Witam
ostatnio postanowilem zrobic sobie octan zelaza przy uzyciu mieszanicy CH3COOH + H2O2. wszystko wyszlo ladnie, do mieszaniny wrzucilem zelazo i zabarwila sie na pomaranczowo. ale gdy chcialem przyspieszyc reakcje przez ogrzewanie to zawartosc probowki zmetniala a po czasie pojawil sie pomaranczowy osad.Czy pod wpływem temperatury nasptapil rozklad soli? domyslam sie ze powstały osad to jest tlenek zelaza (III). Mam racje?
16 lut 2007, o 21:30
Nuclear
**
nie wiem moze sie myle ale poprzez rozklad termiczny octanu żelaza powstało żelazo, którego cząstki jak wiemy są bardzo małe szybko się utleniło do tlenku żelaza (III) za sprawa perhydrolu... a skoro podgrzewałes mogles dodatkowo przyspeszyc proces poprzez rozpad H2O2 i utlenianie żelaza... to tylko moja teoria... prawdopodobnie jest bledna wiec zdaje sie na speców
_________________ gg 1616087... Powrót księcia ciemności, który uroczyście przysięga nie pisać siana i gromić off-top!
17 lut 2007, o 00:16
luminol
Octan uległ hydrolizie do uwodnionych tlenków żelaza.
17 lut 2007, o 09:04
o.r.s.
Zasłużony dla forum
Dołączył(a): 6 maja 2004, o 17:24 Posty: 983 Lokalizacja: Bobrosławiec Śl.
Nom, jeśli octowy byłz octu [10%] to masz tam tlenki & wodorotlenki Fe(3+)
Sugestia taka: użyj stężonego octwego albo delikatnie zakwaś solnym [o ile nie przeszkadzają Ci chlorki w produkcie] ;P
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 14 gości