Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2 ] 
filtr HEPA home made 
Autor Wiadomość
Zasłużony dla forum

Post filtr HEPA home made
Więc sporo osób w swoim labie chce mieć czyste powietrze ewentualnie komorę laminarna . Nieodzownym jej elementem jest filtr HEPA. Więcej na temat tego filtru dowiecie sie z google ;]

http://pl.wikipedia.org/wiki/HEPA
http://pl.wikipedia.org/wiki/Komora_laminarna

Ja chciałem tylko pokazać przykładową konstrukcje jaką udało mi sie tanim kosztem samodzielnie poskładać.

http://www.imagefap.com/gallery.php?gid=838237

wentylator został kupiony na allegro. Tego typu wentylatory stosuje sie w dostarczaniu powietrza do pieców ogrzewania centralnego. Koszt nowego to około 350zł ja używany wyrwałem za 50zł ;]

Filtr HEPA zastosowany pochodzi z bez workowego odkurzacza PHILIPS-a.

Rurka plastikowa - elektroinstalacyjna, rurka termokurczliwa, jakieś śrubki, kawałki metalowej taśmy montażowej czy jakiekolwiek inne kawałki metalu , klej epoksydowy do sklejenia filtru z rurka.

Całość jest w miarę wydajna - ładnie i sprawnie oczyszcza powietrze w pokoju.

Silnik wentylatora ma moc 75W . Od razu mówię ze wentylatorki z kompa czy suszarka nie nadaje sie do budowy takiego filtra.. Musi być właśnie taki dlatego też jest to dość kosztowne urządzenie.

Na wlocie powietrza do wentylatora zamocowany jest filtr wstępny. Zrobiony z kawałka filtru bawełnianego używanego w klimatyzacji oraz jakiegoś pudełka plastikowego z nakrętką. Pudełko ma dwa otwory w nakrętce oraz w denku a nakrętka przytrzymuje filtr wstępny na swoim miejscu.

Za jakiś czas zrobię fotki komory laminarnej domowej produkcji ;]

15 paź 2007, o 09:05

Post Re: filtr HEPA home made
blady napisał(a):
Więc sporo osób w swoim labie chce mieć czyste powietrze ewentualnie komorę laminarna . Nieodzownym jej elementem jest filtr HEPA.

Filtr HEPA zastosowany pochodzi z bez workowego odkurzacza PHILIPS-a.

Rurka plastikowa - elektroinstalacyjna, rurka termokurczliwa, jakieś śrubki, kawałki metalowej taśmy montażowej czy jakiekolwiek inne kawałki metalu , klej epoksydowy do sklejenia filtru z rurka.

Całość jest w miarę wydajna - ładnie i sprawnie oczyszcza powietrze w pokoju.

Za jakiś czas zrobię fotki komory laminarnej domowej produkcji ;]

Genialne w swojej prostocie. Ostatnio u mnie na laborkach stała taka komora. Bardzo przydatna rzecz Zamontujesz do swojej kwarcówkę i lampy UV ? Jak z wydajnością dmuchawy? Daje silny strumień powietrza?

Z niecierpliwością będę czekać na foty konstrukcji. Jak będziesz mógł to podaj koszt całości. Podejrzewam, że najwięcej będą Cię kosztować wszystkie lampy.

5 lis 2007, o 18:11
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2 ]