Kwas 2-keto-1,5-pentanodiowy, C5H6O5, kwas 2-ketoglutarowy
<center>
KWAS 2-KETOGLUTAROWY
kwas 2-keto-1,5-pentanodiowy
C5H6O5
</center>
-
Postać: ciało stałe, krystaliczny proszek
-
Kolor: biały lub kremowy
-
Zapach: słabo wyczuwalny, słodkawy
-
Gęstość:
-
Rozpuszczalność w wodzie: 541,5 mg/ml
-
Rozpuszczalność w innych rozpuszczalnikach: dobrze rozpuszcza się w THF i dioksanie
-
Temperatura topnienia: 115.5 °C
-
Temperatura wrzenia:
-
Temperatura rozkładu: rozkład >160 °C
-
Palność: substancja palna, w przypadku pożaru można gasić wodą
-
Toksyczność: niewielka, istotna jedynie w przypadku dostania się do oczu- istnieje wówczas ryzyko uszkodzenia
-
Higroskopijność: substancja umiarkowanie higroskopijna, w miarę upływu czasu, pod wpływem może się zbrylać, bryłki są kruche, łatwe do rozkruszenia
-
Przechowywanie: w szczelnym opakowaniu, w suchym pomieszczeniu, w temp. pokojowej (zalecana +15 do +25 oC).
Własne spostrzeżenia: reszta kwasu glutarowego jest farmakoforem. W organizmie człowieka kwas 2-ketoglutarowy powstaje w komórkach wątroby, w wyniku dezaminacji oksydacyjnej, katalizowanej przez dehydrogenazę glutaminianową. Wytworzenie kwasu 2-ketoglutarowego z kwasu szczawiobursztynowego jest jednym z etapów tzw. cyklu Krebsa, stanowiącego źródło energii w procesach życiowych.
Związek znany jest pod nazwami: kwas 2-oksoglutarowy, kwas alfa-ketoglutarowy;
CAS Registry Number: 328-50-7; pH: około 1,5 (50 g/l H2O, 20 oC); masa cząsteczkowa: 146,10.