Kwas acetamidooctowy, C4H7NO3, Acetyloglicyna
<center>
Acetyloglicyna
kwas acetamidooctowy, N-acetyloglicyna
CH3CONHCHCH2COOH, C4H7NO3
</center>
-Postać- krystaliczne ciało stałe
-Kolor- biały
-Zapach- bezwonne
-Gęstość-
-Izotopy- nie dotyczy
-Rozpuszczalność w wodzie: 2,7g/100 mL (15*C)
-Rozpuszczalność w innych rozpuszczalnikach:
-Temp. topnienia- 206-208*C
-Temp. wrzenia-
-Temperatura zapłonu-
-Palność- niepalna
-Toksyczność-
-Higroskopijność: niehigroskopijny
-Przechowywanie: W szczelnych pojemnikach. Stabilna w warunkach normalnych.
Własne spostrzeżenia- Stosuje się ją do wielu syntez organicznych jako półprodukt. Stosuje się ją jako medium blokujące syntezę nienaturalnych i nienormalnych kwasów aminowych i amino-pochodnych w organizmie aby nie dopuścić do modyfikacji białek.
Przykładowa synteza:
W kolbie stożkowej zaopatrzonej w mieszadło umieszczamy glicynę (7,5g), wodę (30ml) i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. W razie potrzeby lekko ogrzewamy mieszaninę. Dodajemy bezwodnik octowy (0,21M; 19,9ml). Kontynuujemy mieszanie przez 15-20 minut, po czym pozostawiamy roztwór w lodówce na 12-18 godzin. Wytrącony osad odsączamy na lejku Buchnera pod zmniejszonym ciśnieniem , przemywamy lodowatą wodą i suszymy w temperaturze 100-110*C. Surowy produkt należy oczyścić poprzez krystalizację z wody i wysuszyć.
Źródło: "Laboratorium chemii organicznej i bioorganicznej", Politechnika Łódzka, 1991
<center>
</center>