieskumałes przeczytaj jeszcze ze dwa razy
)
Zachodza przy tym nastepujace reakcje:
NH3 + HNO2----> NH4NO2----->N2 + 2H2O
Majac powyzsze na uwadze, przy dokładnych oznaczeniach azotu ogółem, a ne tej podstawie białek, stosuje sie odpowiednie poprawki. przebieg reakcji zachodzących w metodzie Kjeldahla oznaczenia tzw. ogólnej zawartosci azotu, a na tej podstawie białek, mozna ujac w nastepujacych etapach:
Rozkład H2SO4 z uwolnieniem tlenu:
2H2SO4 ----> 2SO2 + O2 + 2H2O
Utlenianie substencji organicznych, w tym również zwiazków azotowych, z uwolnianiem dwutlenku wegla, wody i amoniaku:
R.CH.COOH
....
|
....
NH2 ----> xCO2 + yH2O + zNH3
Ulatnianie sie dwutlenku wegla i wody oraz przechodzenie amoniaku w siarczan(VI)amonu:
2NH3 + H2SO4 -----> (NH4)2SO4
ALkalizacja środowiska i wydzielanie sie amoniaku:
H2SO4 + 2NaOH ----> Na2SO4 + H2O
(NH4)2SO4 + 2NaOH ---> Na2SO4 + 2H2O + 2NH3
Destylacja amonaiku i jego zobojetnianie w roztwarze kwasu borowego lub solnego:
H3BO3 + NH4OH ----> NH4H2BO3 + H2O
HCl + NH4OH----. NH4Cl +H2O
Miareczkowanie powstałego boranu jednoamonowego za pomocą kwasu solnego lub odmaireczkowanie nadmiaru kwasu solnego za pomocą mainowanego roztworu NaOH:
NH4H2BO3 + HCl ----> H3BO3 + NH4Cl
HCl + NAOH ---> NaCl +H2O
Nom to niby wszystko tak ogólniej jak by kogos interesowało wiecej i dokładniej to na PM i opisze dokładniej
tylko nie po 10 min bo dokładny opis jest kurewsko długi